Ερώτηση δέχθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της διακαναλικής που πραγματοποιείται στα Χανιά για την εγκατάλειψη της υπαίθρου.
Είπε μεταξύ άλλων:
Γίνεται μία πολύ μεγάλη παρέμβαση, μία πολιτική που υλοποιείται με μεγάλη συνέπεια τα τελευταία χρόνια. Τα εργαστήρια δεξιοτήτων, οι διαδραστικοί πίνακες αλλάζουν τη φύση του μαθήματος, το ψηφιακό σχολείο, το ψηφιακό φροντιστήριο που θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβρη προσφέρουν λύσεις. Ύπάρχουν απομονωμένες περιοχές όπως ο Καλλικράτης. Για να έρθει στα Χανιά ο μαθητής από τον Καλλικράτη θέλει μιάμιση ώρα. Η πρόσβαση στο ψηφιακό φροντιστήριο θα δώσει λύσεις. Όσον αφορά τη Γαύδο, εκεί είχαμε ένα πολύ ειδικό πρόβλημα. Επιλέξαμε μία λύση που θα στείλει τρεις καθηγητές ώστε να γίνονται κάποια μαθήματα φυσική παρουσίας τους και τα υπόλοιπα μαθήματα ψηφιακά. Μιλάμε στη Γαύδο, για ένα γυμνάσιο με ένα μόλις παιδί.
Τα παιδιά που είναι στα νησιά έχουν καλύτερη αναλογία δασκάλων με μαθητή. Είναι πρόβλημα ότι είναι λίγα τα παιδιά αλλά είναι και λιγότεροι οι μαθητές στην τάξη οπότε και οι σχέσεις είναι διαφορετικές. Βλέπουμε στις πανελλαδικές μαθητές από κάθε γωνιά της πατρίδας μας.
Γίνονται πολλά σωστά πράγματα στο δημόσιο σχολείο, αν και το πυροβολούμε συχνά. Έχουμε πολλά πράγματα ακόμα να κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση.