Μέσα στην ατυχία τους να βιώνουν συνεχείς σεισμικές δονήσεις, η Σαντορίνη, η Αμοργός και τα γειτονικά νησιά είχαν μια ιδιότυπη τύχη: η κρίση ξέσπασε τον χειμώνα. Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν η αποχώρηση επισκεπτών από την υπερφορτωμένη Σαντορίνη γινόταν εν μέσω της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν.
Η τουριστική εξάρτηση και οι κίνδυνοι
Ο Εγκέλαδος υπενθυμίζει και για τους Χανιώτες με τον πιο ηχηρό τρόπο ότι η τουριστική βιομηχανία είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε απρόβλεπτες εξελίξεις – από γεωπολιτικές κρίσεις και οικονομικές αναταράξεις μέχρι ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές. Η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού μπορεί να φέρνει άμεσα κέρδη, αλλά καθιστά την οικονομία εύθραυστη και ανίσχυρη απέναντι σε εξωτερικούς παράγοντες.
Κάθε χρόνο, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα αυξανόμενα νούμερα τουριστών, όμως την ίδια στιγμή, χάνει πολύτιμες ευκαιρίες. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, του οποίου οι πόροι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για μια ουσιαστική παραγωγική ανασυγκρότηση και τη διαφοροποίηση της οικονομίας.
Προτεραιότητες και χαμένες ευκαιρίες
Αντί για μια μακροπρόθεσμη στρατηγική, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να κατευθύνει τους πόρους του Ταμείου σε λίγους εκλεκτούς, κυρίως σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών, αφήνοντας εκτός τις μικρές και παραγωγικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, δεν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος που πλήττει ιδιαίτερα τους νέους.
Προσηλωμένη στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, η κυβέρνηση φαίνεται να αγνοεί τις “σεισμικές δονήσεις” της μονοκαλλιέργειας. Όμως, κάθε κρίση – είτε φυσική είτε οικονομική – αποδεικνύει ότι η εξάρτηση αποκλειστικά από τον τουρισμό είναι ένα επικίνδυνο στοίχημα για το μέλλον της χώρας.