11.8 C
Chania
Tuesday, December 31, 2024

Τζον Μερσχάιμερ για ουκρανικό μέτωπο: Μια επανάληψη του Α’ ΠΠ που ευνοεί τη Ρωσία

Ημερομηνία:

Έχουν περάσει λίγοι μήνες από τον Δεκέμβριο του 2022, όταν η Νάνσυ Πελόζι και η Καμάλα Χάρις κρατούσαν την ουκρανική σημαία, που έφερε τις υπογραφές των αμυνόμενων του Μπαχμούτ, κατά την ομιλία του Ζελένσκι στο Καπιτώλιο. Πλέον, το Μπαχμούτ έπεσε στους Ρώσους και τα σύμβολα ξεπεράστηκαν από τα γεγονότα που δεν είναι καθόλου καλά για το Κίεβο.

Ο διάσημος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου του Σικάγο, Τζον Μερσχάιμερ, μιλώντας στο βήμα της Επιτροπής για την Δημοκρατία (Committee for the Republic) παρουσίασε τα αμείλικτα δεδομένα για την τροπή που έχει πάρει ο πόλεμος στη Ουκρανία, ειδικά μετά την πτώση του Μπαχμούτ.

«Αν κοιτάξει κανείς το πεδίο της μάχης και τη στρατιωτική ισορροπία μεταξύ των δύο πλευρών, θεωρώ ότι οι Ρώσοι είναι σε καλύτερη φόρμα από τους Ουκρανούς» αναφέρει ο Μερσχάιμερ επισημαίνοντας την επιστράτευση των 300.000 Ρώσων στρατιωτών και τον ευρύτερο εξορθολογισμό στον στρατό που κατάφερε η Μόσχα, «δίνοντάς της το πάνω χέρι».

Αναλύοντας τη -ζοφερή για την Ουκρανία- κατάσταση του πεδίου της μάχης, ο Αμερικανός ακαδημαϊκός είναι πεπεισμένος ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο καθώς έχει εμπλακεί σε μια μάχη τριβής, θυμίζοντας τον στατικό Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Είναι ένας πόλεμος όπως ήταν ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, στις μάχες του Σομ και του Βερντέν, είναι ένας κλασικός πόλεμος φθοράς» λεέι ο Μερχάιμερ και προσθέτει πως «το ποιος κερδίζει σε έναν πόλεμο φθοράς εξαρτάται από το μέγεθος του πληθυσμού και του πυροβολικού.

Πληθυσμός: 5 Ρώσοι για 1 Ουκρανό

Πριν τον πόλεμο η πληθυσμιακή αναλογία Ρώσων-Ουκρανών ήταν 3.5 προς 1, ενώ σήμερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του καθηγητή, είναι 5 Ρώσοι προς έναν Ουκρανό.

«Όλοι καταλαβαίνουμε ότι 8 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν αφήσει τη χώρα, τρία εκατομμύρια έχουν φύγει στη Ρωσία και το 3.5 προς 1 που σας έδωσα είναι βασισμένο στην υπόθεση ότι οι Ρωσόφωνοι Ουκρανοί που είναι στο Ντονμπάς συμπεριλαμβάνονταν στον ουκρανικό πληθυσμό, αλλά τώρα μετράνε ως κομμάτι του ρωσικού πληθυσμού».

Για τον Μερσχάιμερ, «είναι μια καλή αναλογία για να εξηγήσουμε που βρισκόμαστε σήμερα. Αυτά είναι κακά νέα για τους Ουκρανούς» καθώς δεν μπορούν να αναπληρώνουν τις απώλειες στο πεδίο της μάχης το ίδιο εύκολα όπως οι Ρώσοι.

Πυροβολικό: τρομακτική διαφορά

Δεδομένου ότι ο Μερσχάιμερ έχει περιγράψει τον ρωσοουκρανικό πόλεμο ως πόλεμο φθορά, το πυροβολικό είναι το κυρίως όπλο.

«Όλες οι εκθέσεις για την ισορροπία πυροβολικού μιλάνε για 5 προς 1 ή 7 προς 1 και ίσως 10 προς 1 υπέρ των Ρώσων. Αυτό έχει τεράστιες συνέπειες. Είναι πραγματικά τρομακτικό».

Ο Μερσχάιμερ εκτιμά ότι δύο Ουκρανοί πεθαίνουν για έναν Ρώσο στρατιώτη, αλλά λέει ότι πολλοί από τους φίλους του πιστεύουν ότι η αναλογία είναι κοντά στο 3:1 ή 4:1 υπέρ των Ρώσων. Ο λόγος για αυτό είναι ο στατικός πόλεμος, όπως ήταν ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος στον οποίο το πυροβολικό είναι το πιο θανατηφόρο όπλο.

Η Ρωσία έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα πυροβολικού. Κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης ο επιτιθέμενος θα έχει συχνά περισσότερες απώλειες από τον αμυνόμενο. Αλλά σε αυτόν τον πόλεμο «η πλευρά της Ουκρανίας δέχτηκε (αντ)επιθέσεις τις περισσότερες φορές ενώ οι Ρώσοι αμύνονταν» με αποτέλεσμα να ματώσουν πολύ οι Ουκρανοί.

