Με κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα λόγω του πρόσφατου έντονου ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης των Χανίων για το θέμα της αποκατάστασης του κλειστού κολυμβητηρίου Ακρωτηρίου, ο νέος Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος αναφέρει τα ακόλουθα:
- Τον Ιούλιο 2014 υπεγράφη Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της προηγούμενης Πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ) με αντικείμενο την εκπόνηση ειδικών μελετών για την αποκατάσταση του κλειστού κολυμβητηρίου στο Ακρωτήρι.
- Οι μελέτες αυτές καταρτίστηκαν με ίδια μέσα (χωρίς κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο) από την Τεχνική Υπηρεσία του Πολυτεχνείου Κρήτης,ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν στην Πρυτανεία τον Νοέμβριο του 2016. Η τελική μελέτη μάλιστα χρησιμοποιήθηκε σε πρόταση που υπέβαλε το Πολυτεχνείο Κρήτης προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
- Την εκπόνηση των μελετών παρακολουθούσε η κοινή επιτροπή παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης αποτελούμενη από 2 υπαλλήλους της ΓΓΑ και 2 του Πολυτεχνείου Κρήτης, με πρόεδρο την κ. Φοίφα, Αρχιτέκτονα Μηχανικό της ΓΓΑ. Λόγω της χρηματοοικονομικής κατάστασης της χώρας την περίοδο εκείνη, αλλά και της μετάθεσης της κ. Φοίφα από το τμήμα μελετών αθλητικών έργων της ΓΓΑ στη Δ/ση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπ. Πολιτισμού, δεν παρελήφθησαν επίσημα οι εκπονηθείσες μελέτες και δεν κατέστη δυνατή η παραλαβή του έργου από τη ΓΓΑ, ώστε να παραδοθεί στη συνέχεια το έργο στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
- Την περασμένη Δευτέρα 4 Ιουνίου έλαβε χώρα συνάντηση του νυν Πρύτανη με τους βουλευτές Χανίων κ. Β. Βαγιωνάκη και Ε. Μπαλωμενάκη και συζητήθηκαν τεχνικά και διαχειριστικά θέματα που σχετίζονται με την αποκατάσταση του κολυμβητηρίου. Στους 2 βουλευτές εστάλησαν ψηφιακά τα αρχεία της μελέτης.
- Τέλος, την Παρασκευή 8 Ιουνίου με πρωτοβουλία του ΓΓΑ κ. Συναδινού υπήρξε επικοινωνία με τον Πρύτανη του Π.Κ. και εκφράστηκε από τις δύο πλευρές η βούληση για στενή συνεργασία προκειμένου να αξιοποιηθούν οι ήδη καταρτισθείσες μελέτες για την αποκατάσταση του κολυμβητηρίου.
Κόστος 5 εκ. ευρώ και δε λειτούργησε
Το συγκεκριμένο κολυμβητήριο, του οποίου η κατασκευή κόστισε 5 εκατομμύρια ευρώ, από το 2009 δεν λειτούργησε ποτέ. Το ιδιοκτησιακό του καθεστώς έμεινε μετέωρο έως το 2014 μεταξύ ΓΓΑ, Πολυτεχνείου Κρήτης και Δήμου Ακρωτηρίου και Δήμου Χανίων, με αποτέλεσμα να υποστεί εγκληματική λεηλασία και φθορές που το έχουν καταστήσει ερείπιο.
Για την κατασκευή του παραχωρήθηκε για χρήση από το Πολυτεχνείο Κρήτης ενώ την ευθύνη της κατασκευής είχε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Ωστόσο, το έργο ουσιαστικά δεν ελέγχθηκε ποτέ, κατασκευάστηκε με επιστασία εκ του μακρόθεν, και στην ουσία δεν παραλήφθηκε ποτέ επισήμως.
Οι κατασκευαστικές ατέλειες, αλλά και η αδιαφορία των τοπικών φορέων οδήγησαν στην εγκατάλειψη της εγκατάστασης και ακολούθησε το σύνηθες πλιάτσικο από διάφορους οι οποίοι έβαλαν στο μάτι τον πανάκριβο εξοπλισμό.
Εγκαταλελειμμένο κολυμβητήριο έχουν και οι Γούρνες – Δεκάδες κτίρια υπό εγκατάλειψη
Στην Κρήτη, υπάρχει και άλλο ένα εγκαταλελειμμένο κολυμβητήριο, το ολυμπιακών διαστάσεων στην πρώην Αμερικάνικη Βάση των Γουρνών.
Το συγκεκριμένο κολυμβητήριο στις Γούρνες είχε κατασκευαστεί το 2001 με χρήματα από ευρωπαϊκά κονδύλια και κόστος περίπου 400 εκ. δραχμές. Τότε ήταν ένα σύγχρονο, πλήρως εξοπλισμένο, ολυμπιακών διαστάσεων κολυμβητήριο. Σήμερα είναι ένα ερείπιο.
Παρά το μεγάλο κόστος του, ουσιαστικά ούτε αυτό δε λειτούργησε ποτέ.