ΚΟΣΜΟΣ

Την ενίσχυση του σχήματος Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας βολιδοσκόπησε ο Λαβρόφ – Eίδε από την ουκρανική πλευρά «μια πολύ μεγαλύτερη κατανόηση μιας άλλης πραγματικότητας»

«Στην Κίνα, ο συνάδελφός μου υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι και εγώ συζητήσαμε, μεταξύ άλλων, τις μελλοντικές δραστηριότητες της ένωσης RIC, και σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Σ. Τζαϊσάνκαρ και εγώ συζητήσαμε επίσης για το πώς να αναπτύξουμε αυτή την τρόικα, πώς να τη χρησιμοποιήσουμε πιο ενεργά για τη σταθεροποίηση των διεθνών σχέσεων και τη διασφάλιση της ισότητας στις διεθνείς υποθέσεις. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι και οι τρεις χώρες – η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα – είναι πλέον μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Έτσι, έχουμε πολλά σχέδια», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες με τον Ινδό ομόλογό του.

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι θεωρεί το πρόγραμμα του ταξιδιού του πρώτα στην Κίνα και στη συνέχεια στην Ινδία «αρκετά φυσικό».

«Είμαστε στενοί συνεργάτες και με τις δύο χώρες και οι τρεις μας συμμετέχουμε σε διάφορες διεθνείς διοργανώσεις. Αυτό περιλαμβάνει τις BRICS, τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, τις δομές που έχουν αναπτυχθεί γύρω από την ASEAN – τις Συνόδους Κορυφής της Ανατολικής Ασίας, το Φόρουμ της ASEAN για την Περιφερειακή Ασφάλεια – και, στην πραγματικότητα, την τρόικα μας, το RIC», εξήγησε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια των 20 και πλέον ετών ύπαρξης του σχήματος Ρωσίας-Ινδίας-Κίνας, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου δύο δωδεκάδες συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών σε αυτό το σχήμα.

«Η πιο πρόσφατη συνάντηση πραγματοποιήθηκε το περασμένο φθινόπωρο και κατέληξε στην υιοθέτηση ενός λεπτομερούς εγγράφου που αντικατοπτρίζει τις κοινές μας προσεγγίσεις σε μια σειρά από διεθνή προβλήματα και το οποίο, στην πραγματικότητα, αποτελεί τη βάση για περαιτέρω δράση προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ερωτηθείς εάν η Ρωσία προσπαθεί να βρει νέες αγορές για τους πόρους της, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα «δεν έχει επιβάλει ποτέ τα προϊόντα της σε κανέναν». «Εάν οι χώρες που ενδιαφέρονται να συναλλάσσονται με τη Ρωσία έχουν συγκεκριμένες ανάγκες για να διευρύνουν το φάσμα των προμηθειών, είμαστε πάντα έτοιμοι να επιδιώξουμε συμφωνίες με βάση την ισορροπία των συμφερόντων, με βάση το αμοιβαίο όφελος», κατέληξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Subramaniam Jaishankar δήλωσε ότι συζήτησε τη συνεργασία μεταξύ της Μόσχας και του Νέου Δελχί, την κατάσταση στην Ουκρανία καθώς και το Αφγανιστάν, το Ιράν και άλλα θέματα της διεθνούς ατζέντας σε συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ την Παρασκευή.

«Ολοκληρώσαμε τις συνομιλίες μας με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Συζητήσαμε τη διμερή συνεργασία και την κατάσταση στην Ουκρανία, το Αφγανιστάν, το Ιράν, τον Ινδο-Ειρηνικό, την ινδική υποήπειρο, την ASEAN», έγραψε στο Twitter του.

