Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιδέα του Αλέξη Τσίπρα για το ταμείο διαχείρισης εκκλησιαστικής περιουσίας, είχε τεθεί πριν από τρία χρόνια, ωστόσο έπειτα από διαβουλεύσεις που είχε ο ίδιος με κύκλους της αρχιεπισκοπής, έκριναν απαγορευτικό να δημιουργηθεί ένα τέτοιο ταμείο πριν η χώρα βγει από τα μνημόνια, καθώς εμπόδιο στεκόταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν Πρόεδρος της Βουλής της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόιμπλε, αφού υπήρχε ο κίνδυνος να βρεθεί η εκκλησιαστική περιουσία στο υπερταμείο που δημιουργήθηκε έπειτα από πρόταση του.
Στις 21 Αυγούστου, μετά την επιτυχή έξοδο από τα μνημόνια που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, άρχισε να τίθεται εκ νέου η ιδέα του για το κοινό ταμείο.
Μετά την έξοδο από τα μνημόνια, με εντολή κ. Τσίπρα, ο Αλέξης Χαρίτσης που χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης σε κυβερνητικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ξεκίνησε να συντάσσει ένα ΕΣΠΑ που σκοπό θα έχει να αξιοποιηθούν τα παρατημένα φιλέτα (Τουριστική αξιοποίηση, επενοικιάσεις κλπ) σε διάφορες περιοχές όπως στην Βουλιαγμένη και στην Πεντέλη, όπου οι αντικειμενικές αξίες είναι ιδιαίτερα υψηλές.
Η πρόταση δόθηκε στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο που συμφώνησε να προχωρήσουν οι διεργασίες για την επίτευξη της συμφωνίας στον τομέα αυτό, καθώς η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας μπορεί να γεμίσει τα ταμεία της εκκλησίας και του κράτους αλλά και να αναδείξει την Ελλάδα ως έναν προορισμό για θρησκευτικό τουρισμό.
Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη ημέρα στις σχέσεις των δύο μερών θα είναι εντελώς διαφορετική, αφού πλέον θα είναι συνέταιροι στις οικονομικές υποθέσεις, ενώ θα είναι απολύτως διακριτός ο ρόλος της κάθε πλευράς στα κοινωνικά ζητήματα.
Τέλος. υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι τον τελικό στόχο, ο οποίος δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με ένα μόνο βήμα, ούτε με προοδευτικές συναινέσεις ανεξάρτητες από τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς.
Το … «Εκκλησιαστικό υπερταμείο»
Σε ό,τι αφορά το ΤΑΕΠ:
• θα διοικείται από 5μελές διοικητικό συμβούλιο. Δύο μέλη θα διορίζονται από την Εκκλησία της Ελλάδος, δύο μέλη θα διορίζονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού.
• θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση.
• Προβλέπεται ότι τα έσοδα και οι υποχρεώσεις του ΤΑΕΠ επιμερίζονται κατά ίσο μέρος στο Ελληνικό Δημόσιο και την Εκκλησία της Ελλάδος.
• τα ανάλογα ισχύουν και για τις περιουσίες των επιμέρους Μητροπόλεων, ήτοι των αμφισβητούμενων περιουσιών, αλλά και όσων οι Μητροπόλεις εθελοντικά παραχωρήσουν στο ΤΑΕΠ.
• η ήδη συσταθείσα με τον Ν.4182/2013 Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εντάσσεται επίσης στο ΤΑΕΠ και διοικείται με το σημερινό κατά νόμο καθεστώς.