Στόχος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως είπε, «συμφωνήσαμε να εντείνουμε και να διευκολύνουμε τη συνεργασία».
Κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον κ. Μακρόν, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ιστορική σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία. «Είχα την ευκαιρία να αναφέρω ότι γενιές Ελλήνων έχουν μεγαλώσει στη Γαλλία και έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα. Αναφέρθηκα στους διανοούμενους που πήγαν στη Γαλλία μετά τον εμφύλιο, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας», σημείωσε.
«Συζητήσαμε, ουσιαστικά και σε βάθος, μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα για την Ευρώπη», είπε επίσης ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα στοιχεία για την οικονομία, χαρακτηρίζοντάς τα θετικά, ενώ στάθηκε στις επιδόσεις στον τουρισμό. «Πλέον είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, ωστόσο πρόσθεσε πως αυτό δεν αρκεί, καθώς στόχος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
«Είμαστε σε θέση να δημιουργούμε κλίμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές», συνέχισε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι με σχέδιο και σκληρή δουλειά, μπορούμε να αφήσουμε πίσω τα χρόνια της κρίσης.
Τόνισε, δε, ότι η ενίσχυση της συνεργασίας μας με την Γαλλία «αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς οδεύουμε προς το τέλος των προγραμμάτων επιτροπείας».
Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τα θύματα του κυκλώνα Ίρμα στα γαλλικά υπερπόντια εδάφη.
«Συζητήσαμε και για την Τουρκία, πόσο σημαντική είναι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αξιών», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι πρέπει να γίνει μια προσπάθεια διαμόρφωσης θετικής ατζέντας μεταξύ των δύο πλευρών. Όπως είπε, έχει ιδιαίτερη αξία η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και για τους λαούς των χωρών μας, αλλά και για την προώθηση δημοκρατικών αξιών στην γείτονα χώρα.
Ο πρωθυπουργός επίσης καλωσόρισε το γεγονός ότι μαζί με τον πρόεδρο Μακρόν ήρθαν εκπρόσωποι σημαντικών γαλλικών εταιριών. «Συμφωνήσαμε να εντείνουμε και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας και σε άλλους τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, η ενέργεια, η αγροτική ανάπτυξη, η άμυνα και οι μεταφορές».
Ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε στις δηλώσεις του στην στενή σχέση που έχουν οι δύο χώρες και οι δύο λαοί, ειδικά στον πολιτισμό. Γνωρίζω ότι πολλοί έλληνες μαθητές επιλέγουν την γαλλική γλώσσα ως δεύτερη ξένη γλώσσα, κι ελπίζω αυτό να ενισχυθεί, είπε για παράδειγμα ο κ. Μακρόν.
Υπάρχουν κάποια στοιχεία, ίσως αναιμικά ακόμη, αλλά δείχνουν ότι η Ελλάδα ανακάμπτει, σημείωσε ο γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε: Θα στηρίξουμε την Ελλάδα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, ενώ παράλληλα θα πρέπει και το ΔΝΤ να μην παρουσιάσει νέα αιτήματα και το Εurogroup να αναλάβει μέτρα για την ελάφρυση του χρέους. Όπως τόνισε, οι συζητήσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν το 2018. Σημείωσε, ακόμη, ότι η Γαλλία θα στηρίξει τις επενδύσεις για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία. Ειδικότερα, ανέφερε ότι αύριο θα ενισχυθεί η ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα με την συμβολή της γαλλικής αναπτυξιακής τράπεζας. Αναφέρθηκε ακόμη στους επιχειρηματίες που έχουν έρθει μαζί του στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να στηριχθούν οιμεταρρυθμίσεις και να επιστέψει η απασχόληση σε μεγαλύτερα ποσοστά. Τόνισε, δε, ότι η Γαλλία έχει επιδείξει αλληλεγγύη στην Ελλαδα και τώρα θα την στηρίξει στην επιστροφή στην ανάπτυξη.
Σε ερώτηση για το ρόλο του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά προγράμματα, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι αναμένουμε να δούμε την απόφαση που θα πάρει για την παραμονή στο ελληνικό πρόγραμμα. Η συμβολή του Ταμείου σε προγράμματα στην Ευρώπη θα πρέπει να αποτιμηθεί με βάση τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα γιατί δεν ήταν πάντα θετική η συμβολή, σημείωσε. Η Ευρώπη, αν θέλει να λύνει προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο, θα πρέπει πρώτα να μπορεί να λύνει με τις δικές της δυνάμεις και τα δικά της χρηματοδοτικά εργαλεία, τα δικά της προβλήματα. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να πάρουμε αυτές τις αποφάσεις, είπε ο πρωθυπουργός.
Είναι η ώρα για να μιλήσουμε για τη Νέα Ευρώπη, σημείωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, σημειώνοντας ότι θα προχωρήσει τις συζητήσεις με τις 8 χώρες για μια διαρθρωμένη μόνιμη συνεργασία και παρατήρησε ότι επιθυμεί την ενσωμάτωση και άλλων χωρών. Πρέπει να μείνουμε ανοιχτοί στις ξένες επενδύσεις, επισήμανε ο γάλλος πρόεδρος. Η Ευρώπη, επειδή δείξαμε αποφασιστικότητα, βγαίνει από την κρίση και πιστεύω ότι θα πρέπει να γυρίσει σελίδα υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι το επόμενο διάστημα να γίνουν σημαντικά βήματα. Εχω αναλάβει δεσμεύσεις ενώπιον του γαλλικού λαού, τόνισε και υπογράμμισε ότι στον λόφο της Πνύκας θα μιλήσουμε για την Ευρώπη. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 2018 να είναι έτος προόδου, φιλόδοξου για την Ευρώπη.
Στην ερώτηση για το ρόλο του ΔΝΤ, ο γάλλος πρόεδρος τόνισε: Δεν νομίζω ότι είναι σωστό το ΔΝΤ να παρεμβαίνει στα ευρωπαϊκά πράγματα και να εποπτεύει ευρωπαϊκές χώρες και τις οικονομίες τους. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των ευρωπαικών χωρών και μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και κυβερνήσεων. Σημείωσε, δε: Από τον Ιανουάριο του 2018 ελπίζω να ενισχυθούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, να συνεχίσει να επικρατεί η αλληλεγγύη, κάτι που θα οδηγήσει μοιραία στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Επανέλαβε ότι το ΔΝΤ δεν θα πρέπει να θέσει νέους όρους. Είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις και με το ΔΝΤ, ανέφερε. Ας λειτουργήσουμε ευρωπαϊκά, είπε, υπενθυμίζοντας την πρότασή του για το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.
Κέρδος online