Του Αποστόλη Λουλουδάκη
Ένα Έθνος για να είναι σπουδαίο, για να το σέβονται οι εχθροί και οι φίλοι του πρέπει να μπορεί να θρέψει τον λαό του.
Η Ελλάδα είναι η πλέον τραυματισμένη χώρα της ΕΕ από την κρίση που ξεκίνησε το 2008.
Απώλεσε το 1/3 του ΑΕΠ, εκτοξεύτηκε η ανεργία στο 27%, στους νέους είχε φτάσει και στο 60%, και παρά το ότι ήταν μια από τις πιο γερασμένες χώρες της Ευρώπης την εγκατέλειψαν και πάνω από 500.000 νέοι ως επί το πλείστον υψηλού μορφωτικού επιπέδου πτυχιούχοι Ανώτατης Εκπαίδευσης και ένας μεγάλος αριθμός μάλιστα κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο. Η πιο μορφωμένη φουρνιά που ανέδειξε το Ελληνικό κράτος από την ίδρυση του εξαναγκάστηκε στον ξενιτεμο. Αυτό επιδείνωσε ακόμη περισσότερο το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας και μετέβαλε δραματικά την σύνθεση του Ελληνικού πληθυσμού. Σχεδόν το σύνολο των νέων που σπουδάζουν σήμερα έχουν ως στόχο την μετανάστευση τους στο εξωτερικό εφ’ όσον στην Ελλάδα το επίπεδο απασχόλησης, οι συνθήκες εργασίας, το ύψος των μισθών θα βρίσκονται σε απόλυτη αναντιστοιχία με αυτά που επικρατούν στις πλούσιες χώρες της Ευρώπης και σε άλλες χώρες του κόσμου που υπάρχει ζήτηση εργασίας.
Η χώρα μας έζησε συγκλονιστικές στιγμές τα 10 τελευταία χρόνια ανάμεσα στις συμπληγάδες της άτακτης χρεοκοπίας και στην εφαρμογή ενός αντιαναπτυξιακού προγράμματος που είχε επιβληθεί εκβιαστικά από τους δανειστές και το ΔΝΤ.
Βασικά η Ελλάδα ήταν μια χρεοκοπημένη χώρα με χρεοκοπημένο το δημόσιο, τις τράπεζες, τον ιδιωτικό τομέα. Το δημόσιο χρέος ως απόλυτο νούμερο και ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτινάχθηκε σε επίπεδα που το κατέστησαν μη βιώσιμο και εάν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση η Ελλάδα δεν έχει καμία δυνατότητα να επιστρέψει σε οικονομική κανονικότητα.
Σήμερα όλη η Ευρώπη κινδυνεύει να ζήσει καταστάσεις παρόμοιες και ίσως ποιο τραγικές από αυτές που ζήσαμε στην μνημονιακή Ελλάδα.
Η υγειονομική κρίση ήδη έχει μετασχηματιστεί σε μια μεγάλων διαστάσεων παγκόσμια οικονομική κρίση που μπορεί να πάρει διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες από την κρίση του 1928, της εποχής του μεγάλου κραχ. Αναπόφευκτα αυτό θα οδηγήσει σε μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική κρίση και θα διαταραχθούν οι ισορροπίες και οι σταθερές που κινήθηκε η μεταπολεμική εποχή.
Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή που ο κόσμος ονειρευόταν τις ανέσεις, το χαβιάρι και το νέο μοντέλο ζωής που θα του έφερνε η 4η Βιομηχανική Επανάσταση και η Τεχνητή Νοημοσύνη.
Και σήμερα βρίσκεται φυλακισμένος σε ένα διαμέρισμα και παρακολουθεί με τρόμο αυτά που συμβαίνουν στον έξω κόσμο. Ελπίζει, παίρνει μέτρα προστασίας και παρακαλεί να μην έρθει και η δική του σειρά η των αγαπημένων του προσώπων. Όλοι βλέπουμε τις απάνθρωπες συνθήκες που πεθαίνουν αβοήθητοι οι άνθρωποι σε χώρες υποθετικά αναπτυγμένες, δημοκρατικές, χριστιανικής ηθικής, για να θυμηθώ τον Έλληνα επίτροπο της Επιτροπής προστασίας του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Ο κύριος Σχοινας έχει χαθεί εδώ και μέρες και οι Ευρωπαίοι πολίτες άρχισαν να ανησυχούν.
