ΤΟΠΙΚΑ

Τα χρηστικά των εκλογών: Πόσους θα “σταυρώσουμε” σε κάθε Δήμο της Κρήτης την Κυριακή

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η χώρα για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Η ψηφοφορία για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών Αρχών θα διεξαχθεί αύριο Κυριακή 8 Οκτωβρίου, και σε περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν πλειοψηφήσει, η διαδικασία θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή 15 του μηνός. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα είναι ανοικτές έως τις 7 το απόγευμα.

Στην Κρήτη, 544.920 εκλογείς ψηφίζουν σε 1.381 εκλογικά τμήματα για τις Αρχές των 24 Δήμων και της Περιφέρειας, ήτοι για τους δημάρχους, τα Δημοτικά Συμβούλια και τα συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων (ή οι πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων με πληθυσμό κάτω των 200 κατοίκων) και αντίστοιχα τον περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο, σύνολο εκλογέων για την Περιφέρεια.

Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την εκλογική διαδικασία, οι υποψήφιοι πρόεδροι και σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων εντάσσονται στους συνδυασμούς των υποψήφιων δημάρχων, καθώς καταργείται η ξεχωριστή κάλπη που χρησιμοποιήθηκε, για μία και μοναδική φορά, στις εκλογές του 2019 για την εκλογή κοινοτικών συμβουλίων.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι δημότες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2006, είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του δήμου, οι πολίτες των λοιπών 26 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά που σωρευτικά κατοικούν στο νησί, έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου όπου κατοικούν μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2023.

Πώς εκλέγεται ο δήμαρχος

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις επερχόμενες εκλογές επανέρχεται το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα ανάδειξης των αιρετών οργάνων των ΟΤΑ μετά την εφαρμογή, κατά τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές του 2019, του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής. Επιτυχών θεωρείται ο συνδυασμός που θα πλειοψηφήσει με ποσοστό μεγαλύτερο του 43% (+1 ψήφο) του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων. Στην περίπτωση που κανένας συνδυασμός δε συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό στον α’ γύρο, διενεργείται επαναληπτική ψηφοφορία μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.

Είσοδο στο Δημοτικό ή Περιφερειακό Συμβούλιο εξασφαλίζει ο συνδυασμός που στον α’ γύρο έλαβε ποσοστό τουλάχιστον 3%. Οι νέες Αρχές θα εγκατασταθούν την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους, που θα είναι πενταετής, θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2028.

Κοινότητες

Οι δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό έως 200 κατοίκους εκλέγουν μονομελές όργανο, τον πρόεδρο της Κοινότητας. Δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεταξύ 201 και 2.000 κατοίκων εκλέγουν τριμελές συμβούλιο, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών σε τοπικό επίπεδο. Σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο των 2.000 κατοίκων, την πλειοψηφία στο συμβούλιο δημοτικής κοινότητας έχει ο συνδυασμός του εκλεγμένου δημάρχου του οικείου Δήμου.

Σταυροί προτίμησης

Ο μέγιστος αριθμός των σταυρών προτίμησης που μπορούν να σημειώσουν οι ψηφοφόροι στις δημοτικές εκλογές είναι ανάλογος με τον αριθμό των εδρών στη δημοτική Αρχή. Παραδείγματος χάριν, στο Μαλεβίζι, όπου εκλέγονται 25 δημοτικοί σύμβουλοι, σημειώνονται έως τέσσερις σταυροί προτίμησης σε υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Για την εκλογή συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων (άνω των 200 κατοίκων), οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν μέχρι 2 υποψηφίους, ενώ σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 200 κατοίκων, όπου εκλέγεται μόνο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας, οι εκλογείς έχουν τη δυνατότητα επιλογής ενός μόνο υποψηφίου.

Προσοχή: Σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει περισσότερους υποψηφίους απ’ όσους είναι επιτρεπτό, το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο και προσμετράται κανονικά στο σύνολο των ψηφοδελτίων που έλαβε ένας συνδυασμός, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός. Προς διευκόλυνση των εκλογέων, στα ψηφοδέλτια θα αναγράφεται τόσο ο αριθμός των σταυρών για τους δημοτικούς συμβούλους, όσο και για τα συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων και για τον πρόεδρο των δημοτικών κοινοτήτων.

