Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Σε μία περίοδο ραγδαίων εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά και ενώ έχουν κλειδώσει οι διερευνητικές Ελλάδας- Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επισκέπτεται τη χώρα μας αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία υπενθυμίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί 24 με 25 Σεπτεμβρίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα μιλήσει σε συνέδριο στη Θεσσαλονίκη και το κυριότερο θα επισκεφθεί τη βάση της Σούδας στην Κρήτη, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.
Η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα, λίγες ημέρες μετά το ταξίδι- αστραπή στην Κύπρο και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη τουρκική Navtex στην κυπριακή ΑΟΖ, θεωρείται από την Αθήνα ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο κ.Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στις διεργασίες για την θέσπιση ενός μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης. Κατά τη συνομιλία, διαπιστώθηκε πρόοδος επί ορισμένων πτυχών του εν λόγω δυνητικού μηχανισμού, ενώ θα υπάρξει νέα συνάντηση στρατιωτικών κλιμακιών Ελλάδας-Τουρκίας με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ εντός της προσεχούς εβδομάδας.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι την Παρασκευή το βράδυ, κλείδωσε η διεξαγωγή διερευνητικών επαφών Ελλάδας- Τουρκίας. Οι σχετικές ανακοινώσεις σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να γίνουν πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ της 24ης-25ης Σεπτεμβρίου, ώστε οι συζητήσεις να ξεκινήσουν αμέσως μετά.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα των επαφών σε επίπεδο συμβούλων του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου, που ξεκίνησαν αμέσως μετά την αποχώρηση του Oruc Reis και την απόσυρση του στην Αττάλεια. Η επανέναρξη διερευνητικών κλείδωσε σε επικοινωνία της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή, με τον εκπρόσωπο της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και το σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής της Γερμανίδας καγκελαρίου Γιαν Χέκερ.
Εν τω μεταξύ, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αναμένεται να εγκριθεί ο κατάλογος κυρώσεων κατά της Τουρκίας, όμως η εφαρμογή τους είναι ένα άλλο ζήτημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, γίνονται ζυμώσεις στο ευρωπαϊκό παρασκήνιο προκειμένου να συμφωνηθεί μία αυτοματοποιημένη διαδικασία επιβολής κυρώσεων εάν η Άγκυρα αμφισβητήσει πάλι κυριαρχικά δικαιώματα κράτους- μέλους της ΕΕ, χωρίς να χρειάζεται σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Και αυτό αναμένεται να κριθεί από όλες τις χώρες αναγκαίο, δεδομένου ότι διαφορετικά η Τουρκία θα μπορούσε να κοροϊδεύει εσαεί την ΕΕ, αξιοποιώντας τις αργόσυρτες ευρωπαϊκές διαδικασίες προς όφελος της: Να βγάζει ερευνητικό σκάφος και να το αποσύρει όταν θα ξεκινά συζήτηση για την εφαρμογή κυρώσεων.
Ο ακριβής τρόπος της αυτόματης επιβολής κυρώσεων είναι προς συζήτηση και ενδεχομένως η διαδικασία να εξαρτάται από την παραβίαση και την κύρωση προς επιβολή. Ορισμένες κυρώσεις θα μπορούσαν να επιβάλλονται κυριολεκτικά αυτόματα από τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών με το που προβεί η Τουρκία σε συγκεκριμένες πράξεις ή κάποιες κυρώσεις και ανάλογα με την πρόκληση να επιβάλλονται με εισήγηση Μπορέλ ή της Κομισιόν.
Την αναποτελεσματικότητα των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία που επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αποδεικνύουν οι εισαγωγές…
Από νωρίς το απόγευμα, ο Κώστας Σημίτης αναπαύεται στο Α’ Νεκροταφείο. Εκεί τον αποχαιρέτησε εμφανώς συγκινημένη…
Απομένουν σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ και η Ευρωπαϊκή Ένωση…
Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν δύο υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 46 και 42 ετών, που κατηγορούνταν για τον…
Η Ευρωπαϊκή Ενωση «είναι έτοιμη να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ηγούμενη της στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας,…
Ανακοίνωση με αφορμή ότι 800.000 ιδιοκτήτες οχημάτων δεν πλήρωσαν εμπρόθεσμα τα φετινά τέλη κυκλοφορίας, εξέδωσε το…
This website uses cookies.