Θεατές της μερικής έκλειψης Ηλίου θα γίνουν σήμερα αρκετοί από τους κατοίκους της Ευρώπης, βόρειας Αφρικής, Μέσης Ανατολής και δυτικής Ασίας. Περίπου δηλαδή το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, όπως αναφέρει με ανάρτησή του το Institute of Astrophysics – FORTH.
Kατά τη διάρκεια της μερική έκλειψης, η Σελήνη παρεμβάλλεται μεταξύ Ήλιου και Γης, καλύπτοντας εν μέρει τον ηλιακό δίσκο.
Από τα Χανιά θα δούμε ένα ποσοστό κάλυψης μέχρι περίπου 23,19%, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό, για τη χώρα μας, θα παρατηρηθεί από τη βορειοανατολική Θράκη, όπου θα φτάσει το 35,35 %.
Το μεγαλύτερο ποσοστό κάλυψης παγκοσμίως, θα είναι περίπου 80 % και θα παρατηρηθεί σε τμήματα της δυτικής Σιβηρίας και του Καζακστάν.
Την προσοχή των πολιτών εφιστά το Ινστιτούτο καθώς είναι απαραίτητη η χρήση ειδικών γυαλιών με φίλτρα.
Για την περιοχή των Χανίων, το φαινόμενο ξεκινά στις 12:42, κορυφώνεται στις 13:48 και ολοκληρώνεται στις 14:53.
Μπορείτε να δείτε την έκλειψη διαδικτυακά στους ακόλουθους συνδέσμους:
Βασιλικό Αστεροσκοπείο Greenwich
Τι είναι η μερική έκλειψη Ηλίου
Μερική έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη παρεμβάλλεται μεταξύ Γης και Ήλιου, καλύπτοντας ένα μόνο μέρος του δεύτερου. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η έκλειψη δεν μπορεί να παρατηρηθεί με ασφάλεια άμεσα με γυμνά μάτια (υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης), αλλά μέσα από κιάλια ή τηλεσκόπιο με ειδικό ηλιακό φίλτρο.
Θα ακολουθήσει στις 7 Νοεμβρίου μια ολική σεληνιακή έκλειψη, η οποία και θα είναι η τελευταία γενικά έκλειψη του 2022.
Το 2023 θα υπάρξουν τέσσερις εκλείψεις: μία ολική ηλιακή στις 20 Απριλίου, μία σεληνιακή στις 5-6 Μαΐου, μία δακτυλιοειδής ηλιακή στις 14 Οκτωβρίου και μία μερική σεληνιακή στις 28-29 Οκτωβρίου.
Η επόμενη ηλιακή έκλειψη που θα είναι ορατή από τη χώρα μας θα συμβεί το 2027.