Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Τι απαντά η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης στην καταγγελία της Ενωτικής Πρωτοβουλίας για το θέμα της στέγασης των φοιτητών

Απάντηση έδωσε στη δημοσιότητα η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης σχετικά με την καταγγελία της Ενωτικής Πρωτοβουλίας σχετικά με το θέμα της στέγασης των φοιτητών. Σύμφωνα με την καταγγελία, το Πολυτεχνείο όχι μόνο δεν προσφέρει δωρεάν στέγαση στους φοιτητές αλλά πλέον τους εξαναγκάζει να δουλέψουν για να μπορέσουν να μείνουν! Όπως σημειώναν σε σχετικό κείμενο, αυτό συμβαίνει, επειδή η διοίκηση προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να συγκαλύψει τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού με μαύρη και απλήρωτη εργασία. Για πολλούς όμως φοιτητές ούτε αυτό θα είναι επιλογή, αφού, όπως αναφέρεται στο κείμενο, ήδη αρκετοί δουλεύουν για να μπορέσουν να σπουδάσουν εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Στην απάντησή της η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης σημειώνει ότι από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα έχουν ολοκληρωθεί έργα που θα αυξήσουν την χωρητικότητα των φοιτητικών εστιών σε 333 διαμερίσματα καλύπτοντας όλες τις ανάγκες των φοιτητών του Πολυτεχνείου. Ως τότε όμως  δίνεται ένα επίδομα στέγασης από την Πολιτεία, το οποίο όμως είναι χαμηλό για πόλεις όπως τα Χανιά όπου το κόστος διαβίωσης είναι υψηλό. Έτσι, το Ίδρυμα ενισχύει τους οικονομικά αδύνατους φοιτητές μέσω ανταποδοτικών υποτροφιών, στο πλαίσιο των προβλέψεων του νόμου με απασχόληση λίγων ωρών στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος. Σύμφωνα με την Πρυτανεία, αυτό “αποτελεί κοινή πρακτική των Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων”.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Στέγαση Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης

Η Φοιτητική Εστία του Πολυτεχνείου Κρήτης κατασκευάστηκε στις αρχές τις δεκαετίας του 1990, όταν στο Ίδρυμα λειτουργούσαν 3 Σχολές με περίπου 500 φοιτητές και μπορεί να φιλοξενήσει μόνο 76 φοιτητές. Σήμερα, στο Πολυτεχνείο Κρήτης φοιτούν περισσότεροι από 4500 προπτυχιακοί και σχεδόν 1000 μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες. Κατά συνέπεια, μόνο το 1,2 % των φοιτητών μας μπορεί να έχει τελικά πρόσβαση στην Εστία, δηλαδή πολύ λιγότεροι από αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Το όραμα της Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι η στέγαση να μην αποτελεί εμπόδιο για κανένα φοιτητή που θέλει να σπουδάσει στο Ίδρυμα, καθώς με αυτό τον τρόπο μπορούμε να προσελκύσουμε τους καλύτερους φοιτητές. Με αυτό το στόχο, αναζητήσαμε μεθοδικά οριστική λύση στο πρόβλημα, η οποία είχε σαν αρχική βάση της τη μελέτη από τις τεχνικές υπηρεσίες του ΠΚ, ενός νέου τύπου κτιριακού συγκροτήματος που θα χαρακτηρίζεται από ευκολία στην προσαρμογή του και χαμηλό κόστος κατασκευής και συντήρησης. Στη συνέχεια καταβλήθηκε εντατική προσπάθεια να εξασφαλιστούν επαρκείς χρηματοδοτικοί πόροι μεσούσης της χειρότερης δημοσιονομικής συγκυρίας.

Σήμερα, δίνουμε επιτέλους λύση στο χρόνιο αυτό πρόβλημα με μια σειρά από δράσεις:

  • Έχει αρχίσει από το Σεπτέμβριο η ανέγερση της Β’ φάσης της φοιτητικής εστίας, χωρητικότητας 60 διαμερισμάτων. Τα πρώτα διαμερίσματα θα είναι διαθέσιμα από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, 2017-18.
  • Με βάση το διαθέσιμο προϋπολογισμό και την έκπτωση που επιτεύχθηκε κατά τη δημοπράτηση της Β’ φάσης, οι υπηρεσίες του Ιδρύματος έχουν ήδη προχωρήσει στην αναμόρφωση του τεχνικού δελτίου του έργου ώστε την ερχόμενη άνοιξη να προκηρυχθεί η επέκταση της χωρητικότητας της εστίας με άλλα 30 διαμερίσματα.
  • Έχουμε ήδη προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες ωρίμανσης και έχουμε λάβει τις αρχικές εγκρίσεις μέσω του προγράμματος χρηματοδότησης των Ελληνικών Πανεπιστημίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ανέγερση 3 ακόμα συγκροτημάτων, 2 επιπλέον για προπτυχιακούς συνολικής δυναμικότητας 120 διαμερισμάτων και 1 για μεταπτυχιακούς φοιτητές 45 διαμερισμάτων.

