17.8 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

Τεχνητή Νοημοσύνη: Κίνδυνοι από την επέλαση των avatar στη βιομηχανία του πορνό

Ημερομηνία:

Από την παρθενική εμφάνιση του ChatGPT, τα διεθνή ΜΜΕ μοιάζουν σχεδόν ανίκανα να περάσουν ένα 24ωρο χωρίς ένα άρθρο, γεμάτο ενθουσιασμό ή αγωνιώδεις προειδοποιήσεις για τις πιθανές επιδράσεις της νέας τεχνολογίας στις ζωές μας. Σε μια απόπειρα να προσπελάσουμε ένα πεδίο που παραμένει εντελώς αχαρτογράφητο, διαβάζουμε για επαγγέλματα που θα μπορούσαν να χαθούν, για το μέλλον της καλλιτεχνικής παραγωγής, για τις δυνατότητες που ανοίγονται σε τομείς όπως η εκπαίδευση και για το μακρινό ενδεχόμενο οι μηχανές πράγματι να αυτονομηθούν, να αποκτήσουν ελεύθερη βούληση και – επιτέλους, έπειτα από δεκαετίες προειδοποιήσεων από την επιστημονική φαντασία – να μας νικήσουν.

Ίσως σε αυτό το περιβάλλον η διερεύνηση των πιθανών επιπτώσεων της Τεχνητής Νοημοσύνης στη βιομηχανία των ερωτικών ταινιών να ακούγεται από αχρείαστη έως κωμική. Όμως, όπως αναλύει πρόσφατο άρθρο της Washington Post, πρόκειται για ένα ζήτημα που θα έπρεπε να μας απασχολεί ήδη στο παρόν και που είναι σχεδόν απίθανο να μην προκαλέσει πολύ πραγματικά προβλήματα σε απολύτως αληθινούς ανθρώπους στο άμεσο μέλλον.

Η επέλαση των ερωτικών avatars

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, ήδη σε διεθνή φόρουμ όπως το Reddit έχουν κάνει την εμφάνισή τους προφίλ όμορφων νεαρών γυναικών, που στην πραγματικότητα δεν είναι ούτε όμορφες, ούτε νεαρές, ούτε γυναίκες, αλλά δημιουργήματα προγραμμάτων όπως το Midjourney και το Stable Diffusion, που έχουν ήδη συζητηθεί πολύ για τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες και τα εντυπωσιακά ψεύτικα βίντεο από πρώην προέδρους των ΗΠΑ και πάπες.

Το φαινόμενο, μάλιστα, εμφανίζεται ήδη αρκετά διαδεδομένο, με τη Washington Post να κάνει λόγο για φόρουμ και chatroom γεμάτα από χιλιάδες προφίλ που δεν συζητούν τίποτα άλλο παρά τις λεπτομέρειες για τη δημιουργία όσο το δυνατόν τελειότερων ψεύτικων ανθρώπων, κυρίως κοριτσιών και γυναικών. Γεγονός που θα μπορούσε, πρώτα από όλα, να απειλήσει τους πρωταγωνιστές και τις πρωταγωνίστριες ερωτικών ταινιών.

«Δε νομίζω ότι τους νοιάζει»

Ένας από τους ανθρώπους που χρησιμοποιεί το Stable Diffusion για αυτό το σκοπό, εξήγησε στην αμερικανική εφημερίδα ότι δημιουργεί μέσα από αυτό φετιχιστικές φωτογραφίες ενήλικων γυναικών που φορούν πάνες – και πως η ποιότητα της εικόνας έχει βελτιωθεί πλέον τόσο πολύ, ώστε ένα απαίδευτο μάτι να μην διακρίνει ότι δεν πρόκειται για αυθεντικές φωτογραφίες.

«Ο μέσος άνθρωπος που κοιτάζει αυτά τα πράγματα, δε νομίζω ότι νοιάζεται», υποστήριξε μιλώντας με τον όρο της ανωνυμίας του. «Δεν περιμένω ότι ο άνθρωπος που βλέπω online είναι αυτός που λέει ότι είναι. Δεν πρόκειται να γνωρίσω αυτό τον άνθρωπο στην πραγματική μου ζωή… Επομένως, στο τέλος της μέρας, ακόμη και αν δεν είναι αληθινός, ποιος νοιάζεται;»

Ψεύτικες εικόνες, αληθινή κακοποίηση

Η αλήθεια είναι πως τα σεξουαλικά φορτισμένα avatars φαίνεται πως έχουν βρει ένα κοινό που είτε δεν ενδιαφέρεται για την άυλη φύση τους, είτε δεν την αντιλαμβάνεται με την πρώτη ματιά. Κάπως έτσι, στο Instagram, το Reddit, το Twitter και το OnlyFans, χρήστες πληρώνουν συνδρομή για να δουν γυμνές φωτογραφίες γεννημάτων της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Σε άλλες, ακόμη πιο ανησυχητικές περιπτώσεις, το AI δεν χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει από το μηδέν ένα avatar, αλλά για να επεξεργαστεί φωτογραφίες πραγματικών γυναικών, τοποθετώντας τες στα σενάρια που ζητά ο εκάστοτε χρήστης. Αρκετές από τις εικόνες έχουν δημιουργηθεί μέσα από προγράμματα που είναι δωρεάν διαθέσιμα online, και που παράγουν τα επιθυμητά αποτελέσματα βάσει μιας απλής γραπτής εντολής. Στη συνέχεια, οι χρήστες μπορούν αν θέλουν να επεξεργαστούν τις εικόνες, για να τις «καθαρίσουν» από σημάδια που προδίδουν την αλήθεια και να βελτιώσουν κι άλλο την ποιότητά τους.