Οι συνδυασμοί

Τη διοίκηση ή απλά την είσοδο στα Δημοτικά Συμβούλια των 24 Δήμων της Κρήτης διεκδικούν συνολικά 73 συνδυασμοί, ενώ για την Περιφέρεια 4 συνδυασμοί. Οι συνδυασμοί, με τους επικεφαλής τους, έτσι όπως ανακηρύχθηκαν από το Πρωτοδικείο ανά Δήμο και Τοπική Κοινότητα, έχουν ως εξής:

Ηράκλειο

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, 258.567 ψηφοφόροι, από τους οποίους οι 257.787 είναι βασικοί εκλογείς και 780 κοινοτικοί εκλογείς, θα ψηφίσουν σε 616 εκλογικά τμήματα, από τα οποία θα προκύψουν οι επόμενοι 8 δήμαρχοι.

– Ειδικότερα, την ψήφο των δημοτών του Δήμου Ηρακλείου διεκδικούν αλφαβητικά, μετά την ανακήρυξη από το Πρωτοδικείο: “Λαϊκή Συσπείρωση” (Δημήτρης Δουλουφάκης), “Δικαίωμα στην Πόλη” (Αλέξης Καλοκαιρινός), “Ηράκλειο για σένα” (Μαρία Καναβάκη) και “Ηράκλειο, η πόλη μας” (Μιχάλης Καραμαλάκης).

– Δήμος Αρχανών-Αστερουσιών: “Πολιτών Αυτοδιοίκηση-Κοινή Πορεία” (Εμμανουήλ Κοκοσάλης), “Λαϊκή Συσπείρωση Αρχανών-Αστερουσίων” (Γεώργιος Γενετζάκης) και “Ανεξάρτητη δημοτική παράταξη – Δήμος για όλους” (Χρυσούλα Γιαννιδάκη).

– Δήμος Βιάννου: “Βιάννος, Συμμαχία Προόδου” (Παύλος Μπαριτάκης) και “Λαϊκή Συσπείρωση Βιάννου” (Κωνσταντίνος Μωυσάκης).

– Δήμος Γόρτυνας: “Μεγάλη Γόρτυνα” (Εμμανουήλ Κοκολάκης), “Γόρτυνα, Νέα Εποχή” (Αθανάσιος Παπανικολάου) και “Δημοτική Αναγέννηση Γόρτυνας” (Δημήτριος Αρβανιτάκης).

– Δήμος Μαλεβιζίου: “Λαϊκή Συσπείρωση Μαλεβιζίου” (Δημόκριτος Σαλούστρος), “Συνεργασία Ευθύνης” (Δημήτριος Πιτσικάκης) και “Το Μαλεβίζι μπορεί” (Μενέλαος Μποκέας).

– Δήμος Μινώα Πεδιάδας: “Λαϊκή Συσπείρωση Μινώα Πεδιάδας” (Νικόλαος Πατεράκης), “Δύναμη Προόδου” (Βασίλειος Κεγκέρογλου) και “Μπροστά για τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας” (Εμμανουήλ Φραγκάκης).

– Δήμος Φαιστού: “Λαϊκή Συσπείρωση Φαιστού” (Χαρίκλεια Λάππα), “Τολμάμε μαζί” (Γρηγόριος Νικολιδάκης) και “Φαιστός, συμμαχία προόδου” (Ιωάννης Μαθιουδάκης).

– Δήμος Χερσονήσου: “Συνεννόηση” (Ζαχαρίας Δοξαστάκης), “Λαϊκή Συσπείρωση Χερσονήσου” (Γεώργιος Παρθενιώτης), “Μαζί με όραμα αλλάζουμε – Η επιλογή σου, τρόπος ζωής” (Γεώργιος Μαραμβελιωτάκης) και “Σύμπραξη ενεργών πολιτών Δήμου Χερσονήσου – Μάλια, Χερσόνησος, Γούβες, Επισκοπή” (Ιωάννης Σέγκος).

Λασίθι

Στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου άλλοι 13 συνδυασμοί τεσσάρων Δήμων θα ζητήσουν την ψήφο 68.075 πολιτών, οι οποίοι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε 181 εκλογικά τμήματα. Σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Πρωτοδικείου ανακηρύχθηκαν οι παρακάτω συνδυασμοί για την Π.Ε. Λασιθίου:

– Άγιος Νικόλαος: “Λαϊκή Συσπείρωση Αγίου Νικολάου” (Γεώργιος Φιλιππάκης), “Ενωτική Κίνηση Πολιτών- Μαζί” (Εμμανουήλ Μενεγάκης), “Στην Πράξη” (Χαρίλαος Αλεξάκης) και “Συνεργασία Δημοτών” (Θωμάς Χαριτάκης).

– Δήμος Ιεράπετρας: “Λαϊκή Συσπείρωση Ιεράπετρας” (Μαρία Κοτσιφάκη), “Ιεράπετρα, Νέα Πορεία” (Θεοδόσιος Καλαντζάκης), “Δήμος Ιεράπετρας, προοπτική για το μέλλον” (Ιωάννης Γουλιδάκης), “Ιεράπετρα, μαζί για τον τόπο μας” (Εμμανουήλ Φραγκούλης).

– Δήμος Σητείας: “Λαϊκή Συσπείρωση Σητείας” (Συμεών Συμεωνίδης) και “Σητεία, Ενώνουμε Δυνάμεις” (Γεώργιος Ζερβάκης).

– Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου: “Λαϊκή Συσπείρωση Οροπεδίου Λασιθίου” (Κωνσταντίνος Χαλκιαδάκης), “Λασίθι, ώρα ευθύνης” (Γεώργιος Αθανασάκης) και “Λασιθιώτικο Κάλεσμα 2023” (Ιωάννης Στεφανάκης).

Ρέθυμνο

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, 73.605 ψηφοφόροι θα προσέλθουν σε 223 εκλογικά τμήματα, προκειμένου να επιλέξουν τις επόμενες 5 δημοτικές Αρχές σε σύνολο 12 συνδυασμών.

– Στον Δήμο Ρεθύμνης διεκδικούν την ψήφο των δημοτών οι: “Λαϊκή Συσπείρωση Ρεθύμνης” (Μανούσος Μανουσογιάννης), “Νέα Αντίληψη” (Γιώργης Μαρινάκης) και “Μαζί για την αλλαγή” (Ειρήνη Κουτσαλεδάκη του Αλεξάνδρου).

– Δήμος Αγίου Βασιλείου: “Κοινή πορεία στο μέλλον” (Ιωάννης Ταταράκης), “Λαϊκή Συσπείρωση Αγίου Βασιλείου” (Αθανάσιος Χαριτάκις) και “Ανεξάρτητη Κίνηση Αγίου Βασιλείου” (Γεώργιος Αγγελογιαννάκης).

– Δήμος Αμαρίου: “Αμάρι, Νέα Πορεία” (Παντελεήμονας Μουρτζανός) και “Αμάρι, Ανανέωση-Αλλαγή” (Μενέλαος Φραγκιουδάκης).

– Δήμος Ανωγείων: “Λαϊκή Συσπείρωση Ανωγείων” (Αντώνιος Ρούλιος) και “Τ’ Ανώγεια του μέλλοντος – Ενωτική Δημοτική Κίνηση” (Σωκράτης Κεφαλογιάννης).

– Δήμος Μυλοποτάμου: “Συμμαχία Πολιτών Μυλοποτάμου” (Γεώργιος Κλάδος) και “Νέα ομάδα για τον Μυλοπόταμο” (Δημήτριος Κλάδος).

Χανιά

Στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, 144.673 εκλογείς θα ψηφίσουν σε 361 εκλογικά τμήματα για τις 6 νέες δημοτικές Αρχές του νομού, ανάμεσα σε 23 συνδυασμούς, όπως ανακηρύχθηκαν από το Πρωτοδικείο της πόλης.

