Categories: OIKONOMIA

Τα funds που κάνουν τώρα “παιχνίδι” στην Ελλάδα

Έχουν αγοράσει πολύ χαμηλά τα ελληνικά ομόλογα
Η περιβόητη ανταλλαγή ομολόγων PSI – η οποία δεν έχει εφαρμοστεί μ ανάλογο τρόπο σε άλλη χώρα* – συγκέντρωσε διάφορα Hedge Funds που επιδιώκουν να κερδοσκοπήσουν με βάση την λύση που θα δοθεί για την Ελλάδα. Το protothema.gr  αποκαλύπτει σήμερα ορισμένα από τα ονόματα των Funds τα οποία φέρονται να μετέρχονται διάφορους τρόπους για να πληρωθούν είτε τα ομόλογα, είτε τα ασφάλιστρα κινδύνου που έχουν αγοράσει. Ειδικότερα, τα funds σύμφωνα με πληροφορίες  έχουν προχωρήσει σε τριπλές κατοχυρώσεις στις αγορές ελληνικών ομολόγων, που κάνουν εδώ και καιρό με μεγάλο discount:

α) έχοντας αγοράσει πολύ χαμηλά, ακόμα και αν υποστούν το κούρεμα, αυτό θα είναι μικρότερο και έτσι θα καρπωθούν τη διαφορά.

β) λειτουργούν συντονισμένα για να οδηγήσουν σε ναυάγιο τη συμφωνία για το PSI ,μη αποδεχόμενοι τη συμφωνία, ενώ ο Νταλάρα δήλωσε ότι σταματάνε τα πάντα μέχρι την Τρίτη ώστε ΔΝΤ και ΕΕ να ξαναδανείσουν λεφτά στην Ελλάδα (πληρώνοντας και αυτούς στο 100% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που έχουν).

γ)  μπλοκάρουν τον εθελοντικό χαρακτήρα της συμφωνίας, αναγκάζοντας την Ελλάδα να ενεργοποιήσει τη ρήτρα συλλογικής δράσης (CAC), ώστε να προκληθεί πιστωτικό γεγονός και να πληρωθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου που έχουν αγοράσει.

Τα παρακάτω funds, έχουν δύναμη από 5 δισ. και άνω, και οι θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα και στα CDS, ξεκινάνε από 100 εκατ. ευρώ και άνω ( πηγές Reuters)

•     Vega Asset Management,
•    Greylock Asset Management,
•    York Capital,
•    Marathon Asset Management, Ν,Υόρκη,Λονδίνο
•    TTN AG ,Zurich
•    Saba Capital Management LP,
•    Elliot Associates,
•    CapeView Capital LLP
•    Och-Ziff Capital Management

*Στο Μεξικό είχε γίνει η περίφημη ανταλλαγή των ομολόγων Brady, αλλά αυτό δεν γλίτωσε τους Μεξικανούς από την φτώχεια και την τελική πτώχευση.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Γνωριμία με τον Κρητικό Λαβύρινθο

Προβολή και συζήτηση αφιερωμένη στον κρητικό Λαβύρινθο, μυθολογικό και πραγματικό, θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη…

18 seconds ago

Κρήτη: 19 χρόνια κάθειρξη στον παππού που «έβλεπε» σεξουαλικά τα τέσσερα εγγόνια του – Το έριξε στο αλκόολ

Ακόμα και τα ίδια του τα εγγόνια, τέσσερα στον αριθμό, «έβλεπε» σεξουαλικά ηλικιωμένος, ο οποίος…

2 mins ago

Σοβαρές κατηγορίες για μεθοδεύσεις στην επιτροπή του Ιστορικού Μουσείου Αρμένων

Ο Γιώργος Λιμαντζάκης, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιστορικού Μουσείου Αρμένων, έχει καταγγείλει μια σειρά…

5 mins ago

Πολίτες του Πλατανιά ζητούν την ολοκλήρωση του έργου υπογειοποίησης του ηλεκτρικού δικτύου

Με ανοικτή επιστολή προς τον Δήμο Πλατανιά, κάτοικοι και σύλλογοι της περιοχής εκφράζουν την ανησυχία…

8 mins ago

Προσωρινή φιλοξενία στην Αγυιά για τους μετανάστες που βρέθηκαν στη Γαύδο

Σε χώρο φιλοξενίας στην Αγυιά Χανίων μεταφέρθηκαν και φιλοξενούνται οι 22 Σουδανοί μετανάστες που εντοπίστηκαν…

3 hours ago

Από το Σπολέτο της Ιταλίας στα Χανιά για… εκπαίδευση!

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα ευρωπαϊκό έργο “PON code: 10.6.6B-FSEPON-UM-2024-3, CUP: J34D24000320007” από το…

3 hours ago

This website uses cookies.