Τι είπε ο Λαβρόφ για τις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας – Ρωσίας

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ο Λαβρόφ σημείωσε ότι «οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν. Ακούσατε πώς σχολιάστηκε ο τελευταίος γύρος από τους διαπραγματευτές μας στην Κωνσταντινούπολη, όπου για πρώτη φορά η ουκρανική πλευρά έθεσε στο χαρτί το όραμά της για τις συμφωνίες που πρέπει να επιτευχθούν. Και αυτές οι συμφωνίες πρέπει γενικά να πάρουν πρώτα μορφή. Προετοιμάζουμε μια αντίδραση, υπάρχει πρόοδος, πρώτα απ’ όλα, στην αναγνώριση της αδυναμίας της Ουκρανίας να είναι μια χώρα σε μπλοκ, της αδυναμίας της Ουκρανίας να αναζητήσει την ευτυχία στη Βορειοατλαντική Συμμαχία – ένα μη πυρηνικό αδέσμευτο καθεστώς», επισήμανε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Τόνισε ότι η Ρωσία είδε από την ουκρανική πλευρά «μια πολύ μεγαλύτερη κατανόηση μιας άλλης πραγματικότητας». «Εννοώ την κατάσταση με την Κριμαία και το Ντονμπάς», συνέχισε ο Λαβρόφ. «Όσον αφορά πιθανές περαιτέρω επαφές, αυτές επεξεργάζονται τώρα και θα ανακοινωθούν».

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και στην Ουκρανία και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε ο υπουργός.

«Είμαστε υπέρ της παροχής εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και στη Ρωσία σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν υιοθετηθεί στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ εδώ και πολλά χρόνια και τα οποία διακήρυξαν την αρχή ότι καμία χώρα δεν θα ενισχύσει την ασφάλειά της εις βάρος της ασφάλειας των άλλων», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση του TASS.

Ο Ρώσος Υπουργός δήλωσε ότι κανείς δεν θα είχε αντίρρηση αν η Ινδία μπορούσε να υποστηρίξει τις διαδικασίες διασφάλισης της ασφάλειας με τις δίκαιες θέσεις της και τις ορθολογικές προσεγγίσεις της για την επίλυση διεθνών προβλημάτων.

Ο Λαβρόφ τόνισε επίσης ότι δεν έχει ακούσει καμία συζήτηση ότι η Ινδία θα μπορούσε να μεσολαβήσει στις συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η ισορροπημένη θέση της Ινδίας, η οποία δεν επηρεάζεται από εκβιασμούς ή μεθοδεύσεις υπαγόρευσης, απαιτεί σίγουρα τον σεβασμό μας», πρόσθεσε ο υπουργός.

Αιχμές για την αξιοπιστία της Δύσης

Η αναξιοπιστία της Δύσης είναι ο λόγος για την αυξανόμενη τάση μετάβασης σε εθνικά νομίσματα.

«Ο λόγος για τη μετάβαση σε εθνικά νομίσματα είναι η απόλυτη αναξιοπιστία των δυτικών ομολόγων μας, δεν θέλουμε να εξαρτόμαστε από ένα σύστημα που μπορεί να μας κλείσει ανά πάσα στιγμή. Και δεν θέλουμε να εξαρτόμαστε από ένα σύστημα του οποίου οι αφέντες μπορούν να κλέψουν τα χρήματά μας», είπε ο Λαβρόφ.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι περισσότερες χώρες του κόσμου καταλαβαίνουν τι συμβαίνει και κατανοούν το απαράδεκτο της συμπεριφοράς που επιδεικνύουν πολύ αναξιόπιστοι εταίροι», πρόσθεσε.

«Όσον αφορά τη χρήση ρουβλίων και ρουπιών στις διεθνείς εμπορικές μας συναλλαγές, θα υπενθυμίσω ότι πριν από πολλά χρόνια αρχίσαμε να κινούμαστε στις σχέσεις μας με την Ινδία, την Κίνα και άλλες χώρες προς την κατεύθυνση της κατάργησης του δολαρίου και της στροφής όλο και περισσότερο στα εθνικά νομίσματα», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτή η τάση, νομίζω, θα συνεχιστεί, θα ενταθεί, είναι φυσικό και προφανές.»

