20.8 C
Chania
Friday, November 29, 2024

Τουρισμός: Στην «πράσινη λίστα» της Βρετανίας και η Κρήτη

Ημερομηνία:

Στην “πράσινη λίστα” του υφιστάμενου συστήματος ταξιδιών στην Βρετανία, τοποθέτησε χθες στην τελευταία αναθεώρηση το Foreign, Commonwealth & Development Office (FCDO), τα ελληνικά νησιά Κρήτη, Ρόδος, Κως, Κέρκυρα και Ζάκυνθος.

Με το σύστημα αυτό έγινε η διαχείριση των ταξιδιών των Άγγλων στην τουριστική περίοδο του 2020, με “κορυφαία” στιγμή στις 7 Σεπτεμβρίου 2020, όταν θεσπίστηκε καραντίνα στην επιστροφή των Άγγλων τουριστών από την Κρήτη, την Λέσβο, την Τήνο, την Σέριφο, την Μύκονο, την Σαντορίνη και την Ζάκυνθο.

Σύμφωνα με την χθεσινοβραδινή αναθεώρηση, το FCDO “δεν συμβουλεύει ενάντια στα ταξίδια στα νησιά Ρόδος, Κως, Ζάκυνθος, Κέρκυρα και Κρήτη” –  “The FCDO is not advising against travel to the islands of Rhodes, Kos, Zakynthos, Corfu and Crete”.

Βέβαια η μετάταξη αυτή των πέντε μεγάλων ελληνικών νησιών και σημαντικών προορισμών για την αγγλική ταξιδιωτική αγορά, μικρή σημασία έχει για την δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς μέχρι τις 16 Μαϊου απαγορεύονται όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια στη Βρετανία, λόγω περιορισμών της πανδημίας.

Ωστόσο, είναι ένα σημαντικό πρόκριμα, ενόψει των ανακοινώσεων για το σύστημα των φωτεινών σηματοδοτών στις αρχές Μαϊου και την κατάταξη των χωρών σε πράσινη, πορτοκαλί και κόκκινη κατηγορία.

Εδώ είναι σημαντικό να τονισθεί ότι αν και έχει πολύ μεγάλη σημασία, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν η κατάταξη θα γίνει σε επίπεδο χώρας, δηλαδή ολόκληρη χώρα σε μια κατηγορία, ή όπως μέχρι τώρα θα υπάρχει χρωματικός χαρακτηρισμός ανά προορισμό ή ανά νησί. Στην δεύτερη περίπτωση, η Ελλάδα θα είναι “ευνοημένη”, καθώς και λόγω της πολυνησίας, θα είναι πιο εύκολη η διαχείριση των ταξιδιών σε επίπεδο προορισμού.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Independent, που επικαλείται μια ανάλυση του Robert Boyle, πρώην επικεφαλής στρατηγικής της BA, με όση σημασία μπορεί να έχει, μόνο οκτώ χώρες θα μπορούσαν να θεωρηθούν «πράσινες» με βάση τα ποσοστά εμβολιασμού, Covid επιπολασμός, έκταση μεταλλάξεων και ικανότητα προσδιορισμού αλληλουχίας γονιδιώματος του ιού.

Οι οκτώ αυτές χώρες είναι: Ηνωμένες Πολιτείες, Γιβραλτάρ, Ισραήλ, Ισλανδία, Ιρλανδία, Μάλτα, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

Μεγάλο μέρος της Ευρώπης, σύμφωνα με αυτήν την ανάλυση, θα είναι στην πορτοκαλί κατηγορία, απαιτώντας καραντίνα κατά την επιστροφή, ωστόσο ορισμένες εξαιρέσεις μπορεί να γίνουν για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους.

«Πέρυσι, τα ισπανικά και ελληνικά νησιά είχαν βαθμολογία χαμηλότερου κινδύνου από την ηπειρωτική χώρα και αυτό θα μπορούσε να συμβεί ξανά φέτος», ανέφερε η έκθεση.

Κυβερνητική πηγή δήλωσε: «Είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε ποιες χώρες θα συμπεριληφθούν στη λίστα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και η κυβέρνηση συνεχίζει να εξετάζει μια σειρά παραγόντων για να ενημερώσει τους περιορισμούς που θα επιβάλλονται. Θα καθορίσουμε μέχρι τις αρχές Μαΐου ποιες χώρες θα ενταχθούν σε ποια κατηγορία και θα επιβεβαιώσυμε εάν τα διεθνή ταξίδια μπορούν να συνεχιστούν από τις 17 Μαΐου 2021».

Το σύστημα των σηματοδοτών

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, το σύστημα των φωτεινών σηματοδοτών θα θέτει διαφορετικούς περιορισμούς και απαιτήσεις, ανάλογα με το σε ποιο χρώμα είναι η χώρα προορισμού. Το συμπέρασμα που προέκυψε από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Johnson στις αρχές Απριλίου, είναι ότι οι διακοπές των τουριστών από την Βρετανία, θα είναι εφικτές μόνο σε πράσινους προορισμούς, εν τοις πράγμασι, καθώς οι προϋποθέσεις και οι απαιτήσεις για ταξίδια σε πορτοκαλί και πολύ περισσότερο σε κόκκινους προορισμούς, θα τα καθιστούν πολύ δύσκολα.

