Τον υποδέχτηκαν η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων
κ. Ελένη Παπαδοπούλου, ο προϊστάμενος αρχαιολογικών έργων και μελετών κ. Ελευθέριος Βεργεράκης, η προϊσταμένη του τμήματος προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων κ. Κατερίνα Τζανακάκη, η προϊσταμένη βυζαντινών – μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων και μουσείων κ. Χρύσα Μπούρμπου και ο αρχιτεχνίτης κ. Μανώλης Τσιτσιρίδης,
Αρχικά ο Υποψήφιος Βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Παντελής Πετσετάκης ενημερώθηκε από τα στελέχη της υπηρεσίας για τη λειτουργία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων η οποία αποτελεί Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού από τις 52 που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και λειτουργεί σε επίπεδο Διεύθυνσης με κύριο αντικείμενο της την προστασία των μνημείων.
Στη συνέχεια στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και τα οποία έχουν να κάνουν με την έλλειψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και την ανάγκη εκπαίδευσης εξειδικευμένων εργατοτεχνιτών.
Τονίστηκε η ανάγκη μετά από 77 χρόνια να ξεκινήσουν οι διαδικασίες τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου της παλιάς πόλης των Χανίων λαμβάνοντας υπόψη την κήρυξή της ως αρχαιολογικού χώρου και τον καθορισμό των δύο αρχαιολογικών ζωνών σε αυτήν. Σημαντική είναι και η αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου σε ότι αφορά τις χρήσεις γης.
Τέλος εκφράστηκε η ανησυχία για το μέλλον των πέντε μεγαλύτερων μουσείων της χώρας μετά και την ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού που τα μετατρέπει σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αποκόπτοντας τα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και διορίζοντας σε αυτά διοικητικά συμβούλια με πρόσωπα της επιλογής της εκάστοτε Κυβέρνησης.
Από την πλευρά του ο Υποψήφιος Βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Παντελής Πετσετάκης δήλωσε μεταξύ άλλων την ικανοποίηση του για το επίπεδο λειτουργίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων παρά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Δεσμεύτηκε να συμβάλει στην επίλυση τους και έκανε ειδική αναφορά στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομία λέγοντας ότι: «Η ανάδειξη και προβολή της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και η σύνδεσή της με την τοπική παραγωγή και οικονομία ισχυροποιεί και προβάλλει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε τόπου, ενώ παράλληλα συμβάλει στην ισόρροπη ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας. Σε αυτή την προοπτική έχουν ιδιαίτερη σημασία: Η συνέχιση του προγράμματος του εκσυγχρονισμού και της βελτίωσης των υποδομών (μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία) και η ουσιαστική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών. Η δημιουργία και η διάθεση επώνυμων πολιτιστικών – τουριστικών προϊόντων.
Η ανάπτυξη των ψηφιακών εφαρμογών. Οι συνέργειες στο πλαίσιο ολοκληρωμένων περιφερειακών προγραμμάτων. Η διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού και διαχειριστικού πλαισίου που να ενθαρρύνει και να στηρίξει την ολική προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ένταξή της στη σύγχρονη ζωή».