Την τελευταία θέση στην οικονομική ισότητα μεταξύ 28 χωρών της Ευρώπης καταλαμβάνει η Ελλάδα σύμφωνα με έκθεση του SIM Europe. Παράλληλα βρίσκεται σταθερά στις τελευταίες θέσεις, μετά από χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της φτώχειας και τις ευκαιρίες που προσφέρονται σε παιδιά και νέους να ξεφύγουν από τον τον φαύλο κύκλο.
Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι περίπου το ένα τέταρτο (24,6%) των πολιτών της Ευρώπης αντιμετωπίζουν την κίνδυνο της φτώχιας ή της περιθωριοποίησης, ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό. Σε σχέση με τον πληθυσμό της Ευρώπης, αυτό αντιστοιχεί σε 122.000.000 ανθρώπους.
Το χάσμα μεταξύ πλούσιων χώρων του Βορρά και του κτυπημένου από την κρίση νότου έχει γιγαντωθεί. Στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, το ποσοστό των ανθρώπων που απειλούνται από τη φτώχιας ή την περιθωριοποίηση αυξήθηκε για ακόμη μία χρονιά.
Στην Ελλάδα, το 36% του πληθυσμού της χώρας αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της φτώχιας. Στον αντίποδα, η Σουδία, η Δανία, η Φιλανδία και η Ολλανδία είναι στην κορυφή όλων των δεικτών ευημερίας. Πάντως, σε σχέση με το 2007 και αυτές οι χώρες έχουν υποστεί μία πτώση στους δείκτες κοινωνικής δικαιοσύνης.
Σε σχέση πάντως με τις δραματικές εξελίξεις στον νότο της Ευρώπης, στις χώρες του Βορρά οι συνθήκες παραμένουν καλές.
Στη μεγάλη πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης, οι συνθήκες για τα παιδιά και τους νέους έχουν χειροτερεύσει σημαντικά σε σχέση με το 2007. Το πρόβλημα είναι πολύ πιο έντονα στις χώρες του νότου.
Την ίδια στιγμή οι συνθήκες για τους ηλικιωμένους βελτιώνονται. Ο κίνδυνος για να αντιμετωπίσουν φτώχια οι ηλικιωμένοι της Ευρώπης μειώθηκε από 24,4% το 2007 σε 17,8% το 2013. Αυτό συμβαίνει επειδή στις περισσότερες χώρες εν μέσω κρίσης οι συντάξεις δε μειώθηκαν στον ίδιο βαθμό όσο μειώθηκαν οι μισθοί, ενώ οι νέοι αντιμετωπίζουν πολύ πιο έντονα και το πρόβλημα της ανεργίας, ειδικά στις χώρες του νότου.
Πάντως, ο δείκτης αυτός είναι εν μέρει πλασματικός αφού όπως έχει αποδείξει η εμπειρία στην Ελλάδα, ηλικιωμένοι συνταξιούχοι εν μέσω κρίσης συντηρούν και άλλα νεότερα μέλη της οικογένειας με τις συντάξεις τους.
Χαρακτηριστικός είναι και ο δείκτης με τη νεανική ανεργία όπου στον νότο είναι εκρηκτικά τα ποσοστά της. Στην Ισπανία και την Ελλάδα είναι άνω του 50% ενώ στην Ιταλία πλέον βρίσκεται στο 42,7%. Την ίδια στιγμή, και σε αντίθεση με τις χώρες του νότου, στην Ολλανδία, στη Δανία και στη Γερμανία το ποσοστό είναι κάτω από 10% ενώ η Γερμανία είναι η πιο ωφελημένη χώρα αφού ο δείκτης αυτός έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το 2008.
Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση εδώ
Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως θα ξεκινήσει αμέσως την υλοποίηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων, θέτοντας…
Ο Ντόναλντ Τραμπ, Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσε την κυκλοφορία του δικού του κρυπτονομίσματος, του…
Όταν η είδηση της απαγόρευσης λειτουργίας του TikTok στις ΗΠΑ άρχισε να “εξασθενεί”, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος…
Της Ιωσηφίνας Γριβέα Ο David Lynch ήθελε να δει τις ζωγραφιές του να κινούνται. Γι’…
Στις εκπομπή «Εξελίξεις Τώρα» του MEGA μίλησε ο δικηγόρος του πατέρα του 22χρονου Παναγιώτη που…
Η Κρήτη ψηφίζεται από τους ταξιδιώτες ως ένας από τους καλύτερους προορισμούς στον κόσμο, για…
This website uses cookies.