ΤΟΠΙΚΑ

“Τον Καλλικράτη καίουνε Γερμανικά φουσάτα”: Την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018, ο Καλλικράτης ανακηρύσσεται μαρτυρικό χωριό

Προβέρνω στου Βλαστού τ΄αρµί στο δροσερό τ’αγέρι.

Θωρώ αντάρα στα βουνά µαύρο καπνό στο λάκκο.

Τον Καλλικράτη καίουνε γερµανικά φουσάτα.

Κάθοµαι κι αφρουκράζοµαι, κι’ακούω µοιρολόγια

Τσι άνδρες εσκοτώσανε…

Η ερμηνεία της λέξης «φουσάτα» στην κρητική διάλεκτο, αποδίδεται ως υπερβολική υπερηφάνεια ή αλαζονεία. Η πυρπόληση και οι εκτελέσεις του Καλλικράτη από τις 8 ως τις 11 Οκτωβρίου 1943, οφείλονται στην υπερβολική υπερηφάνεια και αλαζονεία, του βάρβαρου κατοχικού τακτικού γερμανικού στρατού. Το σύνολο των θυμάτων του Καλλικράτη ήταν συνολικά 31 κάτοικοι, είκοσι ένα (21) άντρες και δέκα (10) γυναίκες. Οι περισσότερες γυναίκες ήταν ηλικιωμένες. Τη Ζαμπία Παπαδόσηφου Μανουσέλη όταν αντιστάθηκε βλέποντάς τους να της λεηλατούν το σπίτι. Την Πολάκη Ελένη, την Πολάκη Αικατερίνη και την Τσιβολεδάκη Ευαγγελία έκαψαν ζωντανές μέσα στα σπίτια τους. Την Τσιβολεδάκη Αθηνά σκότωσαν στις παρυφές του χωριού. Τη Γιαννακάκη Αικατερίνη σκότωσαν στο νεκροταφείο του χωριού. Τη Φανιά Βλαχάκη Κουργελάκη σκότωσαν στην τοποθεσία στου Σαπουνά.

Την Ξανθίππη Καντήρου, τη Γανταδάκη Αγγελική και τη Μαρία Χαιρέτη σκότωσαν σε ένα παράπηγμα το οποίο στη συνέχεια γκρέμισαν. Πριν τις εκτελέσεις υποχρέωσαν τις γυναίκες του Καλλικράτη να παρακολουθήσουν τη λεηλασία των σπιτιών τους από τρόφιμα και υφαντά. Ότι έφτιαχανν χρόνια με τα χέρια τους, τα προικιά των κοριτσιών τους, έργα τέχνης στο αργαστήρι, τα είδαν να αρπάζονται και να λεηλατούνται. Στον Καλλικράτη κατέπεσε ο γερμανικός μύθος της εκλεκτής φυλής, όπου γερμανοί πολεμούν μόνο με τον αντίπαλο στρατό.

Βουγιούκαλος Αλέξανδρος και Βουγιούκαλος Εμμανουήλ του Γεωργίου αδέλφια. Βουγιούκαλος Μανούσος του Μιχαήλ, Μανουσέλης Γεώργιος του Μιχαήλ και ο γιος του Εμμανουήλ Μανουσέλης. Μανουσέλης Μανούσος και Μανουσέλης Ευστράτιος του Γεωργίου αδέλφια. Γανταδάκης Ρούσσος του Γεωργίου. Χαιρέτης Ευστράτιος του Μιχαήλ. Χαιρέτης Νικόλαος του Εμμανουήλ. Σηφοστρατουδάκης Ιωάννης του Ευστρατίου. Κωνσταντουδάκης Εμμανουήλ του Ιωάννου. Κανδήρος Γεώργιος του Ιωάννου. Χειραναγνωστάκης Νικόλαος του Αντωνίου από την Αργυρούπολη.

