Του Θοδωρή Παναγούλη
Στον απόηχο της κίνησης της Chevron, του παγκόσμιου ενεργειακού παίκτη, να εκδηλώσει και επίσημα ενδιαφέρον για νέες παραχωρήσεις στις ελληνικές θάλασσες, εκπρόσωποι της εταιρείας αναδεικνύουν το βάρος που έχει η Αν. Μεσόγειος, τονίζοντας τη σημασία της κίνησης να διεκδικεί 3 συνολικά μπλοκς στη χώρα, δύο στη Κρήτη και ένα στην Πελοπόννησο.
«Ανυπονούμε να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε από κοινού με τον ρυθμιστή (σσ: ΕΔΕΥΕΠ) και την ελληνική κυβέρνηση για να ολοκληρώσουμε με επιτυχία τη διαδικασία χορήγησης των αδειών», αναφέρει η Sally Jones, εκπρόσωπος της Chevron για τη περιοχή της Ευρώπης και της Μ. Ανατολής, επιβεβαιώνοντας ότι η αμερικανική εταιρεία έχει υποβάλει μη δεσμευτική εκδήλωση ενδιαφέροντος για τρία ανοικτά οικόπεδα.
Στο ερώτημα γιατί η εταιρεία επιλέγει τη Νότια Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό – και ειδικά σ’ αυτό το μομέντουμ- το στέλεχος της Chevron απαντά ότι ο αμερικανικός όμιλος «κατέχει μεγάλη και σημαντική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή που αποτελεί σε μεγάλο βαθμό μέρος της μελλοντικής μας ανάπτυξης, και προτεραιότητα για εμάς».
Πρόκειται για σαφές μήνυμα ότι η Αν. Μεσόγειος αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την εταιρεία, καθώς και για το ρόλο της περιοχής στο μελλοντικό σχεδιασμό της Chevron σχετικά με νέες ανακαλύψεις.
Στην πράξη, η κίνηση του αμερικανικού κολοσσού, που τον φέρνει στην πρώτη θέση από πλευράς έκτασης των υπό διαχείριση μπλοκς στα ελληνικά νερά, με περίπου 46.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μπροστά από τη δεύτερη πλέον Exxon Mobil, (35.655 τ. χλμ), αλλάζει το παιχνίδι για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. Τόσο γιατί οξύνει τον ανταγωνισμό των δύο μεγαλύτερων παικτών στον κόσμο στη γειτονιά μας και ειδικά στις ελληνικές θάλασσες, όσο και γιατί λαμβάνει χώρα σε αυτό το εντελώς νέο τοπίο.
Σε ένα νέο γεωπολιτικό περιβάλλον, όπου οι πάντες, από τις πετρελαϊκές μέχρι τις κυβερνήσεις, θέλουν να εκμεταλλευθούν το «drill baby drill» του προέδρου Τραμπ και όπου ο ανταγωνισμός των διαθέσιμων οικοπέδων ανά τον πλανήτη, αυξάνεται, η μάχη δύο ούτως ή άλλως ανταγωνιστών, τώρα και στα νερά της Κρήτης, ενισχύει τις πιθανότητες για θετικές εξελίξεις.
Η ταυτόχρονη παρουσία Chevron και Exxon Mobil στις ελληνικές θάλασσες περιορίζει τις πιθανότητες για αρνητικά τετελεσμένα στο πλαίσιο μιας τυχόν συνεργασίας Λιβύης – Τουρκίας.
Κάτι που ισχύει ειδικά στη περίπτωση της Chevron, όπου τα δύο θαλάσσια μπλοκς «Νότια Κρήτη Ι» και «Νότια Κρήτη ΙΙ» για τα οποία εκδήλωσε ενδιαφέρον, περνούν μέσα από το διεκδικούμενο από τη Λιβύη τμήμα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.
Σύμφωνα με την ίδια ανάγνωση, η παρουσία των δύο αμερικανικών κολοσσών στα ελληνικά νερά, λειτουργεί αποτρεπτικά και κλείνει το δρόμο σε συμφωνίες, όπως εκείνη του 2022 για την οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας. Τότε, η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO), είχε ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει εργασίες γεώτρησης σε συγκεκριμένα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη περιοχή απ’ όπου διέρχεται το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Το roadmap και τα βήματα:
Η Attica Group ενισχύει την εκπτωτική πολιτική της ενόψει των διακοπών του Πάσχα, παρέχοντας 20%…
Το Κουρταλιώτικο Φαράγγι, ένας από τους σημαντικότερους φυσικούς θησαυρούς της Κρήτης, βρίσκεται αντιμέτωπο με σοβαρές…
Tο μεγαλύτερο τμήμα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στην εφορία έχει συσσωρευθεί σε 9.830 φορολογουμένους και επιχειρήσεις…
Το ζήτημα της ενεργειακής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον…
Για «εθνική επιτυχία» με «οικονομικό και γεωπολιτικό αποτύπωμα» κάνει λόγο, σε ανάρτησή του ο Κωστής…
Χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο “πολιόρκησαν” το Σάββατο (30/03) εκατοντάδες αντιπροσωπείες της Tesla τόσο στις ΗΠΑ…
This website uses cookies.