«Φτάνει το πρώτο σοκ»

Μια από τις κυριότερες ανησυχίες που προκύπτουν σε αυτό το πλαίσιο, είναι το σενάριο δημιουργίας «deepfake» βίντεο, δηλαδή χρήσης του AI για τη δημιουργία αληθοφανούς υλικού με πρωταγωνίστριες πραγματικές γυναίκες. Η Washington Post παρατηρεί μάλιστα ότι σε ορισμένα φόρουμ οι χρήστες ήδη ανταλλάσσουν tips για τη χρήση των εργαλείων που προσφέρει τη Τεχνητή Νοημοσύνη, με στόχο την τοποθέτηση των προσώπων αληθινών γυναικών σε σώματα που έχουν δημιουργηθεί από προγράμματα ΑΙ.

«Αν θέλεις να εξευτελίσεις μια γυναίκα και να την αναγκάσεις να εγκαταλείψει τον δημόσιο χώρο, δεν χρειάζεται καν οι εικόνες να της μοιάζουν ακριβώς. Αρκεί να προκαλέσουν το πρώτο σοκ», εξήγησε στη Washington Post ο Σαμ Γκρέγκορι, διευθυντής της Witness, μιας ΜΚΟ που εξειδικεύεται στις τεχνολογίες βίντεο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε ορισμένα φόρουμ, οι χρήστες ήδη συζητούν πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν εργαλεία όπως το Stable Diffusion για τη δημιουργία πορνογραφικών εικόνων χωρίς τη συναίνεση των ακουσίως εμπλεκόμενων γυναικών. Επιπλέον, ορισμένοι μοιράζονται οδηγούς χρήσης της νέας τεχνολογίας για την επεξεργασία πραγματικών εικόνων, με στόχο την αφαίρεση των ρούχων γυναικών που έχουν φωτογραφηθεί ντυμένες.

«Τεχνητή Νοημοσύνη για ανώμαλους»

Το Civitai, ένα εργαλείο ΑΙ που διαφημίζεται ως «μοντέλα Stable Diffusion για ανώμαλους» που μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία «εξαιρετικά ρεαλιστικού πορνό» έχει ήδη αποθηκευτεί σε 77.000 συσκευές μέσα σε τρεις μήνες. Οι εικόνες που έχουν παραχθεί από τη χρήση του έχουν προκαλέσει ανησυχίες σε τμήματα της βιομηχανίας του πορνό, που πλέον θα έχει να αντιμετωπίσει και τον ανταγωνισμό της τεχνολογίας.

Ωστόσο, ο Μαρκ Σπίγκλερ, ατζέντης ηθοποιών ερωτικών ταινιών όπως η Άσα Ακίρα και η Ράιλι Ριντ, δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ότι οι σταρ της βιομηχανίας είναι ερμηνεύτριες με ταλέντο, ικανότητες και γοητεία που είναι αδύνατον να αναπαραχθούν από την Τεχνητή Νοημοσύνη. «Δε νομίζω ότι μπορείς να αποκτήσεις προσωπικότητα μέσω της μηχανικής μάθησης», τόνισε. «Μπορείς να την αντιγράψεις σε κάποιο βαθμό, αλλά πάντα θα σου λείπει αυτή η ανθρώπινη σπίθα και ο αυθορμητισμός».

Η Ζόι Στέρλιγνκ, φοιτήτρια ιστορίας της τέχνης και σεξεργάτρια στο Μαϊάμι που πουλά αποκαλυπτικές φωτογραφίες και βίντεό της μέσω του OnlyFans, δήλωσε στη Washington Post ότι δεν ανησυχεί.

«Όσοι πιστεύουν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αντικαταστήσει τις σεξεργάτριες είναι οι ίδιοι άνθρωποι που συμπεριφέρονται λες και οι σεξεργάτριες δεν είναι άνθρωποι», σημείωσε σκωπτικά. «Τους εύχομαι καλή τύχη και ελπίζω να μάθουν τι σημαίνει “συναίνεση”. Θα μπορούσαν να ρωτήσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη».

in.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κρήτη: Έπιασαν τον γαμπρό με κόκα, σχόλασε ο γάμος!

Αναπάντεχη τροπή πήραν οι τελευταίες προετοιμασίες για έναν γάμο...

Γάζα: Ακόμα ένας όμηρος σκοτώθηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό

Εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς ανακοίνωσε πως ισραηλινή...

Ανησυχούν οι επιστήμονες: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου – Πώς επηρεάζεται ο πλανήτης μας

Μια πρόσφατη ανακάλυψη των επιστημόνων αναφορικά με τον Ήλιο δημιουργεί...