– Δήμος Χανίων: “Λαϊκή Συσπείρωση Χανίων” (Μπάμπης Λουτσέτης), “Για τα Χανιά” (Παναγιώτης Σημανδηράκης), “Όνειρο είναι τα Χανιά” (Κατερίνα Μανιμανάκη) και “Ανταρσία στα Χανιά” (Ειρηναίος Μαράκης).

– Δήμος Αποκορώνου: “Αλλάζουμε τον Αποκόρωνα” (Ανδρέας Κουκλινός), “Αποκόρωνας, Νέα Αρχή” (Κώστας Γύπαρης), “Λαϊκή Συσπείρωση Αποκορώνου” (Νικήτας Μελισσάκης) και “Ενωτική Μαχητική Αποκορωνιώτικη Ανεξάρτητη Κίνηση” (Χαράλαμπος Κουκιανάκης).

– Δήμος Πλατανιά: “Λαϊκή Συσπείρωση” (Δημήτρης Ανθούσης), “Αυτοδιοικητική Συνεργασία Πολιτών” (Γιάννης Μαλανδράκης) και “Δημοτική Κίνηση Πλατανιά – Πρόοδος Ανάπτυξη” (Ιωάννης Κασσελάκης).

– Δήμος Κισσάμου: “Μαζί για την Κίσσαμο” (Θοδωρής Σταθάκης), “Κίσσαμος από την Αρχή” (Μιχάλης Θεοδωρογλάκης), “Λαϊκή Συσπείρωση Κισσάμου” (Γιώργος Φραγκιουδάκης), “Κίσσαμος, Πρωτεύουσα Δύναμη” (Γιώργος Μυλωνάκης) και “Κίσσαμος, Ενωμένοι Πολίτες” (Αντώνης Παρτσαλάκης).

– Δήμος Σφακίων: “Σφακιανή Σύμπραξη” (Λευτέρης Κοπάσης) και “Δημοτική Συνεργασία Σφακίων” (Γιάννης Ζερβός).

– Δήμος Καντάνου-Σελίνου: “Μαζί για τον δήμο Καντάνου-Σελίνου” (Ευτύχης Δαμηλάκης), “Λαϊκή Συσπείρωση Καντάνου-Σελίνου” (Γιώργος Γεωργιλάκης) και “Συνεργασία για το Σέλινο” (Αντώνης Περράκης).

– Δήμος Γαύδου: “Γαύδος: Πρώτα ο Άνθρωπος” (Ηλίας Κυριακόπουλος) και “Γαύδος με όραμα” (Λίλιαν Στεφανάκη).

Τέσσερις συνδυασμοί για την Περιφέρεια Κρήτης

Στην Κρήτη, οι συνδυασμοί οι οποίοι έχουν ανακηρυχθεί και θα συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία για την Περιφέρεια Κρήτης είναι 4, με 377 συνολικά υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους (Π.Ε. Χανίων 97, Ρεθύμνου 52, Ηρακλείου 186 και Λασιθίου 42). Ειδικότερα, οι συνδυασμοί έχουν ως εξής: i) “Για την Κρήτη μας συνεχίζουμε” με επικεφαλής περιφερειάρχη τον Σταύρο Αρναουτάκη. ii) “Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης” με επικεφαλής περιφερειάρχη τον Αλέξανδρο Μαρινάκη. iii) “Η Κρήτη μας αλλιώς” με επικεφαλής περιφερειάρχη τον Σπυρίδωνα Δανέλλη και iv) “Ανυπότακτη Κρήτη – Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση” με επικεφαλής περιφερειάρχη τον Νικόλαο Ζαμπουλάκη. Το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης θα αποτελείται από 45 μέλη, όπως αυτά επιμερίζονται στον πίνακα της σελίδας.

Τι έγγραφα χρειάζονται

Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν με αστυνομική ταυτότητα (φυσική ή ψηφιακή), διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά τους στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω γάμου/διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσουν και τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Πώς μπορώ να μάθω πού ψηφίζω;

Οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται άμεσα για τον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από την εφαρμογή “Μάθε πού ψηφίζεις” του υπουργείου Εσωτερικών στην ηλεκτρονική διεύθυνση mpp.ypes.gov.gr, καθώς και από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και τους Δήμους.

Οι έδρες των περιφερειακών συμβούλων ανά Π.Ε.

