Σε εξέλιξη βρίσκεται ένας μεγάλος κύκλος συζητήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με θέμα το μέλλον των κονδυλίων που προορίζονται για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα κάθε χώρας.
Η περίοδος 2014-2020 κατά την οποία η Ελλάδα στα πλαίσια της εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα λάβει ως το τέλος συνολικά 20 δις ευρώ, θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια περίπου.
Από αυτά τα 14 δις ευρώ αφορούν τις άμεσες επιδοτήσεις και τα άλλα 6 δις ευρώ αφορούν τα επενδυτικά προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης, με μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών να καταλήγει και στην Κρήτη.
Αναμφίβολα λοιπόν, οι αγρότες του Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα αγωνιούν για τα χρήματα που θα λαμβάνουν τα επόμενα χρόνια.
Από τώρα λοιπόν, έχει ανοίξει ο κύκλος της συζήτησης για το τι θα συμβεί και τι θα ισχύσει την ερχόμενη περίοδο 2021- 2027 με τα σενάρια να είναι αρκετά, εκ των οποίων τα περισσότερα δυσοίωνα, μιας και είναι πιθανό το «ψαλίδι» στις αγροτικές επιδοτήσεις, χωρίς να είναι ακόμη γνωστό – σε μια τέτοια περίπτωση- το πόσο μεγάλο θα είναι το «κούρεμα».
Τα «κλειδιά» για την απόφαση
«Κλειδί» για τις όποιες εξελίξεις, σύμφωνα με τον Νίκο Μπουνάκη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της PROACTIVE Α.Ε. είναι το σκεπτικό, με βάση το οποίο θα παρθεί η τελική απόφαση για το ποσό που τελικά θα διατίθεται μέσω της νέας ΚΑΠ.
Σήμερα η ΚΑΠ απορροφά το 45% των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα ποσό πάρα πολύ σημαντικό, απόδειξη της βαρύτητας που δίνεται στον πρωτογενή τομέα και τον τομέα των τροφίμων.
Όπως σημειώνει ο Νίκος Μπουνάκης τρεις λόγοι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο: Πρώτα από όλα η αποχώρηση της Αγγλίας από την Ε.Ε. καθώς είναι από τις χώρες με θετικό ισοζύγιο, η οποία εισφέρει πολλά χρήματα, στον ευρωπαϊκό κορβανά. Είναι μια χώρα, η οποία ανήκει στην ίδια κατηγορία με άλλα ισχυρά κράτη, όπως η Γαλλία, η Γερμανία κτλ και η αποχώρηση της θα φέρει αναταράξεις στην ΚΑΠ.
Έπειτα η παρουσία των χωρών του ανατολικού μπλοκ που διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο από την χρηματοδότηση μέσω της ΚΑΠ. Οι χώρες αυτές που εισήλθαν τα τελευταία χρόνια στην Ε.Ε. ζητούν περισσότερα χρήματα για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τους τομέα.
Και τρίτον είναι το γεγονός ότι η Ε.Ε. έχει στρέψει την προσοχή της και σε άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως αυτό της Ασφάλειας, της Ενέργειας κα.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για το μέλλον των επιδοτήσεων και το ποσό που θα δίνεται στη χώρα μας από το 2021 και για τα επόμενα χρόνια.
Υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη και ένα από τα σενάρια που υπάρχουν είναι και αυτό της μείωσης των κονδυλίων μέσω ΚΑΠ προς την Ελλάδα. Γίνεται συζήτηση για την αύξηση της ευρωπαϊκής φορολογίας, ώστε να εξισορροπήσει η κατάσταση και να μην έχουμε μείωση των κονδυλίων, αλλά όλα είναι ρευστά.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς ως χώρα, ανεξαρτήτως απόφασης είναινα προετοιμαστούμε και επιτέλους να αξιοποιήσουμε ως το δυνατόν καλύτερα τους πόρους που έχουμε στη διάθεση μας από την ΚΑΠ.
Να επενδύσουμε σε τέτοιους τομείς στην αγροτική μας ανάπτυξη, ώστε όσο περνά ο καιρός, το αγροτικό εισόδημα να διαμορφώνεται περισσότερο από την αγορά και την ανταγωνιστικότητα της αγροτικής Οικονομίας και λιγότερο από τις επιδοτήσεις, οι οποίες μπορεί να είναι στο μέλλον μειωμένες.
Πρέπει να λειτουργήσουμε proactively. Να λειτουργήσουμε πριν παρουσιαστεί το πρόβλημα και «χτυπήσει» κόκκινο», καταλήγει ο Νίκος Μπουνάκης.
Ανδρέας Κριτσωτάκης
http://www.ekriti.gr/kriti-irakleio/ola-ta-senaria-gia-mellon-ton-agrotikon-epidotiseon-ti-syzitoyn-gia-ti-nea-kap#sthash.m8zsGp9d.dW6D8D48.dpbs
Τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα «καρτελοποιήθηκε» και έχει μετατραπεί σε «Κολομβία της Ευρώπης»,…
Με αφορμή την είδηση ότι τα πρωτεία των θανατηφόρων τροχαίων στην Ελλάδα έχει η Κρήτη…
Με την καθημερινότητα και κυρίως με τα ζητήματα που άπτονται του κόστους ζωής και της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ να…
Για τη χρονιά που πέρασε, τον Στέφανο Κασσελάκη, τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη σχέση τους…
Μια όμορφη έκπληξη περίμενε τη γνωστή τραγουδίστρια Άννα Βίσση, ανήμερα των γενεθλίων της στο κέντρο…
Μια πρόσφατη έρευνα του Bloomberg Businessweek έριξε φως στο αναπτυσσόμενο παγκόσμιο εμπόριο ανθρώπινων ωαρίων, αποκαλύπτοντας…
This website uses cookies.