Ο νέος Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα Geoffrey Pyatt παρουσιάστηκε ενώπιον της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε την πρώτη αξιολόγηση.
Αποκάλυψε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν διαφορετικά το ζήτημα με τη Γερμανία σχετικά με τη μακροπρόθεσμη οικονομική πορεία της Ελλάδας. Αλλά, συνέχισε, υπάρχει ακόμα δύσκολος δρόμος μπροστά, δεσμεύθηκε να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του στον τομέα των αμερικανικών επενδύσεων, επιβεβαίωσε το σημαντικό ρόλο της Ελλάδος ως συμμάχου των ΗΠΑ, το ρόλο της βάσης της Σούδας, τη σημασία του ΤAP στον τομέα της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης αλλά και την προσφορά της Ελλάδος στην προσφυγική κρίση.
Σε ερώτηση του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντες (Δημοκρατικός από τη Νέα Ιερσέη) αναγνώρισε τα “θαρραλέα βήματα” του Πρωθυπουργού Τσίπρα για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας.
Συγκεκριμένα ο νέος Αμερικανός πρέσβης είπε τα εξής:
«Είναι τιμή μου που βρίσκομαι ενώπιον σας σήμερα ως ο επόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, τη γενέτειρα της δημοκρατίας. Θα ήθελα να ξεκινήσω αναγνωρίζοντας κάποιον που δεν είναι εδώ σήμερα, τη γυναίκα μου Μαρία, η οποία βρίσκεται στο Κίεβο μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους. Μερικοί από εσάς γνωρίσατε τη Μαρία σε επισκέψεις σας, και νομίζω ότι μπορείτε να εκτιμήσετε τον υποστηρικτικό της ρόλο κατά τη διάρκεια μιας ιστορικής περιόδου στην ουκρανική και ευρωπαϊκή ιστορία.
Η Μαίρη και εγώ είχαμε τη χαρά να έχουμε επισκεφθεί την Ελλάδα ως τουρίστες, και ενώ είναι εντυπωσιακό να επισκέπτεται κανείς τοποθεσίες όπως η Ακρόπολη, νιώθει επίσης τις δύσκολες προκλήσεις που η Ελλάδα έχει ξεπεράσει, καθώς αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή οικονομική κρίση της μεταπολεμικής της ιστορίας.
Πιο πρόσφατα, είδαμε τις δυσκολίες της Ελλάδας να εμφανίζονται σε πρωτοσέλιδα, με το ένα εκατομμύριο μετανάστες να συρρέουν μέσω των ελληνικών συνόρων, με τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα διάσωσης με τους Ευρωπαίους πιστωτές και το ΔΝΤ.
Αλλά πιστεύω και ξέρω ότι η Αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει πως ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα είναι σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την περιοχή, για το ΝΑΤΟ, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Έχοντας μόλις εξασφαλίσει μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους πιστωτές, η Ελλάδα μπορεί να νοιώσει ανακουφισμένη που αυτό το καλοκαίρι δεν θα είναι τόσο ταραχώδες όπως το προηγούμενο, αλλά ο δρόμος μπροστά δεν θα είναι καθόλου εύκολος.
Ο φίλος και συνάδελφός μου Πρέσβης Pearce έχει κάνει εξαιρετική δουλειά για την προώθηση του επιχειρηματικού πνεύματος της Ελλάδος και των επενδύσεων των ΗΠΑ. Και αν επιβεβαιωθεί η θέση μου, εγώ ο ίδιος δεσμεύομαι για τη συνέχιση και την υποστήριξη αυτών των προσπαθειών.
Επωφελούμαστε από μια ισχυρή διμερή σχέση στον τομέα της άμυνας με την Ελλάδα, ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η μακρόχρονη στρατιωτική παρουσία μας στο κόλπο της Σούδας, ο οποίος, θα ήθελα να επισημάνω, είναι το μόνο μέρος μεταξύ Norfolk και Ντουμπάι όπου ένα αεροπλανοφόρο μπορεί να σταθμεύσει και να ανεφοδιαστεί.
Η Ελλάδα έχει επίσης μια σταθερή σύμμαχος του ΝΑΤΟ από το 1952. Πράγματι μόλις την περασμένη εβδομάδα ένα πλοίο των ΗΠΑ πήγε να συμβάλει στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ για αναγνώριση, επιτήρηση και ελέγχου δραστηριότητας στο Αιγαίο, το οποίο με φέρνει στο θέμα της μετανάστευσης και προσφυγική κρίσης.
Καθώς εκατομμύρια διέφυγαν από τη βία και τις διώξεις, η Ελλάδα έγινε μια πόρτα στην Ευρώπη για όσους αναζητούν ειρήνη και ένα καλύτερο μέλλον. Παρά τις δικές τους οικονομικές δυσκολίες, οι Έλληνες έχουν δείξει τεράστια συμπόνια για αυτούς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων πάνω από 50.000 παραμένουν στην Ελλάδα.
Ως χώρα, έχουμε κάνει ό, τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης ανθρωπιστικής βοήθειας περίπου 44 εκατομμυρίων από την έναρξη της κρίσης. Και τέλος για την ενέργεια, όπως έχω δει από τη θητεία μου στην Ουκρανία, η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης.
