Ο πρώην προϊστάμενος της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Χανίων, κ. Μιχάλης Ανδριανάκης, με κείμενό του αναφέρεται στις ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν μετά και την κατάρρευση τμήματος του επιπρομαχώνα του Αγίου Δημητρίου στο παλιό λιμάνι.
Για το θέμα αναφέρθηκε και ο Δήμαρχος Χανίων ο οποίος διαπίστωσε ότι: ““Υπάρχει και η φύση, υπάρχουν και φαινόμενα που δε μπορούμε να προβλέψουμε”.
O κ. Ανδριανάκης πάντως προτείνει συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν για να μην επαναληφθούν παρόμοιες εικόνες.
Διαβάστε τι αναφέρει:
“Να δούμε τι θα γίνει παραπέρα;
Με τις χθεσινές καταρρακτώδεις βροχές, δυστυχώς κατέρρευσε για μια ακόμη φορά ένα μεγάλο τμήμα του εξωτερικού τείχους του ενετικού επιπρομαχώνα Lando, ή του Αγίου Δημητρίου.
Ο επιπρομαχώνας κτίστηκε πάνω στον ομώνυμο προμαχώνα με σκοπό να διευρύνει το οπτικό πεδίο και το βεληνεκές των κανονιών. Πρόκειται για ένα τείχος κυκλικού σχήματος, επιχωματωμένο στο εσωτερικό του και με κτιστές κανονιοθυρίδες στην κορυφή σε ημικυκλική διάταξη.
Το τείχος δεν είναι τόσο ισχυρό όσο στους κανονικούς προμαχώνες, υπέστη μεγάλες καταστροφές κατά την πολιορκία των Χανιών από τους Τούρκους το 1645, σε πολλά σημεία ανακατασκευάστηκε μάλλον πρόχειρα και δέχεται τις πολύ ισχυρές πιέσεις των χωμάτων, που δεν είναι τόσο πολύ συμπιεσμένα, όσο στις υπόλοιπες οχυρώσεις.
Έτσι ήταν μοιραία και η πρόσφατη κατάρρευση. Και άλλες φορές στο παρελθόν είχαμε ανάλογα προβλήματα που τα αντιμετωπίσαμε άλλοτε μόνη η Αρχαιολογική Υπηρεσία, άλλοτε με τη συνεργασία του Δήμου. Η τωρινή κατάρρευση ευτυχώς δεν προκάλεσε ανθρώπινα θύματα και ευτυχώς δεν πρόκειται για αυθεντικό τμήμα, αλλά για παλιότερη ανακατασκευή. Νομίζω όμως πως είναι μια αφορμή να συνεχιστεί η κοινή προσπάθεια του Υπουργείου Πολιτισμού με το Δήμο Χανίων για την ολοκλήρωση των επεμβάσεων στο συγκεκριμένο μνημείο, που είχαν προχωρήσει αρκετά στο παρελθόν και έμειναν στη μέση.
Νομίζω επίσης πως το “ατύχημα” θέτει επιτακτικά ορισμένα θέματα σχετικά, τόσο με την αντιμετώπιση του προβλήματος, όσο και με το φιλόδοξο σχέδιο ανάδειξης των οχυρώσεων των Χανιών, που υπήρξε και αυτό θύμα της καταραμένης κρίσης και των μνημονίων και έμεινε στη μέση.
Πιστεύω πως θα πρέπει ο Δήμος να προχωρήσει στη σύναψη μιας Προγραμματικής Σύμβασης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, ώστε να προχωρήσει σταδιακά το έργο της ανάδειξης, αλλά και της τακτικής συντήρησης των οχυρώσεων. Ειδικότερα όσον αφορά στο δυτικό μέτωπο (από την πλευρά της οδού Πειραιώς), το έργο είναι αρκετά προχωρημένο και η ολοκλήρωσή του από την οδό Μελετίου Πηγά μέχρι τη θάλασσα, σε συνδυασμό και με τη δυτική τάφρο, και την πρώην πισίνα του πρώην “ΞΕΝΙΑ” εύκολη.
Εγκεκριμένες μελέτες υπάρχουν από το Γραφείο Τειχών, που έκλεισε πρόσφατα. Έτσι ένα μεγάλο μέρος των οχυρώσεων, που ξεκινά από το φρούριο του Φιρκά και την πλατεία Τάλω, μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την πόλη, την ανάδειξη του μνημειακού της πλούτου, την ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλά και τη σωστή τουριστική ανάπτυξη.
Νομίζω πως κάποια στιγμή το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί σοβαρά και η λύση που προτείνω είναι η πιο αποτελεσματική, η πιο οικονομική, ενώ θα δημιουργήσει και κάποιες θέσεις εργασίας για μερικά χρόνια, ιδιαίτερα χρήσιμες στους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Ας είναι λοιπόν αφορμή η τελευταία καταστροφή για να ξεκινήσει και πάλι κάτι καλό για την πόλη.”
Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…
Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…
Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…
Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…
Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…
Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…
This website uses cookies.