Περιφερειακή Ενότητα Έδρες περιφερειακών συμβούλων           Σταυροί προτίμησης

Π.Ε. Ηρακλείου 22           έως 4

Π.Ε. Λασιθίου    6             έως 2

Π.Ε. Ρεθύμνου  6             έως 2

Π.Ε. Χανίων        11           έως 3

Οι έδρες των δημοτικών συμβούλων ανά Δήμο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Δήμος   Έδρες δημοτικών συμβούλων     Σταυροί προτίμησης

1. ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΝΩΝ-ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ        25           έως 4

2. ΔΗΜΟΣ ΒΙΑΝΝΟΥ       15           έως 3

3. ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΑΣ     25           έως 4

4. ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ   43           έως 4

5. ΔΗΜΟΣ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ 25           έως 4

6. ΔΗΜΟΣ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ      25           έως 4

7. ΔΗΜΟΣ ΦΑΙΣΤΟΥ        25           έως 4

8. ΔΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ               25           έως 4

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Δήμος   Έδρες δημοτικών συμβούλων     Σταυροί προτίμησης

1. ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ        25           έως 4

2. ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ  25           έως 4

3. ΔΗΜΟΣ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ              15           έως 3

4. ΔΗΜΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ          25           έως 4

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Δήμος   Έδρες δημοτικών συμβούλων     Σταυροί προτίμησης

1. ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ        19           έως 3

2. ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΙΟΥ       19           έως 3

3. ΔΗΜΟΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ     15           έως 3

4. ΔΗΜΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ         25           έως 4

5. ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ   35           έως 4

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΝΙΩΝ

Δήμος   Έδρες δημοτικών συμβούλων     Σταυροί προτίμησης

1. ΔΗΜΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ             25           έως 4

2. ΔΗΜΟΣ ΓΑΥΔΟΥ            13           έως 3

3. ΔΗΜΟΣ ΚΑΝΤΑΝΟΥ-ΣΕΛΙΝΟΥ 19           έως 3

4. ΔΗΜΟΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ     25           έως 4

5. ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ      25           έως 4

6. ΔΗΜΟΣ ΣΦΑΚΙΩΝ       15           έως 3

7. ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ          43           έως 4

Σταυροί προτίμησης στις δημοτικές κοινότητες

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Σταυροί προτίμησης

Συμβούλιο δημοτικών κοινοτήτων           άνω των 200 κατοίκων  έως 2

Πρόεδροι δημοτικών κοινοτήτων              μέχρι 200 κατοίκους       έως 1

neakriti.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Πως θα φρενάρουμε την άνοια από την οποία πάσχουν χιλιάδες Κρητικοί

Tο 10% του πληθυσμού του ν. Ηρακλείου, ηλικίας πάνω από 60 ετών πάσχει από άνοια, ενώ…

26 mins ago

Επιστολή: Παρανοήσεις και αποσιωπήσεις του κ. Λουκά Μπασιά για την Εθνική Αντίσταση στα Χανιά

Στα πλαίσια του διαλόγου γύρω από την ιστορία λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή: Ο…

31 mins ago

Αθώωση Παπαντωνίου: Το σκεπτικό και η θεία από τη Νιγηρια – Δηλώνει ότι δικαιώθηκαν οι πολιτικοί του αγώνες

Τέλος σε ακόμα μια δικαστική έρευνα με πρωταγωνιστή υπουργό του ΠΑΣΟΚ, που φέρεται να δωροδοκήθηκε για…

43 mins ago

Εγκλωβισμένοι στα πατρικά τους οι νέοι – «Θηλιά» το υψηλό κόστος ζωής και τα υψηλά ενοίκια

Ο πληθωρισμός, τα άπιαστα ενοίκια και το υψηλό κόστος ζωής έχουν «λυγίσει» τους νέους, οι οποίο δυσκολεύονται…

56 mins ago

27 στις 50 επέστρεψαν στη βίαιη σχέση λόγω… φτώχειας και έλλειψης δομών φιλοξενίας

Ελλείψει υποστήριξης, οι κακοποιημένες γυναίκες επιστρέφουν στην πλειονότητά τους στην βίαιη σχέση από την οποία…

59 mins ago

This website uses cookies.