ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφώνημα Μέρκελ σε Λουκασένκο μετά την απόφαση για νέες κυρώσεις της Ε.Ε.

Πυρετός διαβουλεύσεων για τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας, όπου χιλιάδες μετανάστες παραμένουν εδώ και ημέρες εγκλωβισμένοι σε συνθήκες ψύχους.

Στον απόηχο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, όπου άναψε το «πράσινο φως» για νέες κυρώσεις κατά του Μινσκ, έγινε γνωστό από εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, τη Δευτέρα, προκειμένου να συζητήσουν για ανθρωπιστική βοήθεια σε πρόσφυγες και μετανάστες στη μεθόριο με την Πολωνία.

Το σπάνιο τηλεφώνημα ήρθε μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εντείνει τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, η οποία κατήγγειλε ως «παράλογες» τις κατηγορίες της Δύσης ότι έχει ενορχηστρώσει την μεταναστευτική κρίση στην περιοχή.

«Η καγκελάριος και ο κ. Λουκασένκο μίλησαν για τη δύσκολη κατάσταση στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης – ειδικά για την ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες εκεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

Μέρκελ και Λουκασένκο συμφώνησαν να συνεχίσουν την ανταλλαγή απόψεων για αυτά τα θέματα, πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ.

Οι συνομιλίες αυτές είναι η πρώτη επαφή μεταξύ του Λευκορώσου προέδρου και ενός δυτικού ηγέτη μετά τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία τον Αύγουστο του 2020, στις οποίες ο Λουκασένκο κέρδισε, πυροδοτώντας τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία της χώρας.

Συνομιλία Μακρόν – Πούτιν

Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν στην ανάγκη αποκλιμάκωσης της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα της Λευκορωσίας, παρόλο που διαφωνούνν για την προέλευση της κρίσης, δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος.

Μετανάστες -κυρίως από το Ιράκ και το Αφγανιστάν- άρχισαν να εμφανίζονται στα χερσαία σύνορα της Λευκορωσίας με την Ε.Ε. φέτος, προσπαθώντας να περάσουν στα κράτη-μέλη της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Πολωνίας μέσω διαδρομών που δεν χρησιμοποιούνταν ως τώρα.

«Ο στόχος αυτής της κλήσης ήταν να τεθεί ένα τέλος σε αυτήν την κρίση», είπε στους δημοσιογράφους ένας σύμβουλος του Μακρόν μετά την κλήση διάρκειας 1 ώρας και 45 λεπτών που έγινε με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου.

«Σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα, ακόμα κι αν δεν υπάρχει σύγκλιση ως προς την προέλευση της τρέχουσας κρίσης στα σύνορα της Λευκορωσίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον πρόεδρο ότι κατανοεί την ανάγκη να μπει ένα τέλος σε αυτό, πρώτα και κύρια από ανθρώπινη ευπρέπεια για τους μετανάστες που εργαλειοποιούνται», είπε ο σύμβουλος.

Ο Μακρόν εξέφρασε επίσης στον Πούτιν τις έντονες ανησυχίες του για την κατάσταση στα σύνορα της Ουκρανίας, όπου κατά το ΝΑΤΟ υπάρχει μεγάλη και ασυνήθιστη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων.

Ο Γάλλος ηγέτης είπε στον Πούτιν ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας.

«Η προθυμία μας να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας υπενθύμισε ο πρόεδρος», είπε ο σύμβουλος.

Η Γαλλία προσφέρει επίσης την πλήρη αλληλεγγύη της στην Πολωνία, είπε ο αξιωματούχος. «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Πολωνία».

Ο Μακρόν επανέλαβε επίσης στον Πούτιν τις έντονες ανησυχίες του για την πιθανή χρήση μισθοφόρων Βάγκνερ στο Μάλι, πρόσθεσε ο Γάλλος αξιωματούχος.

Από την πλευρά του ο Πούτιν χαρακτήρισε «πρόκληση» τις στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγει η Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Κατά τη συνομιλία του με τον Μακρόν, ο Πούτιν «επέστησε την προσοχή στην προκλητική φύση των ασκήσεων μεγάλης κλίμακας που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ και ορισμένοι σύμμαχοί τους στη Μαύρη Θάλασσα, οι οποίες ενισχύουν τις εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ», επισημαίνει το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση.

