ΕΛΛΑΔΑ

Τι ξέρουμε μέχρι σήμερα για την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Καθώς η νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη εντοπίστηκε σε μητρόπολη της Θεσσαλονίκης εντείνονται και οι φόβοι για την εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα μας. Ας δούμε όμως αναλυτικά τι ξέρουμε μέχρι στιγμής για το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού.

Ένα φερόμενο ως πιο μεταδοτικό στέλεχος του κορονοϊού, που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, έχει πλέον εντοπιστεί στη χώρα μας. Η μετάλλαξη έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με το πώς θα ανταποκριθεί στα εμβόλια κατά της Covid-19 και εάν οι άνθρωποι που είχαν ήδη την ασθένεια θα μπορούσαν να νοσήσουν ξανά από το νέο στέλεχος.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής εξήγησε μιλώντας την Παρασκευή στο Sputnik πως «οι μεταλλάξεις είναι μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία. Το ερώτημα που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα είναι αν οι μεταλλάξεις, αλλάζουν τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά του ιού. Έως τώρα η τεκμηρίωση δεν είναι πλήρης, ωστόσο υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι πιθανότατα έχει αυξηθεί η μολυσματικότητα».

Την ίδια στιγμή, ερωτηθείς σχετικά επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν μεταλλάξεις του κορονοϊού που να εμφανίζονται ως πιο θανατηφόρες.

«Εως σήμερα η επιστημονική κοινότητα δεν έχει εντοπίσει διαφορές στα συμπτώματα του μεταλλαγμένου κορονοϊού από την αρχική του μορφή».

Σε κάθε περίπτωση ο επιστήμονας τόνισε ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα, τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές καλύπτουν τις μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Πόσο επικίνδυνη είναι η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη;

Όπως αναφέρει η «Wall Street Journal» η νοτιοαφρικανική παραλλαγή, ανησυχεί τους επιστήμονες λόγω του ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού μεταλλάξεων, ειδικά στην ακίδα πρωτεΐνης, την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να προσκολληθεί και να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα.

Η ακίδα πρωτεΐνης είναι επίσης το μέρος του ιού που στοχεύουν εμβόλια κατά της Covid-19 και οι θεραπείες αντισωμάτων.

Η ανακάλυψη και η εξάπλωση της παραλλαγής στη Νότια Αφρική συνέπεσε με μια ισχυρή αύξηση των λοιμώξεων στη χώρα. Οι ερευνητές της Νοτίου Αφρικής λένε ότι πιστεύουν πως η νέα παραλλαγή είναι περίπου 50% πιο μεταδοτική, με βάση τον πολύ ταχύτερο ρυθμό μετάδοσης του κορονοϊού.

Το νέο στέλεχος συσσωρεύει γρήγορα άλλες εκδόσεις του ιού που κυκλοφορούν στη χώρα. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι η ανθρώπινη συμπεριφορά συνέβαλε επίσης στην αύξηση των λοιμώξεων. Παράλληλα, οι ερευνητές της χώρας ισχυρίζονται ότι η νέα παραλλαγή δεν φαίνεται να οδηγεί σε πιο σοβαρές περιπτώσεις Covid-19.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Το δημογραφικό πέρα από ευχολόγια

Του Αργύρη Αργυριάδη, Δικηγόρου Τα πράγματα είναι απλά. Οι αριθμοί - όχι βέβαια πάντα -…

3 hours ago

Καρκίνος: Θα μπορεί να ανιχνεύεται 7 χρόνια πριν τη διάγνωση

Δύο βρετανικές μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications», εντόπισαν πρωτεΐνες στο αίμα οι…

3 hours ago

Προεκλογική Εκδήλωση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χανίων με Κουντούρα, Παπαργυρόπουλο, Τσίπρα και Λεκατσά

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. οργανώνει Προεκλογική εκδήλωση  συζήτηση την Τετάρτη 22 Μαΐου…

3 hours ago

Συνάντηση Ν. Καλογερή με Υφυπουργό Υποδομών – Τι συζήτησαν

Τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών κ. Νίκος Ταχιάος…

3 hours ago

Κουτσούμπας για Συμφωνία Πρεσπών: Ήταν απόφαση των ΗΠΑ και άλλων “συμμάχων” μας στο ΝΑΤΟ

«Το ΚΚΕ δεν έχει καμία δέσμευση απέναντι στην ΕΕ και μπορεί να αποκαλύπτει τις οδηγίες,…

3 hours ago

Τι θα ζητήσει ο Μητσοτάκης από την Κομισιόν για τις τιμές των πολυεθνικών

Το 78% των Ελλήνων πολιτών δηλώνει, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco, ότι η ακρίβεια είναι το βασικό…

4 hours ago

This website uses cookies.