ΕΛΛΑΔΑ

Τι σημαίνει για την υγεία μας το νέο στέλεχος του κορονωϊού που εντοπίστηκε στην Ελλάδα

Τo χειμερινό ηλιοστάσιο μπορεί να έχει περάσει, αλλά για τον covid-19 η νύχτα εξακολουθεί να είναι μακριά. Τις τελευταίες εβδομάδες δύο παραλλαγές του κοροναϊού έχουν εξαπλωθεί με απίστευτη ταχύτητα στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική. Είναι μεταλλάξεις που τον καθιστούν πολύ πιο μεταδοτικό. Αν και, μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να είναι θανατηφόρες, για κάθε δέκα άτομα που μόλυναν οι παλαιότερες παραλλαγές στη Βρετανία, η νέα μολύνει 15. Τα πρώιμα στοιχεία δείχνουν ότι η παραλλαγή της Νότιας Αφρικής τρέχει εξίσου γρήγορα.

Τώρα ο κόσμος ορθώς επικεντρώνεται στην έγκριση, την παραγωγή και τη χορήγηση εμβολίων. Δυστυχώς, πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι πριν από τη διάσωση των εμβολιασμών, οι νέες παραλλαγές θα εξαπλωθούν, δημιουργώντας σοβαρές δυσκολίες για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Οι εξελικτικοί βιολόγοι θεωρούν φυσιολογική  την εμφάνιση των μεταλλάξεων: έτσι συμπεριφέρονται οι ιοί, γιατί η φυσική επιλογή ευνοεί παραλλαγές που είναι πιο μεταδοτικές και λιγότερο θανατηφόρες. Μερικοί ιοί που προκαλούν κοινό κρυολόγημα μπορεί να έχουν ξεκινήσει τόσο κακοί όπως το SARS – C o V -2 και να μετριάστηκαν στα «γηρατειά» τους. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν μπορούν να είναι τόσο χαλαροί. Ένας πιο μεταδοτικός ιός covid-19 που είναι εξίσου επικίνδυνος με αυτόν που ξέρουμε, όπως  αυτή η παραλλαγή, σημαίνει ότι τα νοσοκομεία θα κατακλύζονται. Στην Αγγλία, η πλειονότητα του πληθυσμού βρίσκεται σε σχεδόν πλήρες lockdown για εβδομάδες. Ωστόσο, οι Covid-19 ασθενείς στα νοσοκομεία έχουν ξεπεράσει το ανώτατο όριο του Απριλίου και  το σύστημα υγείας αγωνίζεται να το αντιμετωπίσει.

Θα ακολουθήσει σύντομα μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και της Αμερικής. Περισσότερες από 50 χώρες έσπευσαν να απαγορεύσουν τους ταξιδιώτες από τη Βρετανία μόλις οι επιστήμονες της είπαν στον κόσμο για τη νέα παραλλαγή, στα μέσα Δεκεμβρίου. Πολλοί έχουν επίσης απαγορεύσει τις αφίξεις από τη Νότια Αφρική.

Αλλά τέτοια μέτρα είναι πιθανό να αγοράσουν μόνο λίγο χρόνο. Στις αρχές Νοεμβρίου, πριν από την απαγόρευση ταξιδιών, η βρετανική παραλλαγή αντιπροσώπευε ήδη σχεδόν το 30% των περιπτώσεων στο Λονδίνο, μια από τις πιο συνδεδεμένες πόλεις στον κόσμο. Δεδομένου ότι οι πρώιμες παραλλαγές εξαπλώθηκαν από χιονοδρομικά κέντρα στις Άλπεις τον περασμένο χειμώνα και από την Ισπανία το καλοκαίρι, είναι αφελές να πιστεύουμε ότι οι περιπτώσεις δεν έχουν ήδη σπαρθεί σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν. Μόλις φτάσει, η νέα βρετανική παραλλαγή είναι πιθανό να εκτοπίσει τα τοπικά στελέχη μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Μέχρι στιγμής, μόνο σποραδικές περιπτώσεις έχουν βρεθεί σε περίπου 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικής σε έναν άνδρα που δεν είχε ταξιδέψει. Αλλά αυτό συμβαίνει επειδή, σε αντίθεση με τη Βρετανία και τη Νότια Αφρική, οι περισσότεροι κάνουν λίγα τεστ για τη γονιδιωματική αλληλουχία για να αναζητήσουν τις μεταλλάξεις. Η Γαλλία εξέτασε τον ιό με αυτόν τον τρόπο λιγότερες φορές σε ολόκληρη την πανδημία από ό, τι η Ουαλία σε μια εβδομάδα. Οι περισσότερες χώρες δεν το κάνουν καθόλου. Άλλες πιο μεταδοτικές παραλλαγές μπορεί έτσι να εξαπλώνονται χωρίς ανίχνευση.

