Μία, αναίτια – κατ’ εμάς – επίθεση δέχθηκε η εφημερίδα μας για δημοσίευμα της ιστορικής ερευνήτριας Ιωάννας Σφακιανάκη σχετικά με την οικογένεια Μπόλαρη (Οικογένεια Μπόλαρη… Μία οικογένεια με ιστορία).
Το απόσπασμα το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις αφορούσε την αναφορά σε οδό Μπόλαρη που πήρε την ονομασία της από ένα καφεστιατόριο /ταβέρνα, το οποίο ήταν τόπος συναντήσεως των Χανιωτών, ιδιοκτησίας των αδελφών Μπόλαρη.
Οπως διευκρίνησε η συγγραφέας του άρθρου κ. Ιωάννα Σφακιανάκη ποτέ δεν ανέφερε ότι είναι επίσημα καταγεγραμμένη η Οδός ή η Πλατεία στα Δημοτολόγια με το όνομα οδός Μπόλαρη αλλά ότι έτσι την έλεγαν οι πολίτες και έτσι καταγραφόταν και στις εφημερίδες της εποχής.
Σύμφωνα με όσους αντέδρασαν, δεν υπήρχε ποτέ αναφορά σε οδό Μπόλαρη παρά μόνο σε κάποιες ταχυδρομικές κάρτες που έκαναν λάθος ενώ και οι όποιες αναφορές από πολίτες αφορούσαν γενικά την περιοχή και γι’ αυτό έλεγαν “στου Μπόλαρη”. Ο συγκεκριμένος δρόμος πριν ονομαστεί Ηρώων Πολυτεχνείου, σύμφωνα με αυτούς, είχε τις ονομασίες “οδός δημοσίων Γραφείων” και “οδός Βασιλεώς Γεωργίου” και έτσι αναγραφόταν στα επίσημα έγγραφα ενώ οι πολίτες ποτέ δεν την ανέφεραν ως οδό Μπόλαρη.
Επειδή κληθήκαμε πριν προχωρούμε στην όποια δημοσίευση να κάνουμε έλεγχο και να μην τα ανεβάζουμε “αμάσητα”, επειδή “κάποιοι κάνουν άρθρα για συλλογή λάικ”, ακολουθήσαμε την συμβουλή τους.
Και αυτό που προκύπτει είναι ότι στα στα επίσημα πρακτικά του Δήμου Χανίων, γίνονται διαρκώς αναφορές σε “οδό Μπόλαρη”, κάτι που αποδεικνύει ότι η “οδός Μπόλαρη” δεν ήταν κάτι που φαντάστηκε η συγγραφέας, εκτός και αν το φαντάστηκαν και όλα τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων εκείνης της περιόδου ή και αυτοί έκαναν λάθος στις αναφορές τους, όπως έκαναν στις… ταχυδρομικές κάρτες…
Πιο συγκεκριμένα, με μία γρήγορη έρευνα στα αρχεία του Ιδρύματος Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος βρήκαμε πολλές αναφορές στα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δήμου Χανίων σε οδό Μπόλαρη.
Αναφέρουμε χαρακτηριστικά:
Απόφαση Δημαρχιακής Επιτροπής Χανίων, 11 Ιανουαρίου 1932, αναφορά ως οδός Δικαστηρίων Μπόλαρη, 18 Σεπτεμβρίου 1912, Πρακτικό Συνεδριάσεως της Επιτροπείας του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, αναφορά ως οδός Μπόλαρη, 7 Απριλίου 1924, ως Μπόλαρη.
Αντιθέτως, δεν υπάρχει καμία αναφορά σε “οδός Δημοσίων Γραφείων”, ούτε σε “οδό Βασιλέως Γεωργίου”.
Υπάρχουν αναφορές σε “πλατεία Δημοσίων Γραφείων”, όπως φαίνεται στο πρακτικό συνεδριάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χανίων από τις 18 Ιουλίου του 1904, παρομοίως από 21 Σεπτεμβρίου 1904 αναφορά σε πλατεία του Μεγάρου των Δημοσίων Γραφείων, και από 11 Οκτωβρίου 1905 ξανά ως πλατεία Δημοσίων Γραφείων, καμία όμως σε οδό.
Δε θα δίναμε τόση σημασία σε ένα θέμα που είναι δευτερεύων, για το οποίο αν υπήρχαν αντιρρήσεις θα μπορούσαν να εκφραστούν πολιτισμένα και όχι ισοπεδωτικά, στα πλαίσια μίας προσπάθειας αποτύπωσης με όσο μεγαλύτερη ακρίβεια γίνεται ιστορικών δεδομένων, όπως οφείλουν να κάνουν όσοι ασχολούνται με ζητήματα που αφορούν την ιστορία του τόπου μας.
Όμως δε θα επιτρέψουμε σε κανένα να προχωρά σε ισοπεδωτικές επιθέσεις εις βάρος μας όσο και αρθρογράφων. Πόσο μάλλον όταν αυτά που αναφέρουν δεν τεκμηριώνονται, όπως είναι ξεκάθαρο και από τα στοιχεία που παραθέσαμε.
Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…
Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…
Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…
Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…
Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…
Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…
This website uses cookies.