Μόλις τον περασμένο μήνα, ο πρωθυπουργός Τσίπρας εγκαινίασε τον ΤAP Trans-Adriatic Pipeline ενώ ο αγωγός διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας είναι επίσης στα σκαριά. Τα έργα αυτά θα τονώσουν με εκατομμύρια την οικονομία, θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, και θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Κύριε Πρόεδρε, μέλη της Επιτροπής, αν επιβεβαιωθεί η θέση μου, θα αφοσιωθώ στην ενίσχυση της σχέσης Ελλάδος – ΗΠΑ και θα εκπροσωπήσω τις Ηνωμένες Πολιτείες στον υψηλότερο βαθμό των δυνατοτήτων μου.
Σας καλωσορίζω να έλθετε στην Αθήνα για να συνεχίσετε τη ζωτική σχέση με το Κογκρέσο που είχα απολαύσει τόσο πολύ κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Κίεβο.
Και επ ‘αυτού, είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων στο γερουσιαστή Durbin ο οποίος ήταν ένας από τους στιβαρούς υποστηρικτές της αποστολής μου.
Στο νέο Πρέσβη απευθύνθηκε ερώτηση από το γερουσιαστή Μενέντεζ
MENENDEZ: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, και να ευχαριστήσω όλους εσάς για την υπηρεσία σας προς τη χώρα μας. Εκτιμώ την εναρκτήρια δήλωσή σας, σε ότι αφορά στην Ελλάδα, γιατί πιστεύω ότι μερικές φορές υπάρχει μια άποψη του Σταίητ Ντηπάρτμεντ που είναι λίγο διαφορετική.
Η Ελλάδα είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος από κάθε άποψη – μία από τις ελάχιστες χώρες που είναι στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών σε όλες τις συγκρούσεις του 20ου αιώνα. Και η πρόσβαση στο κόλπο της Σούδας είναι ζωτικής σημασίας για μας. Συνεπώς, εκτιμώ αυτές τις εναρκτήριες δηλώσεις.
Θέλω επίσης να σας ρωτήσω το ότι βλέπουμε το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας να έχει κάνει δημόσια έκκληση για επιπλέον ανακούφιση χρέους και πιο ρεαλιστικούς στόχους του προϋπολογισμού, κατ ουσία λέγοντας ότι η συμφωνία που έχει συνάψει η Ελλάδα με τους πιστωτές της έχει σοβαρά προβλήματα. Αυτό φαίνεται να είναι πολύ πιο κοντά στη θέση της Γενικής Διευθυντού του ΔΝΤ Λαγκάρντ και πιο μακριά από τις θέσεις της Γερμανίας . Η Λαγκάρντ και το ΔΝΤ έχουν την πιο σωστή άποψη σε αυτό, νομίζω, ότι δηλαδή η Ελλάδα χρειάζεται άμεση ανακούφιση του χρέους και πιο ρεαλιστικούς στόχους του προϋπολογισμού. Τι ρόλο βλέπετε εσείς; Θέλω να πω, αυτό είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, το καταλαβαίνω αυτό, αλλά με μια τόσο σημαντική σχέση ασφάλειας, τις άλλες σχέσεις με την Ελλάδα που έχουμε καθώς επίσης το γεγονός ότι είναι ένας σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, ποιο ρόλο βλέπετε να παίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και εσείς ως πρεσβευτής στην Ελλάδα όσον αφορά αυτό το θέμα ;
PYATT: Εκτιμούμε διαφορετικά το ζήτημα με τη Γερμανία σχετικά με τη μακροπρόθεσμη οικονομική πορεία της Ελλάδας. Έχω περάσει κάποιο χρόνο με ειδικούς στο δικό μας στο Υπουργείο Οικονομικών, οι οποίοι θεωρούν σαφές, ότι μακροπρόθεσμα πρέπει να γίνει κάποιας μορφή επίσημη ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου να τεθεί η Ελλάδα σε βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης.
Νομίζω ότι είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα πολύ θαρραλέα βήματα που ο πρωθυπουργός Τσίπρας έχει πάρει ήδη για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας. Πολλή δουλειά ακόμη πρέπει να γίνει. Είναι σημαντικό ότι σήμερα ο Juncker είναι στην Αθήνα, όπως καταλαβαίνω.
Έγινε μια εκταμίευση πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετη χρηματοδότηση από Ε.Ε Έτσι, αυτό θα είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων μου, αν επιβεβαιωθεί, η θέση μου στην Αθήνα. Και υποχρέωσή μου θα είναι να εργαστώ όσο το δυνατόν πιο στενά με τις ελληνικές αρχές, αλλά και να συνεχίσω την ενεργό διάλογο με τους Γερμανούς ομολόγους μου που είχα για πάνω από τρία χρόνια θητείας μου στο Κίεβο.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καθήκον να ξαναγίνει ένα σοβαρό και συγκροτημένο κόμμα, γι’ αυτό και έχουν…
«Δεν θα συμφωνήσω ότι έχει επικρατήσει η άποψη «’ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει’», τόνισε ο…
Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την αμαθίαν καταλύεται η αλήθεια)…
Ο κ. Ευτύχης Δαμηλάκης, Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Καντάνου-Σελίνου και Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής,…
Σήμερα, στο κέντρο της Αγοράς της πόλης των Χανίων, ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε…
Αρκετά υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023 είναι ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων στην Ελλάδα (68…
This website uses cookies.