Τα καλά νέα είναι ότι αυτές οι μεταλλάξεις είναι απίθανο να μολύνουν ξανά άτομα που είχαν την ασθένεια ή να αδρανοποιήσουν τα σημερινά εμβόλια covid-19. Η φυσική επιλογή, τελικά, θα αρχίσει να το αλλάζει αυτό, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται, αλλά και τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν για να παραμείνουν αποτελεσματικά. Με το εμβόλιο Pfizer-BioNTech, αυτή η διαδικασία προσαρμογής διαρκεί μόλις έξι εβδομάδες.

Ωστόσο, ακόμη και στις πιο πλούσιες χώρες που έχουν συσσωρεύσει εφόδια εμβολίων δεν θα υπάρχουν αρκετά για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι. Η επείγουσα έγκριση αυτής της εβδομάδας για το εμβόλιο AstraZeneca-Oxford θα βοηθήσει, αλλά θα εξακολουθούν να υπάρχουν καθυστερήσεις. Οι φτωχότερες και οι μεσαίου εισοδήματος χώρες θα παραμείνουν λιγότερο καλά προστατευμένες για πολύ περισσότερο χρόνο.

Χώρες στην Ευρώπη και πέραν αυτής θα αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν αυτήν την ταχέως μεταβαλλόμενη πραγματικότητα επανεκτιμώντας τις σταθμίσεις μεταξύ των ωφελειών από τα σκληρά lockdown που απαιτούνται για να σταματήσει ένας πιο μεταδοτικός ιός και το μακροπρόθεσμο κόστος τους για το σχολείο, την υγεία και τις συνθήκες οικονομικής διαβίωσης. Υπάρχει ακόμα φως στο τέλος της τούνελ. Αλλά ο δρόμος μέσα από αυτό έχει γίνει πολύ πιο ύπουλος.

Πηγή: economist 

tvxs.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ομιλία Δ. Κουτσούμπα στα Χανιά με αναφορές στη γεωπολιτική ένταση, τις βάσεις της Σούδας, τον ΒΟΑΚ και την εργασιακή εκμετάλλευση | Φωτορεπορτάζ

Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…

13 hours ago

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Αναλυτικές οδηγίες για την κάλπη – Τα εκλογικά κέντρα στο νομό Χανίων – 3 ευρώ το αντίτιμο

Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…

17 hours ago

Μπορέλ: «Οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν μπορούν να επιλέγουν αν θα εφαρμόζουν ή όχι τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ»

Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…

17 hours ago

Χάος στην COP29: Δεκάδες χώρες αποχώρησαν πριν τη συμφωνία – Τι συνέβη

Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…

17 hours ago

Θερμοκρασίες ρεκόρ φέτος στις θάλασσες – Επηρεάστηκε και το Νότιο Κρητικό Πέλαγος

Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…

17 hours ago

Ντ. Μπακογιάννη: Αν ο Σαμαράς ψήφιζε το πρώτο Μνημόνιο, θα βγαίναμε πέντε χρόνια νωρίτερα

Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…

19 hours ago

This website uses cookies.