Συνεχίζεται αύριο Δευτέρη η δίκη του καθηγητή Χάινς Ρίχτερ, από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου, ενώ ο εισαγγελέας της έδρας Ιωακείμ Κασσωτάκης, την περασμένη Παρασκευή πρότεινε την αυτοπρόσωπη εμφάνιση του καθηγητή στο Δικαστήριο.
Να υπενθυμίσουμε ότι η δίκη προχωρά δίχως την παρουσία του καθηγητή Χάινς Ρίχτερ. Αυτό άλλωστε είχε προτείνει και η γερμανική πρεσβεία στον κ. Ρίχτερ, όπως είχε αποκαλύψει ο “Aγώνας της Κρήτης”.
Ο Ρίχτερ δικάζεται για την περιβόητη υπόθεση του βιβλίου του για τη Μάχη της Κρήτης, με τίτλο (στα γερμανικά) “Η Κατάκτηση της Κρήτης”. Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός ιστορικός ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που είχαν ξεσπάσει.
Ο κ. Ρίχτερ θα δικαστεί με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου για το ρατσισμό και την ξενοφοβία, που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2014. Ο εισαγγελέας Ρεθύμνου σε πρώτη φάση ασκεί δίωξη και παραπέμπει σε δίκη τον καθηγητή Ρίχτερ, αποκλειστικά για συγκεκριμένες αναφορές στο βιβλίο του με σκεπτικό ότι οι αναφορές αυτές στο βιβλίο του συνιστούν «άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος του κρητικού λαού με εξυβριστικό περιεχόμενο» και αφορά την περίοδο που κυκλοφορεί το βιβλίο μετά την ισχύ του τελευταίου «αντιρατσιστικού νόμου».
Eίναι η πρώτη δίωξη με βάση τον συγκεκριμένο νόμο που ασκείται όχι για γεγονότα και ρατσιστικές πράξεις, αλλά για τη διατύπωση άποψης επί ιστορικών γεγονότων και μάλιστα από έναν πανεπιστημιακό καθηγητή, άσχετα με το αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τα γραφόμενά του.
Το αίτημα για την αυτοπρόσωπη παρουσία του κατηγορουμένου, είχε υποβάλλει την πρώτη μέρα της δίκης ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, Νίκος Κοντζαμπασάκης.
ο Εισαγγελέας της έδρας, πρότεινε να κλητευθούν και να καταθέσουν όλοι οι Καθηγητές του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης καθώς και τα μέλη της Επιτροπής που το 2014 εισηγήθηκαν στο Πρυτανικό Συμβούλιο την αναγόρευση του γερμανού καθηγητή και κατηγορουμένου σήμερα,Χάινς Ρίχτερ,σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος,προκειμένου να εξηγήσουν στο Δικαστήριο το σκεπτικό της απόφασης για την αναγόρευση Ρίχτερ. Με την πρόταση συμφώνησε το Δικαστήριο.
Παράλληλα,ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής,Νίκος Κοτζαμπασάκης,υπέβαλλε αίτημα για κλήτευση και του πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου,Ευρυπίδη Στεφάνου.Το αίτημα έγινε δεκτό.
Τι αναφέρεται στο βιβλίο του Ρίχτερ
Στο πόνημά του ο Γερμανός ιστορικός στην προσπάθειά του να προσδώσει μία διαφορετική οπτική στην Μάχη της Κρήτης, φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίζει «ιππότες που χρίζουν αναγνώρισης» τους Ναζί αλεξιπτωτιστές που επιχείρησαν να καταλάβουν την μεγαλόνησο, ενώ δεν διστάζει να ασκήσει κριτική στο αντάρτικο των υπόδουλων Ελλήνων και κυρίως των Κρητών ονομάζοντας αυτό το είδος πολέμου ως «βρώμικο».
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργο Μαργαρίτη, με δημόσια επιστολή που είχε δημοσιοποιήσει τον Νοέμβρη του 2014 «ο κος Richter ανήκει σε μια μεγάλη ομάδα ιστορικών που αναζητούν κυρίως το “πολιτικά ορθό” περισσότερο ίσως από αυτήν την ίδια την ιστορική ακρίβεια. Το “πολιτικά ορθό” αρθρώνεται πάνω στην έκδηλη προσπάθεια “καταμερισμού” ευθυνών – ακροτήτων κλπ. – ανάμεσα σε αντιμαχόμενους που τότε ήσαν εχθροί, σήμερα είναι “σύμμαχοι και φίλοι”. Τα παραπάνω είναι ενοχλητικά για την επιστήμη της ιστορίας και ίσως περισσότερα ενοχλητικά για την πολιτική – σε τελευταία ανάλυση – αποτίμηση των γεγονότων του χθες».
Μόνο ελάχιστες σταγόνες νερού έχουμε δει να πέφτουν στην Κρήτη, σε σχέση με τις αναμενόμενες βροχές παρότι διανύουμε…
Η δυναμική της Κρήτης όχι μόνο την φετινή τουριστική σεζόν αλλά και την επόμενη, φάνηκε στην ημερίδα…
Στην τύχη τους έχουν αφεθεί τα αγριοκάτσικα που ζουν στο νησί της Ντίας, καθώς ζουν…
Ο Όμιλος Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη διοργανώνει αύριο, Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, στις 7:00 μ.μ.,…
Το Πολυτεχνείο Κρήτης με μεγάλη χαρά και ακόμα μεγαλύτερη συγκίνηση άνοιξε ξανά τις πόρτες του,…
Μανιταρόπιτα (πολύ ωραία) Ένα φύλλο σφολιάτα, δέκα φέτες ζαμπόν, 150 γρ. τυρί ένταμ, εκατόν πενήντα…
This website uses cookies.