Ο Λαβρόφ επεσήμανε ότι η Ρωσία θα προμηθεύσει την Ινδία με όλα τα αγαθά που θέλει να αγοράσει. «Έχουμε πολύ καλές σχέσεις σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, υπουργών Εμπορίου, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να παρακάμψουμε με αυτόν τον τρόπο αυτά τα αφύσικα εμπόδια που έχουν δημιουργηθεί από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Ρώσος Υπουργός σημείωσε ότι οι ενέργειες των δυτικών εταίρων κατέδειξαν την αναξιοπιστία του συστήματος SWIFT. «Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αναπτύσσει το δικό της εθνικό σύστημα συναλλαγών. Η Ινδία έχει επίσης το δικό της σύστημα RuPay. Γίνεται σαφές ότι όλο και περισσότερες συναλλαγές μπορούν να γίνονται μέσω αυτών των συστημάτων, παρακάμπτοντας τα δολάρια και άλλα νομίσματα, τα οποία έχουν αποδειχθεί εντελώς αναξιόπιστα», τόνισε.

Ερωτηθείς γιατί η επίσκεψή του στην Ινδία πραγματοποιείται τώρα, ο Λαβρόφ είπε: «Είμαστε φίλοι και έχουμε τακτική ανταλλαγή επισκέψεων.»

Αναφερόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες είπε ότι δεν κατανοούν την εθνική ταυτότητα των χωρών με τις οποίες μιλούν στη γλώσσα των εκβιασμών και των τελεσίγραφων.

«Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να εφαρμόζουμε αυτού του είδους την πολιτική [κυρώσεων] εναντίον χωρών όπως η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και πολλές άλλες. Αυτό σημαίνει μόνο ότι οι άνθρωποι που προτείνουν και εφαρμόζουν μια τέτοια πολιτική και επιβάλλουν τη γραμμή τους σε όλους τους άλλους δεν γνωρίζουν καλά την εθνική ταυτότητα των χωρών με τις οποίες προσπαθούν να συνομιλήσουν στη γλώσσα των εκβιασμών και των τελεσίγραφων», σημείωσε ο Λαβρόφ, συμπληρώνοντας ότι η πολιτική κυρώσεων των ΗΠΑ δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις με την Ινδία. «Έχω τέτοια εμπιστοσύνη, σίγουρα. Η εταιρική σχέση με την Ινδία δεν θα υποφέρει, διότι αυτή η εταιρική σχέση δεν εξαρτάται από οποιεσδήποτε καιροσκοπικές μεθόδους υπαγόρευσης και εκβιασμού».

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Αγία Σκέπη: Τι απαντά ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων για την 3μηνη παύση του

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, με δήλωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης, τοποθετήθηκε σχετικά με…

6 hours ago

Ο Τάσος Δούσης για την ταινία “Υπάρχω” και τον Στέλιο Καζαντζίδη: “Αυτά που έπρεπε να ειπωθούν, δεν ειπώθηκαν”

Ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης Τάσος Δούσης, με αφορμή την προβολή της ταινίας «Υπάρχω», που…

6 hours ago

Η Κρήτη μέσα στους πρώτους σε πολλές κατηγορίες στα Travelers’ Choice Awards 2025 της Tripadvisor

Πολυνίκης αναδείχθηκε η Κρήτη στα Travelers’ Choice™ Awards 2025 της Tripadvisor, της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής πλατφόρμας στον χώρο…

6 hours ago

Μείωση κατέγραψαν οι κρητικές εξαγωγές κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024

Καθοδική πορεία κατεγράφη για τις εξαγωγές της Κρήτης κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024, σύμφωνα με…

7 hours ago

Κι άλλος επικίνδυνος οδηγός στην Κρήτη: Μπήκε αντίθετα στον μονόδρομο, προκαλώντας τον τρόμο

Λίγα μόλις 24ωρα μετά τον 66χρονο Βρετανό που οδηγούσε επικίνδυνα κάνοντας "οχτάρια" επί του ΒΟΑΚ, στον…

7 hours ago

Λύνεται το κουβάρι του μυστηρίου με τον τραυματισμό της 60χρονης στο Ρέθυμνο

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της 60χρονης που εντοπίστηκε σε κωματώδη κατάσταση στο σπίτι της στο…

7 hours ago

This website uses cookies.