Εγκαινιάζεται την Πέμπτη στη Βασιλική του Αγ. Μάρκου στις 7 το απόγευμα η έκθεση αγιογραφίας με 45 έργα του Μανώλη Μπετεινάκη που έφυγε από την ζωή τον περασμένο Οκτώβριο ενώ γινόταν παρουσίαση της ίδια έκθεσης στη Ρωσία.
Την οργάνωση της έκθεσης έχει η Περιφέρεια Κρήτης με την στήριξη του δήμου Ηρακλείου και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Μαρτίου με δωρεάν είσοδο. Για το πολιτιστικό γεγονός τα έργα και την προσωπικότητα του Κρητικού ζωγράφου αναφέρθηκαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου στην Βασιλική του Αγ. Μάρκου ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φασουλάκης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Ηρακλείου Αριστέα Πλεύρη και ο επιμελητής της έκθεσης ζωγράφος Νικόλαος Βισκαδουράκης παρουσία της συζύγου του αξέχαστου αγιογράφου Ελένης Μπετεινάκη και του γιού του Νίκου Μπετεινάκη.
Η ίδια έκθεση είχε παρουσιαστεί τον Οκτώβριο του 2015 στην Αγ. Πετρούπολη στον Ναό του Αγ. Ισαάκ, ενώ όπως έγινε γνωστό σήμερα το έργο «Η Αποκαθήλωση» θα εκτίθεται μόνιμα μετά την λήξη της έκθεσης στο Ηράκλειο, στο διεθνές Μουσείο του Ερμιτάζ στην Αγ. Πετρούπολη.
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Εντεταλμένος για θέματα Πολιτισμού στην Περιφέρεια Κρήτης αναφερόμενος στα έργα του Μανώλη Μπετεινάκη που είναι συνυφασμένα με την Κρητική Σχολή την περίοδο της Κρητικής Αναγέννησης επεσήμανε:
«Η έκθεση αυτή αποτελεί το επιστέγασμα της προσπάθειας που έχει γίνει για την ανάδειξη των έργων του Κρητικού ζωγράφου. Το έργο της «Αποκαθήλωσης» που θα εκτίθεται μόνιμα στο μουσείο Ερμιτάζ θα αποτελεί «πρεσβευτή» της Κρήτης, και της Κρητικής Σχολής Αγιογραφίας. Είμαστε υπερήφανοι ως Περιφέρεια Κρήτης που συμβάλλαμε στην οργάνωση της έκθεσης και καλούμε όλο τον κόσμο να έλθει στην Βασιλική του Αγ. Μάρκου και να δει αυτά τα σημαντικά έργα τέχνης».
Η Αντιδήμαρχος Ηρακλείου για θέματα Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη τόνισε: «Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που φιλοξενούμε την έκθεση του Μπετεινάκη σε ένα χώρο που τις αρμόζει όπως είναι η Βασιλική του Αγ. Μάρκου. Πρόκειται για ένα από τους σημαντικότερους αγιογράφους της σύγχρονης Κρήτης η οποία έχει μακρά παράδοση στην Αγιογραφία με την Κρητική Σχολή της Αγιογραφίας, την εποχή της Κρητικής Αναγέννησης».
Ο ζωγράφος, επιμελητής της έκθεσης Νίκος Βισκαδουράκης ανέφερε: «Ο Μανώλης Μπετεινάκης ήταν από τους πρώτους, μετά τον Κόντογλου αγιογράφους, καθώς άρχισε την τέχνη του το 1960 περίπου. Τα έργα του εντάσσονται, είναι επηρεασμένα από την «Κρητική Σχολή» του 16ου αιώνα».