Ακριβή τηλεμεταφορά κβαντικών πληροφοριών σε απόσταση τριών μέτρων πέτυχαν Ολλανδοί επιστήμονες πραγματοποιώντας το πρώτο βήμα για τον διακτινισμό ανθρώπων από ένα σημείο σε ένα άλλο.
Προς το παρόν ο διακτινισμός είναι εφικτός μόνο σε τηλεοπτικές ταινίες όπως η διάσημη “Μύγα”.
Η τηλεμεταφορά κβαντικών δεδομένων θα συντελέσει καταρχάς στην εξασφάλιση ασφαλέστερων επικοινωνιών εξολοκλήρου προστατευμένων από “υποκλοπές”. Σε δεύτερη φάση θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία ενός «κβαντικού διαδικτύου», που θα διασυνδέει αστραπιαία εξίσου γρήγορους κβαντικούς υπολογιστές.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η τηλεμεταφορά αφορά κατά βάση την κατάσταση ενός σωματιδίου. «Εφόσον κάνουμε την παραδοχή ότι δεν είμαστε τίποτε άλλο παρά μια συλλογή ατόμων συνενωμένων με συγκεκριμένο τρόπο, θεωρητικά φαίνεται εφικτό να τηλεμεταφέρουμε τους εαυτούς μας από το ένα μέρος στο άλλο. Πρακτικά, κάτι τέτοιο συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες, αλλά το να πούμε ότι δεν θα γίνει ποτέ , αυτό θα ήταν μια παρακινδυνευμένη πρόβλεψη. Δεν θα το απέκλεια, επειδή κανείς θεμελιώδης φυσικός νόμος δεν το αποκλείει. Αν όμως συμβεί ποτέ, μιλάμε για το απώτερο μέλλον», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Ρόναλντ Χάνσον του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Ντελφτ.
—Το πείραμα
Οι ερευνητές έδειξαν, με το νέο πείραμά τους, ότι είναι δυνατό να τηλεμεταφερθούν (και μάλιστα με αξιοπιστία 100%) πληροφορίες, κωδικοποιημένες σε υποατομικά σωματίδια, ανάμεσα σε δύο σημεία με απόσταση τριών μέτρων το ένα από το άλλο. Η τηλεμεταφορά βασίζεται στο μυστηριώδες φαινόμενο της κβαντικής «εμπλοκής» ή κβαντικού «εναγκαλισμού», κατά την οποία η κατάσταση ενός σωματιδίου επηρεάζει αυτόματα την κατάσταση ενός άλλου μακρινού σωματιδίου (κάτι που καθόλου δεν άρεσε στον Αϊνστάιν, επειδή δεν μπορούσε να το εξηγήσει).
Στο ολλανδικό πείραμα χρησιμοποιήθηκαν «εναγκαλισμένα» ηλεκτρόνια παγιδευμένα μέσα σε κρύσταλλο διαμαντιού σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Οι ερευνητές πέτυχαν την τηλεμεταφορά τεσσάρων διαφορετικών καταστάσεων των υποατομικών σωματιδίων, που η κάθε μία αντιστοιχούσε σε μια μονάδα κβαντικής πληροφορίας (qubit) – κατ’ αντιστοιχία των συμβατικών δυαδικών μονάδων ψηφιακής πληροφορίας (bit). Ένας βασικός στόχος των επιστημόνων είναι να δημιουργήσουν έναν ισχυρό κβαντικό υπολογιστή, που θα μπορεί να δουλεύει με έναν μεγάλο αριθμό «εναγκαλισμένων» κβαντικών μονάδων πληροφοριών (qubits), κάτι που όμως ακόμη δεν έχει καταστεί εφικτό.
Οι επιστήμονες του Ντελφτ σχεδιάζουν, τον Ιούλιο, μια πολύ πιο φιλόδοξη τηλεμεταφορά σε απόσταση 1.300 μέτρων στο χώρο του πανεπιστημίου. Συνολικά σε όλο τον κόσμο, πέντε έως έξι επιστημονικές ομάδες ανταγωνίζονται για το ποιά θα πετύχει πρώτη την κβαντική τηλεμεταφορά σε μεγάλες αποστάσεις, ίσως και με ταχύτητα μεγαλύτερη και από του φωτός.
Η σχετική δημοσίευση έγινε στο Science.
www.econews.gr
Πλήθος αντιδράσεων έχει προκαλέσει από την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου η ανακοίνωση του Υπουργού Ανάπτυξης Τάκη…
Συγκίνηση προκάλεσε στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο η είδηση του θανάτου του Μανώλη Μαθιουλάκη,…
H Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Κρήτης Α.Ε. σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων σας καλεί σε…
Συνάντηση για την ένταξη και υλοποίηση σημαντικών έργων που αφορούν τον πολιτισμό και τις πεζοπορικές…
Μεγάλη δυστοκία στις καταναλώσεις σε ταβέρνες και καφετέριες καταγράφηκε πέρυσι στον τομέα του τουρισμού παρά…
Η δυσκολότερη χρονιά των τελευταίων δεκαετιών αναμένεται να είναι η φετινή εξαιτίας της λειψυδρίας, συνέπεια…
This website uses cookies.