Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Κομισιόν, η TTIP αφορά σε «διαπραγματεύσεις που αποσκοπούν στην άρση των φραγμών του εμπορίου (δασμοί, περιττές κανονιστικές ρυθμίσεις, περιορισμοί των επενδύσεων κ.λπ.) σε ένα ευρύ φάσμα οικονομικών τομέων, έτσι ώστε να καταστεί ευκολότερη η αγορά και η πώληση αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ επιθυμούν επίσης να διευκολύνουν τις εταιρείες τους στις επενδύσεις στην οικονομία και των δύο χωρών». Ήδη έχουν ολοκληρωθεί 7 κύκλοι διαπραγματεύσεων ΗΠΑ και ΕΕ για την συμφωνία αυτή, ενώ η αντίστοιχη μεταξύ Καναδά και ΕΕ (CETA) έχει φτάσει σε τελική μορφή.
Η πιο σημαντική σε παγκόσμιο επίπεδο Συμφωνία TTI P(αν ολοκληρωθεί) θα έχει σημαντικές επιπτώσεις σε 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες, αλλά και στα εκατομμύρια Αμερικανών πολιτών. Αφορά στην οικονομία, στο εμπόριο, στο περιβάλλον και στα κοινωνικά δικαιώματα. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον χιλιάδων οργανώσεων από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού, ευρωβουλευτών, βουλευτών και γερουσιαστών. Σχετικά έχει γράψει και ο “Αγώνας της Κρήτης“.
Γι’ αυτό το θέμα μίλησε και ο Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης ο οποίος εκπροσώπησε τη χώρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για Θέματα Εμπορίου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.
Σχετικά με την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), ο Υπουργός υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται απλά για μία ακόμα εμπορική συμφωνία αλλά για κάτι πολύ περισσότερο, που εγείρει σειρά ζητημάτων, λιγότερο και περισσότερο σημαντικών. Ένα πρόβλημα για την ελληνική πλευρά είναι ότι, υιοθετώντας τη θέση των ΗΠΑ, δεν αναγνωρίζει την έννοια των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης. Προβλήματα ανακύπτουν και σε σειρά άλλων κλάδων, όπως αυτός της ενέργειας.
Το σημαντικότερο, όμως, πρόβλημα, επεσήμανε ο Υπουργός, αφορά την διαδικασία επίλυσης διαφωνιών μεταξύ των κρατών και ξένων επενδυτών (Investor State Dispute Settlement), που επιτρέπει στους δεύτερους να μηνύουν τις κυβερνήσεις για όποια δράση περιορίζει τα μελλοντικά τους κέρδη.
Ο Υπουργός έκανε λόγο για μια «πάρα πολύ προβληματική περιοχή», που δυνητικά περιορίζει τη δυνατότητα των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων να νομοθετούν. Στο βαθμό που σε αυτό το στάδιο δεν είναι πλέον εφικτό να αποφευχθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, θα πρέπει τουλάχιστον να έχει περιορισμένο εύρος και να υπάρξει ένα ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο, που θα διασφαλίζει ότι οι επενδυτές δεν θα εκμεταλλεύονται τη διαδικασία εις βάρος των πολιτών.
Στις περιπτώσεις που θα υπάρχει προσφυγή σε ένδικα μέσα, αυτά θα πρέπει να είναι εσωτερικά, ενώ σε διεθνές επίπεδο θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα διαμεσολαβητικό όργανο, χωρίς δικαστικές αρμοδιότητες.
Όσον αφορά το θέμα της συμφωνίας CETA με τον Καναδά και την προστασία της γεωγραφικής ένδειξης της φέτας, ο Υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, όπως είχε συμφωνηθεί, δεν είναι αυτό που επιθυμούμε. Η χώρα επιδιώκει την όσο το δυνατόν καλύτερη προστασία της Γεωγραφικής Ένδειξης Φέτα, ακόμη και στην παρούσα φάση της νομικής επεξεργασίας της συμφωνίας, στο πλαίσιο των περιορισμένων διαθέσιμων δυνατοτήτων.
«Θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις που να επιτρέπουν την έγκριση της συμφωνίας από το εθνικό μας κοινοβούλιο και από την ελληνική κοινή γνώμη» είπε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας: «Στην παρούσα φάση φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει συναίνεση.»
Με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, δείτε το δίωρο ντοκιμαντέρ του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα,…
Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν την Κυριακή (17/11) από ισραηλινό πλήγμα σε πολυώροφο κτίριο κατοικιών…
Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της Γεωργία Μπίκα, η οποία πλέον παραπέμπεται σε δίκη, μαζί με…
Tρεις αλλαγές στο σύστημα πληρωμών IRIS προωθεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για το 2025, ώστε να γίνει…
«Είμαστε υπέρ των πολλών δυνατοτήτων και της αύξησης του ανταγωνισμού για την αποκλιμάκωση των τιμών.…
Μια σοβαρότατη καταγγελία έρχεται στο «φως» της δημοσιότητας, προκαλώντας βαθύ προβληματισμό και οργή και αίσθημα…
This website uses cookies.