Για τις 10 Μαΐου του 2018 διεκόπη η εκδίκαση της τρίτης αίτησης αναστολής της εκτέλεσης ποινής των Ηριάννας Β.Λ. και Περικλή Μπ. , η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη 21 Μαρτίου. Οι δύο νέοι βρίσκονται από τον Ιούνιο του 2017 στη φυλακή, έπειτα από την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που τους επέβαλε ποινή κάθειρξης 13 ετών. Οι επόμενες ημερομηνίες δικασίμων ορίστηκαν για τις 10 και 24 Μαΐου.
Στις 10 Μαΐου θα συνεχιστεί η εκδίκαση της υπόθεσης της Ηριάννας και του Περικλή που βρίσκονται από το καλοκαίρι του 2017 στη φυλακή, έπειτα από την ποινή των 13 ετών κάθειρξης που επιβλήθηκε και στους δύο βάσει του «τρομονόμου», με την κατηγορία συμμετοχής στην οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς (ΣΠΦ).
Σήμερα, ως μάρτυρες κατέθεσαν οι γονείς και η θεία της Ηριάννας καθώς και οι γονείς του Περικλή. Επίσης κατέθεσε και ένας εκ των αστυνομικών που συμμετείχαν στη σύλληψη τους. Ανάμεσα στους μάρτυρες ήταν και ο σύντροφος της Ηριάννας και συγκάτοικος του Περικλή, ο Κωνσταντίνος, ο οποίος έχει αθωωθεί για συμμετοχή στη ΣΠΦ.
Αστειευόμενος ή εριστικός, σε κάθε περίπτωση αρκετά από τα σχόλια του Προέδρου των Εφετών στις καταθέσεις των μαρτύρων έγιναν viral και σχολιάστηκαν έντονα στα social media.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του omnia.tv που παρευρέθη στη δίκη και μετέδιδε live, κατά την κατάθεση της θείας της Ηριάννας, η οποία νοίκιαζε το σπίτι της στον Περικλή και τον Κωνσταντίνο, ο Προέδρος των Εφετών, Βασίλειος Κωστόπουλος, είπε: «Τώρα πώς δεν βρεθήκατε κατηγορούμενη και εσείς που τους νοικιάσατε το σπίτι…».
Σε άλλο σημείο της δίκης, ο πατέρας του Περικλή ρωτήθηκε για τη σχέση του γιου του με τα όπλα. Όταν, λοιπόν, ο πατέρας δήλωσε ότι ο Περικλής δεν έχει πιάσει ποτέ όπλο, ο Πρόεδρος κάνοντας σύνδεση με την καταγωγή τού κατηγορουμένου από τη Θεσσαλία, σχολίασε ότι: «Παρ’ ό,τι είναι απ’ τη Θεσσαλία; Είναι ανταρτομάνα η Θεσσαλία».
Κατά την κατάθεση της μητέρας του Περικλή, όταν έγινε λόγος για το επιστημονικό του έργο, ο Πρόεδρος συνέδεσε την περίπτωση του Περικλή με «έναν καλό επιστήμονα που ήταν και μέλος οργάνωσης», υπονοώντας τον Λάμπρο Φούντα σύμφωνα με το omniatv, ο οποίος κατηγορούνταν για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα. Χαρακτηριστικά τα λόγια τού προέδρου ήταν τα εξής:
«Με βάζετε στον πειρασμό να σας πω για έναν καλό επιστήμονα που ήταν καλός στη δουλειά του και τελικά ήταν μέλος οργάνωσης».
Επίσης, κατά την κατάθεση του ο πατέρας της Ηριάννας αναφέρθηκε στη σχέση της κόρης του με τον Κωνσταντίνο. Όπως ανέφερε ο ίδιος ο πατέρας, η οικογένεια της Ηριάννας μετά την αθώωση του συντρόφου της ήταν σίγουρη πως τελείωσε το θέμα και με την Ηριάννα. «Να που κάναμε λάθος» είπε, όμως, τελικά ο πατέρας.
Στην ερώτηση του Προέδρου σχετικά με το αν πιστεύει ότι η κόρη του στοχοποιήθηκε λόγω του συντρόφου της, απάντησε ότι θεωρεί πως «υπήρξε σκοπιμότητα για να δικαιολογήσουν πράγματα που δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν».
