Κρίσιμο, αν όχι απολύτως καθοριστικό, δεδομένο για την λήψη ενός στεγαστικού ή καταναλωτικού δανείου αποτελεί το εάν είστε ή όχι στην «μαύρη λίστα» των τραπεζών.
Βέβαια θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν ισχύει ένας γενικός κανόνας που λέει πως όποιος βρίσκεται στον «Τειρεσία» αυτομάτως αποκλείεται από το τραπεζικό σύστημα. Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν κάθε περίπτωση ξεχωριστά.
Αν είσαι στον «Τειρεσία» και θέλεις δάνειο ή πιστωτική κάρτα, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να προβείς στις απαραίτητες ενέργειες για να συμπληρωθούν ή να διαγραφούν τα δεδομένα που σε αφορούν από το σύστημα.
Πώς μπορώ να βγω από τον «Τειρεσία»;
Μπορείς να βελτιώσεις την «εικόνα» σου στις τράπεζες, προσκομίζοντας στην ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ τα κατάλληλα δικαιολογητικά, ώστε να συμπληρωθούν ή διαγραφούν τα δεδομένα που σε αφορούν. Δες τι μπορείς να κάνεις ανά περίπτωση:
1. Καταγγελία για πιστωτική κάρτα
Μεταβολή ή/και διαγραφή των δεδομένων καταγγελίας σύμβασης πιστωτικής κάρτας μπορεί να γίνει στις ακόλουθες περιπτώσεις:
Α. Αφού εξοφλήσεις το οφειλόμενο ποσό για το οποίο έγινε η καταγγελία. Σε αυτή την περίπτωση στο σύστημα του Τειρεσία θα εμφανίζεται η ένδειξη «εξοφλήθηκε».
Β. Διαγραφή δεδομένου με πρόταση της εταιρείας που χορηγεί την κάρτα, εγκεκριμένη από αρμόδιο στέλεχος της Διοίκησής της (επίπεδο Γενικού Διευθυντή) στην περίπτωση αναγγελίας από λάθος της.
Γ. Όταν έχει εξοφληθεί το οφειλόμενο υπόλοιπο για το οποίο έγινε η καταγγελία, διαγράφεται από το όνομα του τυχόν εγγυητή. Για τους κατόχους πρόσθετης κάρτας ισχύουν όσα προβλέπονται για τους κατόχους της κύριας κάρτας.
Δ. Διαγραφή λόγω παρέλευσης του προβλεπόμενου χρόνου διατήρησης του δεδομένου: Οι καταγγελίες συμβάσεων πιστωτικών καρτών διατηρούνται στο αρχείο για χρονικό διάστημα 2 ετών και διαγράφονται από αυτό εφόσον:
2. Η περίπτωση της ακάλυπτης επιταγής
Στην περίπτωση που υπάρχει καταχώριση για ακάλυπτη επιταγή, μπορείς να προσκομίσεις στην ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ τα κατάλληλα δικαιολογητικά, ώστε να συμπληρωθούν ή να διαγραφούν τα δεδομένα που σε αφορούν.
Ας δούμε αναλυτικά παραδείγματα για κάθε περίπτωση.
Α. Αν η επιταγή έχει πληρωθεί εκ των υστέρων:
Η τράπεζα που την εξέδωσε στον «Τειρεσία», θα πρέπει να στείλει τα σχετικά έγγραφα πληρωμής της επιταγής. Μπορείς κι εσύ ως εκδότης να υποβάλεις αίτηση απευθείας στον «Τειρεσία», μαζί με το σώμα της επιταγής (προς επίδειξη) και φωτοτυπία των δύο όψεων της επιταγής.
Η αίτηση μπορεί επίσης να συνοδεύεται από δικαστική απόφαση από την οποία προκύπτει σαφώς η εξόφλησή της.
Για τη συμπλήρωση του δεδομένου απαιτείται αίτηση του ενδιαφερόμενου συνοδευόμενη από τη σχετική δικαστική απόφαση. Η συμπλήρωση γίνεται με την ένδειξη «κηρύχθηκε ανίσχυρη» ή «ακυρώθηκε» αντίστοιχα.
Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», η διαγραφή δεδομένου σχετικού με ακάλυπτη επιταγή είναι δυνατή:
Έχω πρόσβαση στα δεδομένα μου στον «Τειρεσία»;
Τα δεδομένα που επεξεργάζεται η «Τειρεσίας» είναι κρυφά για τους υπόλοιπους, αλλά φυσικά όχι για σένα. Έχεις λοιπόν κάθε δικαίωμα πρόσβασης.
Τι δικαιώματα έχω πάνω στα δεδομένα μου;
Τρόμος στον πλανήτη επικρατεί μετά την κλιμάκωση στον ρωσοουκρανικό πόλεμο, καθώς η Μόσχα απάντησε στα…
Θέση εμμέσως εναντίον της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά από την Κ.Ο. της ΝΔ, χωρίς να τον κατονομάζει,…
Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Εδώ και λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση της…
Στο πλαίσιο των δράσεων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, συνεχίζονται το Σαββατοκύριακο και ολοκληρώνονται…
Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα 22/11, στον Περισσό,…
Την Κυριακή διεξάγονται οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη νέου προέδρου, σε μια…
This website uses cookies.