Ήδη με την εισβολή του ιού στις Δυτικές κοινωνίες ξέσπασε η κρίση στις αγορές, στην οικονομία, στα χρηματιστήρια, οι κεντρικές τράπεζες ξεκίνησαν να παίρνουν μέτρα που τα αναθεμάτιζαν τα ιερατεία των μονεταριστων . Οι νεοφιλελεύθεροι βλέπουν τον κόσμο που έφτιαξαν να καίγεται όπως την Ρώμη του Νέρωνα, αλλά δεν έχουν την πολυτέλεια του Ρωμαίου αυτοκράτορα να απολαύσουν το θέαμα διότι όπως φαίνεται η λαιμαργία της φωτιάς είναι τέτοια που όπως και στο Μάτι δεν προτιμάει μόνο τις σάρκες των φτωχών.
Η Ελληνική κοινωνία παρακολουθεί έντρομη την νέα συμφορά που την βρήκε και αγωνιά δικαιολογημένα για την επόμενη μέρα.
Βλέπει την αυτοδύναμη «μονοκομματική» Ελληνική Κυβέρνηση να ανακόπτει ταχύτητες για την μετάβαση στον υπέροχο κόσμο των Καζίνων , των Πύργων του Ελληνικού, των οίκων ανοχής των ολιγαρχων και να προσγειώνεται ανώμαλα στην σκληρή πραγματικότητα.
Η κυβέρνηση έχει πάρει πρόσφατα την εντολή του λαού και έσκασε στα χέρια της η μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση που μόνο με την καταστροφή του 1922 μπορεί να συγκριθεί. Αυτό που ήδη εισπράττει είναι ότι θα έχει την στήριξη, την ανοχή της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας, κανένας δεν θα διακινδυνεύσει να αντιγράψει τις πρακτικές της και του άλλου πόλου του νέου δικομματισμού που ζήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν.
Έχει τεράστιες ευθύνες η Κυβέρνηση απέναντι στον Ελληνικό λαό, στην ιστορία και συνήθως σε αυτές τις κρίσεις τα λάθη παράγουν αποτελέσματα που δύσκολα ανατρέπονται.
Γι αυτό η Κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι μόνο το μέτωπο της μάχης κατά του ιού.
Πρωταρχικής σημασίας ζήτημα είναι επίσης η επιβίωση
του λαού, όχι μόνο την περίοδο τού εγκλεισμού στο διαμέρισμα του αλλά και την επόμενη μέρα που θα κυκλοφορήσει ξανά στους δρόμους, τις πλατείες, στους χώρους δουλειάς για αυτούς που θα σταθούν τυχεροί και δεν θα έχει γίνει κουφάρι άδειο η επιχείρηση που δούλευαν πριν.
Τα μέτρα της Κυβέρνησης για την οικονομία πάρθηκαν από το οικονομικό επιτελείο σε μια στιγμή που ο υπουργός οικονομικών δήλωνε πριν από μια βδομάδα ότι η κρίση θα επηρεάσει την ανάπτυξη στην ΕΕ με μια ύφεση της τάξης ανάμεσα στο 1% έως 2% και ότι στην Ελλάδα θα είναι μειωμένος σε σχέση με το προβλεπόμενο 2,8% αλλά θα έχει θετικό πρόσημο.
Δεν έχει περάσει μια βδομάδα και ο εφιάλτης της καταστροφής της παγκόσμιας οικονομίας τρομάζει όλο και πιο πολύ. Οι προβλέψεις οι πιο συντηρητικές μιλούν για ύφεση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη με διψήφιο νούμερο. Υπάρχουν και οι πιο ακραίες που μιλούν για μια ύφεση στις ΗΠΑ της τάξης ακόμη και του 50%.
Όλα τα σενάρια βέβαια έχουν να κάνουν με τα όρια των αποθεμάτων που έχει η κάθε χώρα ή ομάδα κρατών όπως πχ το Ευρωπαϊκό τσίρκο,από την ροή των αποθεμάτων στην οικονομία και την διάρκεια, δηλαδή τον χρόνο που θα χρειαστεί,να ισχύσουν τα μέτρα που έχουν φρενάρει την παραγωγή και έχουν περιορίσει την κατανάλωση.