Επίσης, ο Πούτιν κατηγόρησε το Κίεβο ότι ασκεί «καταστροφική πολιτική», επικαλούμενος την «πρόσφατη χρήση από την Ουκρανία μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην περιοχή της σύγκρουσης», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να μεσολαβήσει στη μεταναστευτική κρίση, τονίζοντας ότι η Μόσχα ήδη το πράττει σε ένα βαθμό.

Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί ότι η Ρωσία εμπλέκεται στην κρίση και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσφέρθηκε χθες, Κυριακή, να βοηθήσει στην επίλυσή της.

Όταν ρωτήθηκε σήμερα πώς μπορεί η Μόσχα να συμβάλει στην επίλυση της κρίσης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε «αποκλειστικά ως μεσολαβητής, κάτι που εν μέρει ήδη κάνει».

«Ο πρόεδρος Πούτιν έχει εκφράσει την ελπίδα να υπάρξουν και άμεσες επαφές», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο Πεσκόφ τόνισε ότι είναι «λάθος» να επιρρίπτεται όλη η ευθύνη για την κρίση στα σύνορα μεταξύ της ΕΕ και της Λευκορωσίας στον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Νέες κυρώσεις προετοιμάζει και η Ουάσινγκτον

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι «προετοιμάζουν» νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, «σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση», για να καταγγείλουν την «απάνθρωπη» εκμετάλλευση των μεταναστευτικών ροών.

«Θα συνεχίσουμε να απαιτούμε λογοδοσία» από την εξουσία του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο «για τις επίμονες επιθέσεις του στη δημοκρατία, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα διεθνή πρότυπα», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ, Νεντ Πράις μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου.

efsyn.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

«Επιμελητήριο με Μέλλον»: Ο Επιμελητηριακός συνδυασμός με επικεφαλής τον Αντώνη Ροκάκη παρουσίασε τις στρατηγικές προτάσεις και τους υποψηφίους του στο Επιμελητήριο Χανίων

Σήμερα, στα Επιμελητήριο Χανίων, έδρα της Επιχειρηματικής κοινότητας, ο Επιμελητηριακός συνδυασμός «Επιμελητήριο με Μέλλον», με…

4 hours ago

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Πάνω από 20% το ΠΑΣΟΚ στην εκτίμηση ψήφου – Πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ

Νέα δεδομένα δημιουργούνται στο πολιτικό σκηνικό μετά τη νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτυπώνεται από…

6 hours ago

Σοκ από δημοσκόπηση στο Alpha: Στο 2,7% ο ΣΥΡΙΖΑ κάτω από τη Νέα Αριστερά, στο 4,3% ο Κασσελάκης – Τρίτο κόμμα η Λατινοπούλου

Στο 6,5% βρίσκεται η εκλογική επιρροή του κόμματος Κασελάκη όμως μόλις στο 4,3% στην πρόθεση…

7 hours ago

Αν. Αλόγλου: Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει λειτουργήσει το πάρκινγκ στο Στρατόπεδο Μαρκόπουλου – Αιχμές ενάντια σε όσους εναντιώνονται

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Χανίων, κ. Αναστάσιος Αλόγλου, ανακοίνωσε την πρόθεση της δημοτικής αρχής…

7 hours ago

Υδρογονάνθρακές: Εάν η Exxon αποφασίσει γεώτρηση στην Κρήτη, η Helleniq Energy θα ακολουθήσει

Τον πρώτο λόγο για τη διενέργεια ή όχι ερευνητικής γεώτρησης στην Κρήτη, που αποτελεί και το αμέσως επόμενο…

8 hours ago

Επιτήδειοι στοχοποιούν σεισμοπλήκτους του Αρκαλοχωρίου

Ο Σύλλογος του Αρκαλοχωρίου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλει προσπάθειες εξαπάτησης των σεισμοπλήκτων από επιτήδειους.…

9 hours ago

This website uses cookies.