Με τις ανακοινώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Boris Johnson, η ευθύνη πλέον “μετατίθεται” στους προορισμούς για να διαχειριστούν οι ίδιοι τα ζητούμενα των Άγγλων. Όπως έχει δηλώσει  ο Chief Medical Advisor της Βρετανίας, που συνόδευε τον κ. Johnson στις δηλώσεις – και είχε προαναγγείλει ο Paul Charles-, το σύστημα φωτεινού σηματοδότη στη Βρετανία, θα συνυπολογίζει τα κρούσματα,  τις μεταλλάξεις, την πορεία του εμβολιασμού και την κατάσταση του υγειονομικού συστήματος.

Όπως έχει πει δε ο Boris Johnson, η ημερομηνία 17/05, παραμένει αυτή τη στιγμή ως ημερομηνία έναρξης ταξιδιών στη Βρετανία, αλλά μόνο εάν τα στοιχεία επιτρέψουν την εξέλιξη αυτή.

 

Πηγή διαγράμματος: TelegraphΠηγή διαγράμματος: TelegraphΠοιές είναι οι απαιτήσεις ανά χρωματική ζώνη

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, οι απαιτήσεις για τις πράσινες, πορτοκαλί και κόκκινες χώρες έχουν ως εξής:

Πράσινο: Οι αφίξεις θα πρέπει να έχουν ένα τεστ πριν από την αναχώρηση, καθώς και ένα τεστ PCR την 2η ημέρα ή πριν από αυτή κατά την άφιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν θα χρειαστεί  καραντίνα κατά την επιστροφή (εκτός εάν έχουν θετικό αποτέλεσμα) ή να λάβουν επιπλέον δοκιμές, μειώνοντας κατά το ήμισυ το κόστος των δοκιμών κατά την επιστροφή από τις διακοπές

Πορτοκαλί: Οι αφίξεις θα πρέπει να μπαίνουν καραντίνα για μια περίοδο 10 ημερών, να έχουν κάνει ένα τεστ πριν από την αναχώρηση, ένα τεστ PCR την 2η ημέρα και ένα τεστ την 8η ημέρα με την επιλογή Test to Release την 5η ημέρα για να τερματιστεί η καραντίνα νωρίτερα

Κόκκινο: Οι αφίξεις θα υπόκεινται σε περιορισμούς που ισχύουν επί του παρόντος για χώρες «κόκκινης λίστας», οι οποίες περιλαμβάνουν διαμονή 10 ημερών σε ένα συγκεκριμένο ξενοδοχείο καραντίνας, με κόστος που θα βαραίνει τον τουρίστα, δοκιμές πριν από την αναχώρηση και δοκιμές PCR τις ημέρες  2 και 8, μετά την άφιξη

Βασικοί παράγοντες στην αξιολόγηση των χωρών, όπως προαναφέρεται, θα περιλαμβάνουν το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί, το ποσοστό μόλυνσης, τον επιπολασμό των μεταλλάξεων και την παροχή από την χώρα αξιόπιστων επιστημονικών δεδομένων και γονιδιωματικής αλληλουχίας, ώστε να εντοπίζονται οι μεταλλάξεις.

Σημειώνεται ότι εξελίσσεται κανονικά το άνοιγμα της Βρετανίας και η σταδιακή κατάργηση των περιορισμών της πανδημίας, σύμφωνα με το παρακάτω σχεδιάγραμμα.

Πηγή: Daily Mail

Στις 12 Απριλίου εφαρμόστηκε με επιτυχία μέχρι στιγμής, το δεύτερο στάδιο χαλάρωσης των μέτρων που είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση, με το άνοιγμα καταστημάτων λιανεμπορίου, υπηρεσιών προσωπικής φροντίδας, γυμναστηρίων, δημόσιων βιβλιοθηκών, ζωολογικών κήπων και θεματικών πάρκων, αλλά και της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους παμπ και εστιατορίων.

Η ανακοίνωση

Η ανακοίνωση του FCDO, έχει ως εξής:

“Συμβουλές για ξένα ταξίδια

Ελλάδα

Ταξίδια Coronavirus (COVID-19)

Είναι παράνομο να ταξιδεύετε στο εξωτερικό από το Ηνωμένο Βασίλειο για διακοπές. Ακολουθήστε τους τρέχοντες κανόνες COVID-19 όπου ζείτε: Αγγλία , Σκωτία , Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία .

Στην Αγγλία, πρέπει να έχετε επιτρεπόμενο λόγο να ταξιδέψετε στο εξωτερικό και να συμπληρώσετε τη φόρμα δήλωσης.