«Μιλάτε για σκοπιμότητα. Μην το ρίχνετε στο εγκληματολογικό. Αυτοί το δίνουν στον ανακριτή για αξιολόγηση. Βάλτε τα με μας» απάντησε ο Πρόεδρος
Κατά την κατάθεση του ο σύντροφος της Ηριάννας, Κωνσταντίνος, αναφέρθηκε στη σχέση του με την κατηγορούμενη, τη φιλία του με τον Περικλή αλλά και στη σχέση του με τους Όλγα Οικονομίδου και Γιώργο Πολύδορα, μέλη της ΣΠΦ.
«Ένα βράδυ τους φιλοξένησα τους δύο. Στις 14 Μαρτίου μπαίνουν στις 6 το πρωί σπίτι μου τα ΕΚΑΜ και μας πηγαίνουν με την Ηριάννα στην αντιτρομοκρατική. Μετά από ώρες ενημερώνομαι ότι έχουν συλληφθεί μέλη της ΣΠΦ στον Βόλο. Εγώ γνωρίζω μόνο τους δύο που φιλοξένησα. Μαθαίνω επίσης ότι η Ηριάννα ευτυχώς αφέθηκε ελεύθερη χωρίς κατηγορίες άλλο ότι εγώ κατηγορούμαι. Ήμουν ο μόνος από τις συλλήψεις που αφέθηκα ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Στο τέλος αθωώθηκα. Οδηγήθηκα σε μια δίκη που κράτησε δυο χρόνια. Ήταν μια δίκη όπου αναγνώστηκε η τελευταία τελεία. Όπου η δικογραφία έγινε φύλλο και φτερό από τους δικαστές. Και ενώ η Ηριάννα ήταν μάρτυρας σε αυτήν την δίκη, μεσούσης της δίκης την συλλαμβάνουν. Τρελά πράγματα… αδιανόητα! Την κατηγορούν για ΣΠΦ και διακεκριμένη οπλοκατοχή, αν είναι δυνατόν!» είπε στην αίθουσα του Εφετείου ο Κωνσταντίνος, ο οποίος πρόκειται να συνεχίσει την κατάθεση του στις 10 Μάη, όταν και αναμένεται να καταθέσουν και βιολόγοι.
Για ένα δείγμα DNA
Τον Μάρτιο του 2011 η Ηριάννα συλλαμβάνεται μαζί με τον σύντροφο της, Κωνσταντίνο, έπειτα από έφοδο της Αντιτρομοκρατικής στο σπίτι του, στο πλαίσιο παρακολούθησης δύο υπόπτων που είχαν επίσης επισκεφτεί το ίδιο σπίτι, την Όλγα Οικονομίδου και τον Γιώργο Πολύδορα.
Ο Κωνσταντίνος κατηγορήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα για συγκρότηση, ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, αλλά στη συνέχεια αθωώθηκε ομόφωνα και αμετάκλητα από το πρωτόδικο δικαστήριο και με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα της έδρας.
Η Ηριάννα είχε δώσει δείγμα DNA και αφέθηκε ελεύθερη καθώς δεν είχε προκύψει κάποιο στοιχείο εναντίον της. Όμως δύο χρόνια αργότερα κλήθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης με αφορμή ένα «εύρημα» των αρχών.
Απολογήθηκε και αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Ακολούθησε η καταδίκη της σε 13 χρόνια κάθειρξη, με μόνο ενοχοποιητικό στοιχείο ένα αμφιλεγόμενο δείγμα DNA.
Αντίστοιχη ποινή για αντίστοιχες κατηγορίες επιβλήθηκε στον 33χρονο συγκατηγορούμενό της, Περικλή, ο οποίος συγκατοικούσε με τον σύντροφο της.
Το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών έχει απορρίψει δύο φορές τις αιτήσεις αναστολής και των δύο, τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο του 2017, καθώς όπως εκτιμούν δεν υφίσταται «ανεπανόρθωτη βλάβη» από την κράτηση τους στην φυλακή. H απόφαση του Εφετείου είχε προκαλέσει κύμα αντιδράσεων.
Διεθνής Αμνηστία για την Ηριάννα
Την Τετάρτη η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητούσε από τις ελληνικές αρχές, η διαδικασία της εκδίκασης να «πληροί τα διεθνή πρότυπα δίκαιης δίκης, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο τεκμήριο της αθωότητας και στα πρότυπα αποδεικτικών στοιχείων».
Σε άλλο σημείο η ανακοίνωση αναφέρει ότι «η καταδίκη της Ηριάννας φαίνεται να βασίζεται σε ένα αμφισβητούμενο δείγμα DNA και στη σχέση με τον σύντροφό της, ο οποίος κατηγορήθηκε επίσης για συμμετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς, αλλά έκτοτε κρίθηκε αθώος από το Εφετείο Αθηνών».