Δεκατέσσερις άντρες οδηγήθηκαν σε ένα κατάλυμα του Καλλικράτη στην Πιπιλίδα και εκτελέστηκαν ο ένας πάνω στον άλλον.

Βουγιούκαλος Μανούσος του Γεωργίου, ο τρίτος αδερφός των Βουγιούκαλων δολοφονήθηκε από σουμπερίτες έξω από το σπίτι του. Μανουσέλης Μανούσος του Νικολάου, σφάχτηκε στην είσοδο του χωριού από Σουμπερίτες αφού τον βασάνισαν. Χαιρέτης Σπύρος του Χρήστου, δολοφονήθηκε πισώπλατα από σουμπερίτη έξω από το κατάλυμα της Πιπιλίδας. Πολάκης Παύλος του Εμμανουήλ, δολοφονήθηκε δίπλα στο σπίτι του. Μαρκουτσάκης Μάρκος του Εμμανουήλ. Δολοφονήθηκε άνανδρα στην αυλή του σπιτιού του από τον πιο σκληρό δοσίλογο της ομάδας του Σούμπερτ, τον παπά Καλλέργη.

Τον κατάλογο των 31 θυμάτων συμπληρώνουν δύο νέοι που άρπαξαν και πήραν μαζί τους με τη βία από το χωριό Επισκοπή οι γερμανοί. Τον Λυκάκη Ιωάννη του Σταύρου από το χωριό Ασκύφου που βρέθηκε για δουλειές στην Επισκοπή. Ο άλλος ίσως ήταν ο νεαρός γιατρός Βιγδινάκης Γεώργιος του Ιωάννου από την Επισκοπή ο οποίος εξαφανίστηκε και δολοφονήθηκε από τους γερμανούς στη διάρκεια της κατοχής.

Την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018, ο Καλλικράτης ανακηρύσσεται μαρτυρικό χωριό, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Στο μνημείο πεσόντων, στις 11 η ώρα πριν το μεσημέρι. Το χωριό των τεσσάρων Ολοκαυτωμάτων συμπεριλαμβάνεται πλέον στο δίκτυο των μαρτυρικών χωριών και πόλεων της Ελλάδας.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Κι όμως είναι άφθονο το νερό στην Κρήτη!

Μόνο ελάχιστες σταγόνες νερού έχουμε δει να πέφτουν στην Κρήτη, σε σχέση με τις αναμενόμενες βροχές παρότι διανύουμε…

29 mins ago

Κρήτη – τουρισμός: Σημαντική αύξηση κρατήσεων για το 2025

Η δυναμική της Κρήτης όχι μόνο την φετινή τουριστική σεζόν αλλά και την επόμενη, φάνηκε στην ημερίδα…

31 mins ago

Ηράκλειο: Χωρίς τροφή και νερό τ’ αγριοκάτσικα στη Ντία – Κίνδυνος εξαφάνισης της άγριας πανίδας

Στην τύχη τους έχουν αφεθεί τα αγριοκάτσικα  που ζουν στο νησί της Ντίας, καθώς ζουν…

33 mins ago

Ο Όμιλος Φίλων Μανόλη Αναγνωστάκη τιμά τη μνήμη του Γιώργου Αποστολίδη σε διαδικτυακή εκδήλωση

Ο Όμιλος Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη διοργανώνει αύριο, Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, στις 7:00 μ.μ.,…

41 mins ago

Πάνω από 3.000 επισκέπτες στην Ημέρα Επιστήμης και Τεχνολογίας «Θέλμα Μαυρίδου» στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Το Πολυτεχνείο Κρήτης με μεγάλη χαρά και ακόμα μεγαλύτερη συγκίνηση άνοιξε ξανά τις πόρτες του,…

44 mins ago

Σπιτικές προτάσεις: Πίτες

Μανιταρόπιτα (πολύ ωραία) Ένα φύλλο σφολιάτα, δέκα φέτες ζαμπόν, 150 γρ. τυρί ένταμ, εκατόν πενήντα…

2 hours ago

This website uses cookies.