Ορισμένες χώρες έχουν κλειστά σύνορα και οποιαδήποτε χώρα μπορεί να περιορίσει περαιτέρω τα ταξίδια ή να εισαγάγει νέους κανόνες κοινωνικής απόστασης με λίγη προειδοποίηση. Ελέγξτε τις συμβουλές μας για κάθε χώρα στην οποία θα επισκεφθείτε ή θα περάσετε.

Όταν επιστρέψετε, ακολουθήστε τους κανόνες για να εισέλθετε στο Ηνωμένο Βασίλειο από το εξωτερικό (εκτός από την Ιρλανδία).

Σε ισχύ: 20 Απριλίου 2021
ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ: 19 Απριλίου 2021

Το Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης ( FCDO ) συμβουλεύει ενάντια σε όλα εκτός από τα απαραίτητα ταξίδια εκτός:

  • Η Ελλάδα βασίστηκε στην τρέχουσα εκτίμηση των κινδύνων COVID-19. Το FCDO δεν συμβουλεύει ενάντια στα ταξίδια στα νησιά της Ρόδου, της Κω, της Ζακύνθου, της Κέρκυρας και της Κρήτης.

Τα ταξίδια υπόκεινται σε περιορισμούς εισόδου

  • Οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου επιτρέπεται να εισέλθουν στην Ελλάδα εάν είναι μόνιμοι κάτοικοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, άλλο κράτος μέλος της ΕΕ / ΕΖΕΣ ή σε μία από τις ακόλουθες χώρες · Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ρουάντα, Σιγκαπούρη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ρωσική Ομοσπονδία, Σερβία, Ηνωμένες Πολιτείες και Ισραήλ. Εάν είστε Βρετανός υπήκοος που διαμένει σε άλλη χώρα, που δεν αναφέρεται παραπάνω, είναι πιθανό να σας απαγορευτεί η είσοδος στην Ελλάδα λόγω μέτρων που έχουν θεσπιστεί από τις ελληνικές αρχές για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του COVID-19
  • Εάν ταξιδεύετε στην Ελλάδα, θα πρέπει να συμπληρώσετε μια φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF) τουλάχιστον 24 ώρες πριν από το ταξίδι. Εάν δεν το κάνετε εκ των προτέρων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να μην σας επιτρέψει ο μεταφορέας σας να ταξιδέψετε, πρόστιμο 500 ευρώ κατά την άφιξη ή οι ελληνικές αρχές να μην σας επιτρέψουν να μπείτε στη χώρα. Εάν είστε μόνιμος κάτοικος Ελλάδας ή Έλληνας πολίτης, απαιτείται επίσης να συμπληρώσετε ένα έντυπο PLF πριν ταξιδέψετε εκτός Ελλάδας. Ανατρέξτε στις Απαιτήσεις εισόδου για πλήρεις λεπτομέρειες
  • Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι, από τις 19 Απριλίου, οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο με απόδειξη αρνητικής δοκιμής PCR COVID-19, που πραγματοποιήθηκε εντός 72 ωρών πριν από την άφιξη στην Ελλάδα, εξαιρούνται από την ανάγκη αυτοαπομόνωσης κατά την άφιξη στην Ελλάδα . Επιπλέον, έχουν ανακοινώσει ότι ταξιδιώτες στο Ηνωμένο Βασίλειο με απόδειξη για δύο εμβολιασμούς COVID-19 που ολοκληρώθηκαν τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από το ταξίδι εξαιρούνται επίσης από την αυτο-απομόνωση. Μέχρι να υπάρχουν μέσα για την πιστοποίηση εμβολιασμών για διεθνή ταξίδια, όλοι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν δοκιμή PCR, όπως αναφέρεται παραπάνω.
  • Η εξαίρεση από την καραντίνα που αναφέρεται παραπάνω ισχύει επίσης για αφίξεις από την ΕΕ / ΕΖΕΣ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σερβία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Δείτε τις απαιτήσεις συμμετοχής για περισσότερες λεπτομέρειες.

Προετοιμασία για το ταξίδι επιστροφής σας στο Ηνωμένο Βασίλειο

Εάν επιστρέφετε στο Ηνωμένο Βασίλειο από το εξωτερικό, θα πρέπει να:

Εάν το ταξίδι επιστροφής σας στο Ηνωμένο Βασίλειο διέρχεται από άλλη χώρα, θα πρέπει να ελέγξετε αν υπόκειται σε απαγόρευση ταξιδιού ή άλλες πρόσθετες απαιτήσεις. Εάν ναι, επικοινωνήστε με τον πάροχο ταξιδιών σας.

Ελέγξτε τις συμβουλές μας για ταξίδια στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας του coronavirus (COVID-19) και εγγραφείτε για ειδοποιήσεις μέσω email για αυτήν την ταξιδιωτική συμβουλή.

Εάν σκοπεύετε να ταξιδέψετε στην Ελλάδα, μάθετε τι πρέπει να ξέρετε για το coronavirus,  στην ενότητα Coronavirus .

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να λάβετε ταξιδιωτική ασφάλιση και να ελέγξετε ότι παρέχει επαρκή κάλυψη”.

money-tourism.gr
"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