Τρία θέματα έβαλε με το καλησπέρα ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη σύμφωνα με τις πρώτες κυβερνητικές διαρροές από τη συνάντηση που έληξε πριν λίγο και είχε διάρκεια μιάμιση ώρα: τη στάση του νέου αρχηγού της ΝΔ για το ασφαλιστικό και το ΔΝΤ, το θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ, και την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Διοίκηση. Ειδικά στο θέμα του ΕΣΡ και του ΔΝΤ ο πρωθυπουργός φέρεται να ήταν ιδιαίτερα επιθετικός (όχι στο ύφος αλλά στο περιεχόμενο) μεταφέροντας κάτι από το κλίμα των ανακοινώσεων που είχαν ανταλλαχθεί από το πρωί μεταξύ της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας γεροβασίλη και του εκπροσώπου της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως:
«Πρέπει να ξεμπλοκαριστεί το ΕΣΡ, να εκλεγεί καινούργιο για να μπορέσει απρόσκοπτα να προχωρήσει η διαδικασία για τις άδειες. Δεν είναι σωστό κανένα κόμμα να κάνει αβάντες στους ολιγάρχες μιντιάρχες.
Πρέπει να πάρεις θέση για το Δ.Ν.Τ, να αποφασίσεις με ποιους είσαι. Δεν μπορείς να λες ταυτόχρονα να αποσύρω το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και την ίδια στιγμή να επικροτείς το Δ.Ν.Τ. Σου ζητώ να ψηφίσεις το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση. Το πρόβλημα δεν είναι οι μετακλητοί που φεύγουν με τον υπουργό. Το πρόβλημα είναι η αδιαφάνεια και ο κομματισμός στη διαδικασία ανάδειξης των μόνιμων στελεχών του δημοσίου».
Κατά την υποδοχή και τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες οι δύο άνδρες εστίασαν στην ανάγκη να οικοδομηθεί πολιτική και θεσμική επικοινωνία σε κλίμα πολιτικού πολιτισμού.
Πιο συγκεκριμένα, καλωσορίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε:
«Νομίζω ότι η εκλογή σας ανοίγει και έναν ηλικιακό κύκλο, μένει να αποδειχθεί ότι μια νεότερη γενιά έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μιας πολιτικής αντιπαράθεσης καθαρής, με ιδέες και ταυτόχρονα μιας ειλικρινούς ανταλλαγής πληροφοριών, ενημέρωσης για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας» . Επίσης, δεσμεύτηκε για «ενδελεχή και πλήρη ενημέρωση για τα προβλήματα της χώρας».
Από την άλλη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι προσβλέπει «σε μια ειλικρινή συζήτηση» και ένα «νέο ήθος» και πολιτικό πολιτισμό, αλλά έδωσε το στίγμα εξ αρχής της αντιπαράθεσης τονίζοντας ότι «είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρξει επικοινωνία και είναι σαφές ότι διαφωνούμε σε πολλά».
Αντιδρά η Συγγρού για τις διαρροές από Μαξίμου
Την έντονη αντίδραση της ΝΔ προκάλεσαν οι διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου για τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη σημερινή τους συνάντηση. Πηγές της Συγγρού επεσήμαιναν το γεγονός ότι οι διαρροές πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, κάτι που χαρακτήρισαν ως «προβληματικό» και «απρεπές». Μάλιστα δείχνουν προς την κατεύθυνση των συνεργατών του πρωθυπουργού που όπως σημειώνουν οι πηγές της Συγγρού “αυτονομούνται, υποσκάπτοντας το μήνυμα που ήθελε να δώσει ο πρωθυπουργός”. “Η συζήτηση έγινε σε τελείως διαφορετικό κλίμα από το ύφος που δηλώνουν οι διαρροές” πρόσθεσε.
Όσον αφορά τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης
1. εξέφρασε την ανησυχία του για τη γενικότερη πορεία της χώρας που δημιουργεί αβεβαιότητα και απογοήτευση στους πολίτες, ενώ αναφέρθηκε στην παρατεταμένη ύφεση, στην απώλεια επενδύσεων και στην αδυναμία προσέκλυσης νέων.
2. έθεσε το θέμα της κομματικής, όπως είπε, διάβρωσης του κράτους και των θεσμών και πρότεινε μία εκ βάθρων θεσμική μεταρρύθμιση, την οποία -όπως είπε- χρειάζεται η χώρα, με την αναθεώρηση του Συντάγματος.
3. επανέλαβε τη θέση της ΝΔ για το ασφαλιστικό, ότι αυτή τη στιγμή αδίκως οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν ένα βαρύ λογαριασμό που προκύπτει από τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης.
4. Για το ΕΣΡ, τόνισε πως υπάρχει ανάγκη τροποποιήσεων έτσι ώστε το ΕΣΡ να αποκτήσει τον απαραίτητο βαθμό ανεξαρτησίας. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη αν αυτό συμβεί, ανοίγονται ουσιαστικές προοπτικές για άρση της παρούσης εκκρεμότητας. Ο πρόεδρος της ΝΔ, μάλιστα, επισήμανε πως το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο ήδη έχει προκαλέσει αρνητικές εντυπώσεις σε ΕΕ και αλλού.
5. Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση, τόνισε πως εφόσον υπάρχουν προτάσεις και σκέψεις που θα βασίζονται σε θέσεις που είχε ο ίδιος παρουσιάσει ως υπουργός, τότε ενδέχεται σε συγκεκριμένα σημεία να υπάρξει δυνατότητα σύγκλισης.
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε και είχε μια περιεκτική ενημέρωση για το προσφυγικό και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι θα προχωρήσει σε αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου: «Να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας, αυτή είναι βασική προϋπόθεση για να συζητάμε. Εγώ θα το πράξω. Ευελπιστώ ότι θα το πράξεις και εσύ. Είναι ξεκάθαρο ότι διαφωνούμε σε πολλά. Τουλάχιστον να μιλάμε πολιτικά χωρίς τον λαϊκισμό που έκανε τους πολίτες να αποστρέφονται την πολιτική», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
Αναπάντεχη τροπή πήραν οι τελευταίες προετοιμασίες για έναν γάμο που επρόκειτο να γίνει σήμερα σε…
This website uses cookies.