Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Τελικά, ο Μητσοτάκης απέτρεψε τον εμφύλιο στην Κρήτη; Τι λέει ο “Ριζοσπάστης”

Με αφορμή ένα έγγραφο από το αρχείο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που παρέδωσε στον Δημήτρη Κουτσούμπα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που έγινε την Πέμπτη, ύστερα από αίτημα της ΝΔ, γράφτηκε κι έμεινε σαν εντύπωση πως επρόκειτο για έγγραφο με βάση το οποίο «αποτράπηκε ο εμφύλιος στην Κρήτη». Κανένας εμφύλιος, βέβαια, δεν αποτράπηκε με κανένα έγγραφο. Αυτή η εντύπωση ισχυροποιήθηκε μετά από το γράμμα του Γλέζου στον Κυριάκο με αφορμή τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τον “Ριζοσπάστη”, το συγκεκριμένο αρχειακό έγγραφο (με ημερομηνία 7 Νοέμβρη 1943), όπως στο ίδιο αναφέρεται, αφορά στην επιθυμία «να πραγματοποιηθεί συνεννόησις και συνεργασία» μεταξύ της «Εθνικής Οργάνωσης Κρήτης» (ΕΟΚ) και του ΕΑΜ, οι δυνάμεις του οποίου ήδη ήταν στο βουνό, συγκροτώντας την 5η Μεραρχία του ΕΛΑΣ Κρήτης και μάχονταν τους Γερμανούς. Η πρώτη συμφωνία υπογράφηκε στο χωριό Μεσκλά, κοντά στη Θέρισσο και συμπληρώθηκε ένα χρόνο αργότερα με τη συμφωνία της Τρομάρισσας για κοινή στρατιωτική δράση.

Παρά την συμφωνία του ΕΑΜ για κοινή στρατιωτική δράση, η ΕΟΚ κατ’ απαίτηση των Αγγλων αξίωνε να μη γίνονται χτυπήματα στους Γερμανούς αν δεν είχε δοθεί έγκριση από την Κοινή Διοικητική Επιτροπή. Αργότερα, αποδείχτηκε ότι αυτό ήταν «πταίσμα» μπροστά σε όσα ακολούθησαν. Με την απελευθέρωση, όπως σ’ όλη τη χώρα, οργίασε η τρομοκρατία, διώχθηκαν όσοι έδωσαν το αίμα τους για τη λευτεριά και στις 22 του Απρίλη 1947, με αφετηρία τα Χανιά, δόθηκε εντολή για τη σύλληψη όλων σχεδόν των ΕΑΜιτών του νομού και την άμεση εκτόπισή τους σε ξερονήσια. Πριν ακόμα από τη λήξη του πολέμου (9 Μάη 1945) οι αγγλοκίνητες ομάδες των Μπαντουβάδων και του Γύπαρη πρωτοστάτησαν στο διωγμό των αγωνιστών – ελευθερωτών της Κρήτης. Οι ταξικές διαφορές, που έγινε προσπάθεια να κουκουλωθούν κάτω από την ταμπέλα του «εθνικού», αποκαλύφθηκαν σ’ όλη τους την έκταση, με την αστική τάξη να περνά από λεπίδι τους πρωταγωνιστές της αντίστασης, ώσπου βρόντηξε και πάλι το αντάρτικο ντουφέκι κάτω από τη σημαία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

rizospastis.gr

 

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Η ΕΛΣΤΑΤ διαψεύδει το υπουργείο Υγείας: Λιγότεροι γιατροί και νοσηλευτές στα Κέντρα Υγείας – Η εικόνα στην Κρήτη

Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δηλώνει σε όλους τους τόνους και προς όλες…

8 mins ago

Κρήτη: Τραγωδία με γυναίκα στην θάλασσα…

Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε και ανέσυρε μία 89χρονη Ελληνίδα , χωρίς τις αισθήσεις της, στη…

13 mins ago

Φωτογραφίες από το αεροπλανοφόρο Eisenhower στη Βάση της Σούδας

Το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Dwight D. Eisenhower, έπειτα από επτά μήνες αδιάκοπων επιχειρήσεων εναντίον των…

13 mins ago

Κρήτη: Στη φυλακή με κάθειρξη 288 έτη και χρηματική ποινή 4 εκατομμύρια ευρώ για διακίνηση μεταναστών!

Ζάλη… προκαλεί μόνο στο άκουσμα της η απόφαση που εξέδωσε το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής…

17 mins ago

30 πολιτιστικοί συλλόγοι του Αποκόρωνα ενάντια στους σχεδιασμούς για εγκατάσταση πυλώνων υπερυψηλής τάσης – Το κείμενο που διάβασαν στην Περιφέρεια Κρήτης

Κείμενο διαβάστηκε στην σύσκεψη της επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο την Πέμπτη…

27 mins ago

Το Ελαφονήσι στο Top 5 του Ευρωπαϊκού Δείκτη Παραλιών αλλά και… η δεύτερη πιο ακριβή!

Μία ελληνική παραλία, το Ελαφονήσι στην Κρήτη, περιλαμβάνεται στο Top 5 του Ευρωπαϊκού Δείκτη Παραλιών…

34 mins ago

This website uses cookies.