Το ChatGPT κατάφερε, σε μόλις δύο μήνες από το λανσάρισμά του, να «κερδίσει» 100 εκατ. ενεργούς χρήστες παγκοσμίως και μαζί τον τίτλο της ταχύτερα αναπτυσσόμενης εφαρμογής στην ιστορία.
Τι είναι το ChatGPT
Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, ο καθηγητής Πληροφορικής Ιωάννης Πήτας εξηγεί: «Είναι ένα σύστημα, ένω γλωσσικό μοντέλο -όπως λέμε εμείς στην επιστήμη μας- το οποίο ευτυχώς έχει αρχίσει να παράγει στρωτό κείμενο. Κείμενο που μπορεί να κοροϊδέψει ακόμα και ειδικούς, δεν μπορεί να καταλάβει κάποιος αν αυτό το κείμενο προέρχεται από άνθρωπο ή μηχανή.
Τις υπόλοιιπες πλευρές της τεχνολογίας δεν τις ξέρουμε, καθώς η Microsoft δεν παραδίδει τα εμπορικά μυστικά της. Φαντάζομαι ότι τραβάει πληροφορίες από βάσεις δεδομένων, ενδεχομένως από μαθηματικά μοντέλα και εκτός του ότι παράγει στρωτό κείμενο –μπορεί να καλύψει δημοσιογραφικά ένα θέμα– έχει μέσα και όλες τις πληροφορίες που αναγφέρονται στο θέμα αυτό πχ. ημερομηνίες, τόποι κλπ.», είπε ο κ. Πήτας.
Πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί
«Ας δούμε την καλή πλευρά της υπόθεσης: Πχ. εσείς οι δημοσιογράφοι, ενώ αφιερώνατε μία ώρα για να καλύψετε ένα θέμα, τώρα μπορείτε να αφιερώνετε ένα τέταρτο και το θέμα να είναι εξίσου καλό. Η εφαρμογή θα σας βγάλει ένα κείμενο, εσείς θα κάνετε μία διόρθωση, όπως κάνετε και με κείμενα του Google Tsanslate και το κείμενο θα είναι καλό
Κάτι άλλο που μπορεί να γίνει είναι να το χρησιμοποιήσει κάποιος συγγραφέας, προκειμένου να πάρει βοήθεια στην παραγωγή του κειμένου. Υπάρχουν βέβαια και οι κακές πλευρές. Πχ. να το χρησιμοποιήσουν φοιτητές, προκειμένου να περνούν μαθήματα».