ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τεχνητή Νοημοσύνη: Οι οικονομίες που αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο

Η τεχνητή νοημοσύνη θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ και σε άλλες προηγμένες οικονομίες περισσότερο από ό,τι στην Κίνα και στις αναδυόμενες οικονομίες και θα αυξήσει τον παγκόσμιο ανταγωνισμό μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Αυτό προκύπτει από μελέτη της Capital Economics, η οποία κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με τις δυνατότητές τους να επωφεληθούν από την τεχνητή νοημοσύνη. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης, ακολουθούμενες από τη Σιγκαπούρη, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία.

Η Κίνα κατατάσσεται περίπου στη μέση της ομάδας των 33 χωρών, με την ισχυρή ικανότητα καινοτομίας και τις μεγάλες επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη να αντισταθμίζονται από μια αυστηρή ρυθμιστική προσέγγιση που μπορεί να επιβραδύνει την εξάπλωση της τεχνολογίας AI, σύμφωνα με την έκθεση.

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι πιθανό να βοηθήσει την οικονομία των ΗΠΑ να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία της έναντι της Κίνας όσον αφορά το ΑΕΠ μετρούμενο σε αγοραίες συναλλαγματικές ισοτιμίες», αναφέρουν στην έκθεση οι ερευνητές της Capital Economics, συμπεριλαμβανομένου του Μαρκ Γουίλιαμς, επικεφαλής οικονομολόγου για την Ασία. «Η επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ένας ακόμη λόγος για να σκεφτούμε ότι οι προσδοκίες ότι η οικονομία της Κίνας θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ θα πρέπει να περιοριστούν περαιτέρω».

Η Κίνα θα πρέπει επίσης να παρακάμψει τους αμερικανικούς περιορισμούς στις εξαγωγές μικροτσίπ που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό σημαίνει ότι «το οικοσύστημα της τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα θα αναπτυχθεί ανεξάρτητα από αυτό της Δύσης», σύμφωνα με την έκθεση.

Το χάσμα

Ο ανταγωνισμός μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ για την ηγετική θέση στην αγορά της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να έχει «θετικές επιπτώσεις» για άλλες χώρες, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Εάν οι δύο πλευρές πιέσουν για να υιοθετηθούν πρώτα τα εργαλεία μηχανικής μάθησης που διαθέτουν για να επωφεληθούν από τα αποτελέσματα του δικτύου, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι η ταχύτερη παγκόσμια διάδοση της τεχνολογίας αιχμής», σύμφωνα με την έκθεση.

Αλλά το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι ότι η ευρύτερη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης «θα ενισχύσει μια μετατόπιση στην παγκόσμια πορεία που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό: μια επιβράδυνση του ρυθμού με τον οποίο τα μέσα εισοδήματα των αναδυόμενων αγορών πλησιάζουν τα εισοδήματα του ανεπτυγμένου κόσμου σε σύγκριση με τη “χρυσή εποχή” της δεκαετίας του 2000 και των αρχών της δεκαετίας του 2010», αναφέρεται.

Αυτό απηχεί ένα συμπέρασμα οικονομολόγων της Standard Chartered, οι οποίοι τόνισαν σε σχετική έρευνα τη δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης να διευρύνει το αναπτυξιακό χάσμα μεταξύ των προηγμένων οικονομιών και των αναδυόμενων αγορών. Οι αναλυτές της Goldman Sachs Group δήλωσαν τον Μάρτιο ότι η «δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη» θα μπορούσε να οδηγήσει σε δραματικό άλμα της παραγωγικότητας των ΗΠΑ – κατά περίπου 1,5 ποσοστιαία μονάδα ετησίως σε μια δεκαετία – και να ενισχύσει σημαντικά την παγκόσμια ανάπτυξη.

Η Capital Economics δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι πιθανό να παρεμποδίσει την ανάπτυξη στην Ινδία βραχυπρόθεσμα, εν μέρει επειδή θα επιβραδύνει την αύξηση της εξωτερικής ανάθεσης επιχειρηματικών διαδικασιών από τις ανεπτυγμένες χώρες. Η «αργή πτώση» του εν λόγω τομέα θα μπορούσε να μειώσει την οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας κατά 0,3 έως 0,4 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως κατά την επόμενη δεκαετία, ανέφερε.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει επίσης μεγάλες επιπτώσεις στο εσωτερικό των οικονομιών, προβλέπει η έκθεση. Είναι πιθανό να αυξήσει την ανισότητα στο εσωτερικό των χωρών, καθώς τα οφέλη θα προκύψουν περισσότερο για τους ιδιοκτήτες του κεφαλαίου παρά για τους περισσότερους εργαζόμενους.

«Υποψιαζόμαστε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα συμπληρώσει την εργασία υψηλής ειδίκευσης και οι αποδόσεις του κεφαλαίου θα συγκεντρωθούν σε έναν μικρό τεχνολογικό τομέα, πράγμα που σημαίνει ότι η εισοδηματική ανισότητα θα αυξηθεί», ανέφεραν οι ερευνητές.

Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη είναι απίθανο να οδηγήσει σε μόνιμα υψηλότερη ανεργία. Είναι πιθανό να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη και η αύξηση της παραγωγικότητας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες, σύμφωνα με την Capital Economics. Αλλά «είναι πιθανό να υπάρξουν μεγάλες ανακατατάξεις βραχυπρόθεσμα», καταλήγει η έκθεση.

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

32 επιζώντες από τους 67 επιβαίνοντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν

Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…

17 hours ago

Χριστουγεννιάτικη μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα στους Αρμένους Αποκορώνου | Βίντεο

Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…

19 hours ago

Από όλους εμάς στον “Αγώνα της Κρήτης”, ευχές από καρδιάς για Καλά Χριστούγεννα!

Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…

20 hours ago

Χριστούγεννα στην Κρήτη με απρόβλεπτη χιονόπτωση

Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…

20 hours ago

Συνετρίβη αεροσκάφος στο Καζακστάν με 110 επιβάτες – Τουλάχιστον 6 επιζώντες

Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…

20 hours ago

Ραγδαία η μείωση της ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα – Στο 61% πλέον, κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – Στο 31% για τους νέους με τα ενοίκια στα ύψη

Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…

20 hours ago

This website uses cookies.