Προσπάθειες να σβήσουν τη φωτιά που άναψαν οι δηλώσεις Καμμένου από Αμερική για δημιουργία σειράς βάσεων στην Ελλάδα κάνουν όλες οι πλευρές, από τον ΣΥΡΙΖΑ, την κυβέρνηση μέχρι και την… αμερικάνικη πρεσβεία.
Έτσι, και ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση “Δέλτα” ανέφερε χαρακτηριστικά:
“Από στρατιωτικής πλευράς θα τόνιζα σε εσάς και τους τηλεθεατές σας ότι υπάρχει μόνο μία βάση, της Σούδας και αυτή βρίσκεται στα Χανιά και δε μας ενδιαφέρει να έχουμε ως επιδίωξη άλλες βάσεις σε άλλα μέρη της Ελλάδας”.
Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινείται και η κυβέρνηση αφού σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών αποδοκιμάστηκαν οι δηλώσεις Καμμένου, σχολιάζοντας ότι «μοναδική βάση είναι αυτή της Σούδας».
Πάντως, αν Πάιατ και κυβέρνηση, διαβεβαιώνουν ότι μοναδική βάση είναι της Σούδας και ότι δεν υπάρχει πρόθεση για δημιουργία βάσης αμερικανικών ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη ή αλλού, αυτό δεν ευσταθεί.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι η Αλεξανδρούπολη είχε χρησιμοποιηθεί ως «τράνζιτ» αμερικανικών ελικοπτέρων προς την Ανατ. Ευρώπη και φαίνεται ότι η συγκεκριμένη οδός θα χρησιμοποιηθεί ξανά.
Και με επίσκεψη και δηλώσεις του πρέσβη σε επίσκεψή του στην περιοχή, είχε τονισθεί ο στόχος για δημιουργία μόνιμης βάσης επιθετικών ελικοπτέρων τύπου Απάτσι με προοπτική να εγκατασταθεί και δύναμη πεζοναυτών.
Όπως είχε δηλώσει και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης στις 23 Ιουλίου του 2018 επιβεβαιώνοντας τις συζητήσεις με τον πρέσβη για τη δημιουργία βάσης:
“Θα θωρακιστεί η Αλεξανδρούπολη και η ακριτική περιοχή μας θα αισθάνεται περισσότερο ασφαλής, οι καιροί είναι δύσκολοι”
Ενώ σημείωσε επίσης:
“Οσο για το λιμάνι, το έχει δηλώσει επανειλημμένα δημόσια ότι τους ενδιαφέρει και μάλιστα πολύ, ο πρέσβης τους».
Αλλά δεν είναι μόνο η Αλεξανδρούπολη.
Στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, ήδη σταθμεύουν drones τύπου MQ-9 και σκοπός των Αμερικανών είναι να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις για συχνές μετασταθμεύσεις, ακόμα και μεγαλύτερων αεροσκαφών, όπως φάνηκε από την πρόσφατη στάση που έκαναν εκεί για λίγες ημέρες δύο F-22 Raptor.
Όσον αφορά την Κάρπαθο μπορεί μεν να μη δημιουργηθεί κάποια βάση όμως υπάρχουν σχεδιασμοί για εγκαταστάσεις για την “ανάπαυση” και “διασκέδαση” των πληρωμάτων του 6ου Στόλου (Morale, Welfare and Recreation).
Η συγκεκριμένη συζήτηση δείχνει, βεβαίως, ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν ήρθαν για να φύγουν, αλλά αντιθέτως αναζητούν χώρο για την εγκατάσταση μεγαλύτερων αποσπασμάτων, όπως αναφέρει και η Καθημερινή.
Η Κρήτη, όχι μόνο η Σούδα αλλά και το Καστέλι και το Τυμπάκι, βρίσκεται στην κορυφή αυτής της λίστας.