Μέσω αυτών των δράσεων, δίνεται οριστική λύση στο πρόβλημα της στέγασης φοιτητών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, καθώς η φοιτητική εστία θα έχει συνολική χωρητικότητα 333 διαμερισμάτων. Η χωρητικότητα αυτή υπερκαλύπτει κατά 50% τον αριθμό των 220 φετινών δικαιούχων στέγασης, ώστε να καλύψει την αναπτυξιακή πολιτική των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Το τρέχον Ακαδημαϊκό έτος και μέχρις ότου υλοποιηθούν οι ανωτέρω δράσεις, ένας αριθμός δικαιούχων στέγασης δεν μπορεί να φιλοξενηθεί στη φοιτητική εστία.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, επίδομα στέγασης μπορεί να δοθεί μόνο από την Πολιτεία. Το ύψος του επιδόματος είναι χαμηλό για περιοχές με υψηλό κόστος διαβίωσης, όπως τα Χανιά, και η Πρυτανεία του Ιδρύματος θα εισηγηθεί στο Υπουργείο Παιδείας την αύξησή του. Επιπρόσθετα, όπως έγινε και πέρυσι, το Ίδρυμα ενισχύει τους οικονομικά αδύνατους φοιτητές μέσω ανταποδοτικών υποτροφιών, στο πλαίσιο των προβλέψεων του νόμου. Αυτές παρέχονται έναντι απασχόλησης των φοιτητών σε υπηρεσίες του Ιδρύματος μέσα στην Πανεπιστημιούπολη, όπως για παράδειγμα στη Βιβλιοθήκη, και περιλαμβάνουν όλες τις νόμιμες κρατικές εισφορές. Η απασχόληση αυτή είναι για ελάχιστες ώρες την εβδομάδα, δεν επιβαρύνει τους φοιτητές στις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις και αποτελεί κοινή πρακτική των Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων.

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Γιορτή Περιβάλλοντος στο Στρατόπεδο Μαρκοπούλου γεμάτο… αμάξια!

Γιορτή Περιβάλλοντος σήμερα Σάββατο στο πρώην Στρατόπεδο Μαρκόπουλου, όμως μαζί με το μοίρασμα 10.000 φυτών…

10 hours ago

«Ποδηλατούμε με Ασφάλεια» στο Μεγάλο ΣΥΝ.ΚΑ στα Λιβάδια!

Μια αξέχαστη εμπειρία γεμάτη δράση και διασκέδαση έχει ετοιμάσει η αλυσίδα super market ΣΥΝ.ΚΑ! Το Σάββατο, 8…

10 hours ago

Γιατί εξετάζεται η απαγόρευση των κηδειών τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες

Ζήτημα έχει προκύψει με την τέλεση των κηδειών τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, έπειτα από επιστολή παραπόνων του…

11 hours ago

Ευρωεκλογές: Ηλεκτρονικός «σύμβουλος» μετά από απαντήσεις που δίνεις σου δείχνει ποιο κόμμα ταιριάζει με τις ιδέες σου

Μια επικαιροποιημένη έκδοση συμβουλών ψηφοφορίας έχουν στη διάθεσή τους οι αναποφάσιστοι των επικείμενων ευρωεκλογών, αλλά και…

11 hours ago

Κ. Μητσοτάκης στο Ηράκλειο: Ο Ιούνιος θα είναι και πάλι μήνας εκλογικής νίκης για τη ΝΔ

Από το Ηράκλειο ξεκίνησε την επίσκεψή του στην Κρήτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε χαιρετισμό…

11 hours ago

Στον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης

Τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή επισκέφτηκε σήμερα, Σάββατο 1 Ιουνίου 2024, ο πρώην Υπουργός…

11 hours ago

This website uses cookies.