ΤΟΠΙΚΑ

Τιμές … ’91 βλέπει ξανά η Κρήτη, στο ελαιόλαδο!

Από τις 1360 δραχμές του 1991, στα 4,60 ευρώ το κιλό το 2023! Αυτή είναι η αντιστοιχία στις ένδοξες στιγμές της τιμής του ελαιολάδου, με τους παραγωγούς να τρίβουν τα χέρια τους, βλέποντας τους κόπους τους να ανταμείβονται, σε μία …super ελαιοκομική περίοδο για την Κρήτη! Την ίδια ώρα, οι “βασιλιάδες” του ελαιολάδου Ιταλία και Ισπανία βιώνουν μία κακή χρονιά, με μείωση της παραγωγής τους περίπου κατά το ήμισυ, γεγονός που στρέφει τις χώρες αυτές προς την Ελλάδα προς αναζήτηση ποσοτήτων ποιοτικού ελαιολάδου.

Όπως είπε στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης “από το 1991 έχουμε να δούμε τέτοιες τιμές στο ελαιόλαδο στο νησί μας. Έχει μείνει ως ανάμνηση η τιμή του ελαιολάδου αλλά και της σταφίδας τότε, που ήταν στα πιο υψηλά επίπεδα”. Ο ίδιος όμως επισημαίνει ότι φέτος η Κρήτη ξεπέρασε και το “ένδοξο” – ελαιοκομικά – 1991, με τα αποτελέσματα να είναι ορατα και σε άλλους κλάδους της οικονομίας: “Πάνω από μισό δισ. ευρώ θα πέσει στην αγορά του νησιού από την εμπορία του ελαιολάδου” – εξηγεί ο ίδιος.

Στο νησί, φέτος, αναμένεται η παραγωγή να φτάσει τους 100-120 χιλ. τόνους ελαιολάδου, με τις ποσότητες μέχρι στιγμής να αγγίζουν τους 70 χιλ. τόνους και το εμπορικό ενδιαφέρος από την Ιταλία και την Ισπανία να ειναι πολύ μεγάλο.

Όπως ανέφερε ο κ.Χιλετζάκης, με βάση τα στοιχεία της 29ης Δεκεμβρίου, η Ισπανία που συνήθως παράγει 1,5-2 εκ. τόνους, φέτος δεν αναμένεται να υπερβεί τις 750 χιλ. τόνους ελαιολάδου, γεγονός που ισοδυναμεί με μείωση 51,8% η οποία αναμένεται να φτάσει το 53%. Την ίδια ώρα η ετήσια κατανάλωση ελαιολάδου στην Ισπανία είναι 357 χιλ. τόνοι, δηλαδή 7,72 κιλά το χρόνο κατ’άτομο!

Η Ελλάδα, ως τρίτη ελαιοπαραγωγός χώρα στην Ευρώπη, αναμένεται να φτάσει σε παραγωγή, φέτος, τους 310-320 χιλ. τόνους ελαιολάδου, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται μια αλλαγή στον ελαιοκομικό χάρτη της χώρας, η οποία όμως δε συνοδεύεται από υποδομές που θα ενισχύσουν και τη στρατηγική διαχείριση του προϊόντος. “Ο ελαιοκομικός χάρτης της χώρας έχει αλλάξει. Η Βέροια έχει πια ελαιόδεντρα, ενώ στη Νεμέα κάθε χρόνο φυτεύονται 35.000 ελαιόδεντρα και εκριζώνονται αμπέλια – και ειδικά η μαύρη κορινθιακή ποικιλία” – λέει ο κ.Χιλετζάκης. Ο ίδιος όμως επισημαίνει ότι “δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός για την επιλογή των καλλιεργειών. Ο Ισπανός δημιουργεί απόθεμα κάθε χρόνο, καθώς έχει ανοξείδωτους αποθηκευτικούς χώρους. Η Κρήτη αυτή τη στιγμή έχει αποθηκευτικούς χώρους για μόλις 40 χιλ. τόνους ελαιολάδου” – εξηγεί ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου και Αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών & Ελαιοπαραγωγών Κρήτης.

“Να πουλήσω το λάδι μου ή να περιμένω;”

Στο μείζον αυτό ερώτημα ο Μύρων Χιλετζάκης απάντησε χωρίς περιστροφές, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς συνθήκες. “Είναι συγκυριακή η αύξηση της τιμής λόγω μείωσης της παραγωγής σε Ιταλία και Ισπανία, ενώ η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν αύξηση” – είπε, όμως έκανε λόγο για “τεράστια εμπορική ζήτηση από την Ιταλία, όπου η τελευταία δημοπρασία στο Μπάρι “έδωσε” τιμή στον παραγωγό 6,20 ευρώ!”

“Το λάδι θα ανέβει” – εκτιμά ο κ.Χιλετζάκης, κάνοντας λόγο για μια “κοιλιά” στην τιμή που καταγράφεται κάθε χρόνο, μέσα στις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Ο ίδιος έκανε λόγο για “εμπορικό τρικ” αλλά και για αδιανόητες τακτικές κάποιων που αυτή τη στιγμή αγοράζουν σε τιμή 4,60 ευρώ.

“Η μέση τιμή αυτή τη στιγμή είναι στα 4,90 ευρώ. Υπάρχουν εμπορικές πράξεις με τιμή 5,08 ευρώ, υπάρχουν και κάποιοι που εκμεταλλεύονται την “κοιλιά” και παίρνουν με 4,60 το λάδι” – ανέφερε ο Μύρων Χιλετζάκης, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση της τιμής του ελαιολάδου στην Κρήτη.

cretalive.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Με αφορμή το θανατηφόρο δυστύχημα στη Σούδα, τι συμβαίνει και τα Χανιά είναι από τους πιο επικίνδυνους νομούς στην Ευρώπη για να οδηγείς;

Τα τροχαία ατυχήματα, ειδικά τα θανατηφόρα, είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα. Ας πούμε, η Κρήτη είναι…

5 hours ago

Το Αλτσχάιμερ θα διαγιγνώσκεται με ένα απλό τεστ, αλλάζοντας την πορεία της νόσου

Ένα νέο τεστ αίματος που ανέπτυξαν νευροεπιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ενδέχεται να αποτελέσει το…

7 hours ago

Σοβαρές καταγγελίες από το Σωματείο Εργαζομένων της Teleperformance Χανίων: “Συνάδελφοι μας κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι”

Το Παράρτημα Χανίων του Σωματείου Εργαζομένων Teleperformance (ΣΕΤΕΠ) εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας πρακτικές της εταιρείας, οι…

7 hours ago

Στην Ελλάδα χειμώνας, στην Κρήτη άνοιξη

Την ώρα που αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας έχουν "ντυθεί" ξανά στα λευκά ενόψει και…

7 hours ago

Τροχαίο στα Χανιά: Ο 22χρονος σκοτώθηκε γιατί οι τοπικές Αρχές αποφεύγουν τα αυτόφωρα για αλκοόλ

Του Θοδωρή Παναγιωτίδη Εξαιτίας του πλήρως ξεχαρβαλωμένου τρόπου λειτουργίας της Δικαιοσύνης στα Χανιά ένας 22χρονος άνθρωπος έχασε την…

7 hours ago

This website uses cookies.