Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Την ευθύνη στους Σύριους πρόσφυγες ρίχνει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Μετά το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και τον κ. Κικίλια και το Υπουργείο Εξωτερικών, απάντηση για το θέμα των Σύριων προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα Χανιά έδωσε και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Και σε αυτή την περίπτωση, η απάντηση του Υπουργείου είναι μη απάντηση, εφόσον δε δίνει λύσεις και πετάει το μπαλάκι της ευθύνης αλλού. Δηλαδή, στην Αντιπεριφέρεια Χανίων – για την οποία έχει δοθεί ένα κονδύλι 10.000 ευρώ – και στους ίδιους τους πρόσφυγες!
Πιο αναλυτικά, σε απάντηοη σχετικής ερώτησης, που κατατέθηκε στη Βουλή από τους Βουλευτές κ. κ. Γ. Σταθάκη, Ν. Βαλαβάνη, Β. Κατριβάνου, Δ. Στρατούλη και Δ. Τσουκαλά, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ι. Βρούτσης έδωσε την εξής απάντηση:

Για την υλοποίηση δράσεων υποστήριξης προσφύγων και αιτούντων άσυλο παρέχεται ευρωπαϊκή χρηµατοδότηση στη χώρα µας µέσω του Ευρωπαϊκού Ταµείου Προσφύγων (ΕΤΠ). Στο πλαίσιο της εν λόγω χρηµατοδότησης υλοποιούνται σε ετήσια βάση προγράµµατα υποδοχής νεοεισερχοµένων αιτούντων άσυλο, µέσω των οποίων παρέχονται υπηρεσίες στέγασης, νοµικής συνδροµής, ιατρικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης καθώς και υπηρεσίες διερµηνείας.

Κατά την τρέχουσα περίοδο λειτουργούν εννέα προγράµµατα παροχής υπηρεσιών φιλοξενίας των οποίων η συνολική δυναµικότητα ανέρχεται σε 459 θέσεις (205 θέσεις ασυνόδευτων ανηλίκων και 254 θέσεις για ενήλικες και οικογένειες), ενώ υλοποιούνται εννέα ακόµα προγράµµατα που αναµένεται να παρέχουν υπηρεσίες νοµικής συνδροµής, ιατρικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και υπηρεσίες διερµηνείας σε περίπου 10.000 αιτούντες άσυλο έως και τον Φεβρουάριο του 2015.

Η επιλογή των προγραµµάτων που χρηµατοδοτούνται γίνεται µετά από έκδοση Προκήρυξης Ενεργειών και αξιολόγηση των υποβλειθεισών Προτάσεων από ανεξάρτητες επιτροπές εµπειρογνωµόνων.

Ωστόσο, βάσει του κανονιστικού πλαισίου του ΕΤΠ, τα εν λόγω προγράµµατα απευθύνονται σε αιτούντες άσυλο. Ως εκ τούτου, βασική προϋπόθεση για την παροχή των ανωτέρω υπηρεσιών σε νεοεισερχόµενους υπηκόους τρίτων χωρών αποτελεί η από µέρους τους υποβολή αιτήµατος ασύλου στην αρµόδια Υπηρεσία. Οι Σύριοι στα Χανιά αν και έχουν ενηµερωθεί για τη δυνατότητα αυτή, δεν επιθυµούν να υποβάλουν σχετικό αίτηµα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την κάλυψη των αναγκών υποδοχής τους.

Μετά την άφιξη των Σύρων στα Χανιά υπήρξε κινητοποίηση για την υποδοχή αυτών τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο προκειµένου να διευθετηθεί το θέµα της προσωρινής παραµονής τους σε κατάλληλο χώρο, να παρασχεθούν οι ιατρικές υπηρεσίες και να γίνει η καταγραφή αυτών. Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε αίτηµα της Περιφέρειας Κρήτης προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για έκτακτη ενίσχυση της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων µε ποσό ύψους 10.000€, ώστε να καλυφθούν οι σχετικές δαπάνες.

Το αίτηµα έχει γίνει αποδεκτό από το Υπουργείο και έχει εκδοθεί η Απόφαση ανάληψης δέσµευσης καθώς και η Απόφαση Ανάθεσης στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Παράλληλα, παρασχέθηκαν υπηρεσίες νοµικής ενηµέρωσης και συνδροµής από κλιµάκιο της Υπάτης Αρµοσπίσς του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και κλιµάκιο του Ελληνικού Συµβουλίου για τους Πρόσφυγες, ενώ για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών διενεργήθηκαν οι απαιτούµενες ιατρικές εξετάσεις και έγιναν παραποµπές στο νοσοκοµείο στην περίπτωση που αυτό απαιτούνταν. Κατά τις πρώτες ηµέρες υπήρξε και συνδροµή εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και των Γιατρών του Κόσµου για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών.

Κατά τα λοιπά, αρµόδιο να απαντήσει είναι το συνερωτώµενο Υπουργείο Δηµόσιας Τάξης
και Προστασίας του Πολίτη.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Απατεώνες προσπάθησαν να εξαπατήσουν 80χρονη υποδυόμενοι γιατρούς – Ζήτησαν 80.000 ευρώ

Σε νέο περιστατικό τηλεφωνικής απάτης προχώρησαν απατεώνες στα Χανιά, με θύμα μια ηλικιωμένη γυναίκα 80…

8 hours ago

Σε ύφεση η φωτιά που ξέσπασε στην Ασή Γωνιά Χανίων

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν παρατηρήθηκαν πυκνοί καπνοί στην περιοχή…

8 hours ago

Βιασμός 5χρονου: «Μαμά άμα σου πω την αλήθεια, θα με αγαπάς ακόμα;» – Τη Δευτέρα η δίκη γονιών και εκπαιδευτικών

«Μαμά άμα σου πω την αλήθεια, θα με αγαπάς ακόμα;». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια…

8 hours ago

Τσιτσιπάς: Προπονείται ξανά με τον πατέρα του μετά το επεισόδιο μεταξύ τους – «Μου ζήτησε πολλές συγγνώμες, είναι καλό παιδί»

Ο πατέρας του πρωταθλητή τενίστα Στέφανου Τσιτσιπά, προχώρησε σε αποκαλύψεις σχετικά με τις σχέσεις τους μετά…

8 hours ago

Σχιζοφρένεια: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για την πάθηση μετά από 30 χρόνια – Δεν μεταβάλλει τα επίπεδα ντοπαμίνης

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε…

8 hours ago

Απ’ τον Ελευθέριο Βενιζέλο, στο σημερινό μίζερο Κέντρο

Του Δημήτρη Μηλάκα Η αποδιοργάνωση του κεντρώου πολιτικού χώρου στην Ελλάδα εκδηλώθηκε αστραπιαία μετά το…

10 hours ago

This website uses cookies.