«Οι Ουκρανοί λένε πως πεθαίνουν 8 Ρώσοι για κάθε έναν Ουκρανό. Αυτό είναι γελοίο, δεδομένης της ανισορροπία του πυροβολικού» λέει χαρακτηριστικά ο ακαδημαϊκός.

«Νομίζω ότι για κάθε έναν Ουκρανό πεθαίνει ένας Ρώσος» εκτιμά ο Μερσχάιμερ και έτσι «οι Ουκρανοί χάνουν πολλούς περισσότερους από τους Ρώσους».

Το Μπαχμούτ μπορεί να παραλύσει τον Ουκρανικό στρατό

Για τον πρώην σύμβουλο του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι και πρώην στέλεχος της CIA, George Beebe, το ερώτημα είναι εάν η απόφαση της Ουκρανίας να χύσει τόσο αίμα για την υπεράσπιση του Μπαχμούτ, παρά την μικρή της στρατηγική σημασία όπως λέει, θα οδηγήσει σε παράλυση της ικανότητάς της να πραγματοποιήσει μια νέα αντεπίθεση, κάτι που σχεδίαζε από καιρό.

«Νομίζω ότι πολλοί δυτικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων του Πενταγώνου, παροτρύνουν εδώ και καιρό τους Ουκρανούς απλώς να ξεκινήσουν μια τακτική υποχώρηση από το Μπαχμούτ για να κρατήσουν άνδρες και πυρομαχικά για πιο σημαντικές μάχες στο μέλλον» λέει ο Beebe σε συνέντευξή του στο think tank Responsible Statecraft.

Δυστυχώς για την Ουκρανία όμως, ο Ζελένσκι -λέει ο Beebe, απέρριψε αυτή τη συμβουλή και αποφάσισε να αναλώσει περισσότερα και επίλεκτα στρατεύματα προκειμένου να κρατήσει το Μπαχμούτ.

Μάλιστα, όπως προσθέτει το Beebe, ο Ουκρανός πρόεδρος «έκανε μια αρκετά θεατρική επίδειξη αυτού. Θυμάστε όταν ήρθε στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Δεκέμβριο, ήρθε κουβαλώντας μια σημαία από τον Μπαχμούτ που είχε πάρει από τους υπερασπιστές, την οποία χάρισε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ως σύμβολο της αποφασιστικότητας της Ουκρανίας να κρατήσει την πόλη και να κτυπήσει τις δυνάμεις της Ρωσίας».

«Λοιπόν, όλα αυτά απέτυχαν. Τώρα είναι σαφές ότι όλα όσα έκαναν για να το υπερασπιστούν κατέληξαν να χαθούν και εικάζω ότι υπάρχουν πολλά κεφάλια που τρέμουν [στην Ουκρανία]. Η Ουάσιγκτον σήμερα αναρωτιέται τι σκεφτόταν ο Ζελένσκι».

Δεν υπάρχει περίπτωση συμβιβασμού

Ο Μερσχάιμερ αναμένει ότι η Ρωσία, η οποία έχει ήδη ενσωματώσει τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες συν την Κριμαία, θα πάρει άλλες τέσσερις περιφέρειες από την Ουκρανία.

Υποστηρίζει επίσης ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία ειρήνης στην Ουκρανία καθώς ο πόλεμος θεωρείται και από τις δύο πλευρές ως υπαρξιακός. Η Ουκρανία επιμένει να ανακτήσει εδάφη που θεωρεί μέρος της χώρας και ζητάει εγγυήσεις ασφαλείας από τη «Δύση».

Το πρόβλημα του υπερεθνικισμού στην ουκρανική πλευρά καθιστά επίσης αδύνατη την ειρήνη. Έπειτα, υπάρχει το πρόβλημα ότι η Ρωσία, αφού της είπαν ψέματα για τις συμφωνίες του Μινσκ, έχει μηδενική εμπιστοσύνη στους Δυτικούς.

«Νομίζω ότι σε αυτό το σημείο, οι πλευρές απέχουν πολύ μεταξύ τους. Και ούτε η Ουκρανία ούτε η Ρωσία τείνουν να συμβιβαστούν. Και η δήλωση της G7 και η απόφαση στην Ουάσιγκτον να παράσχουν τα F-16 δεν με ενθαρρύνουν να πιστέψω ότι οι ΗΠΑ είναι κάπου κοντά στην προσπάθεια να βρουν μια συμβιβαστική διέξοδο από αυτό» υποστηρίζει από την πλευρά του Beebe.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προστασία ανηλίκων από τα social media: «Όχι» στις απαγορεύσεις, λέει ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για την Προστασία των Ανηλίκων από...

Φυσικό αέριο: Αύξηση 45% στις τιμές το 2024 για τους Ευρωπαίους – Σε ράλι ανόδου και το 2025, εξαντλούνται τα αποθέματα

Στις αυξήσεις στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, που σημείωσαν άνοδο...