Μέσα σε αυτό το παγκόσμιο χάος η πολιτική ηγεσία κάθε σοβαρής χώρας πρέπει να μελετήσει σε βάθος αυτά που συμβαίνουν και να προβλέψει τις ραγδαίες επερχόμενες εξελίξεις. Το οικονομικό κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται ότι δεν διαθέτει τα εργαλεία της σκέψης και της ανάλυσης που απαιτούνται για να ερμηνεύσει αυτά που συμβαίνουν. Στερείται σοβαρής παιδείας στην οικονομική θεωρία και ανάλυση. Η κυβερνητική παράταξη είναι εγκλωβισμένη σε Νεοφιλελεύθερα δόγματα τα οποία δοκιμάστηκαν και σήμερα τρέχουν και δεν προλαβαίνουν οι κυβερνήσεις, οι κεντρικές τράπεζες να σβήσουν την φωτιά ανακαλύπτοντας καθυστερημένα τον Κευνς και τον Ρούσβελτ που ανέφερε ο πρωθυπουργός στο χθεσινό του διάγγελμα.
Ποιος έχει την τόλμη να κάνει αναφορά αυτές τις ώρες στον Φρίντμαν και στην Θάτσερ. Εξ ‘αλλού ή προειδοποίηση του Καραμανλή μέσω του Νικήτα ήταν ξεκάθαρη. Νεοφιλελεύθεροι σκασμός.
Πέρα της συρρίκνωσης της οικονομίας από την αναστολή της παραγωγικής δραστηριότητας και τα απροσδιόριστα προς στιγμή νούμερα που συσσωρεύονται στο ΑΕΠ, ένας μόνο κλάδος αυτός του τουρισμού σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ για κάθε μείωση 10% του τουρισμού προκαλείται μείωση του ΑΕΠ 1,5%.Όταν ο κύριος Σταικουρας μίλαγε για θετικό πρόσημο ανάπτυξης είχε ήδη δημοσιευθεί το Φεκ για το κλείσιμο των ξενοδοχείων.
Εδώ δεν πρόκειται για θέμα επικοινωνιακής γκάφας αλλά για πλήρη άγνοια της λειτουργίας της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας.
Ο τουρισμός ως κλάδος παρά του ότι θα δεχτεί ένα τεράστιο πλήγμα διότι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε κρίσεις, φυσικές καταστροφές, έχει ένα πλεονέκτημα ότι χωρίς νέα κεφάλαια μπορεί να ισοσκελίσει γρήγορα τις ζημιές, να βρει τον ρυθμό του όπως έγινε και στην Ταυλανδη μετά το τσουναμι και τον θάνατο πλέον των 230.000 ανθρώπων. Αρκεί να παγώσουν οι υποχρεώσεις του για όσο χρόνο διαρκέσει η κρίση.
Όμως επειδή αυτό το θέμα που καίει είναι τι γίνεται στον αγροτικό τομέα και επειδή η Κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση πανικού και η επικοινωνιακή φούσκα διογκώνεται επικίνδυνα κάτω από την πίεση των πολυσύνθετων προβλημάτων που δεν είχε προβλέψει και επειδή δεν πρέπει να χαθεί ο έλεγχος, άμεσα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (καταστολής της αγροτικής ανάπτυξης και διανομής επιδοτήσεων θα ήταν η ονομασία που αντιστοιχεί στην πραγματικότητα τις τελευταίες δεκαετίες ) να πάρει μέτρα για τον αγροτικό τομέα που με έκπληξη παρατήρησα ότι έλειπαν παντελώς από την πρώτη δέσμη μέτρων.
Η Ελλάδα σύμφωνα με μελέτες παραμένει μια κατεξοχήν αγροτική χώρα με τους πιο φτωχούς αγρότες της Ευρώπης. Η έκταση των αγροτικών περιοχών στην Ελλάδα είναι 82% και και στην Ευρώπη 52%.Το μερίδιο της Αγροτικής προστιθέμενης αξίας στην Ελλάδα φτάνει το 34% και στην Ευρώπη στο 23%. Η συμμετοχή του αγροτικού τομέα στην απασχόληση ανέρχεται σε 13,5% και στην Ευρώπη κινείται γύρω στο 5% και απασχολεί περίπου 600.000 άτομα του ενεργού πληθυσμού.
Η μείωση της απασχόλησης τα χρόνια των μνημονίων κυμάνθηκε στο 2% περίπου όταν σε άλλους κλάδους και ειδικά στον κατασκευαστικό ανήλθε και πάνω του 10%.
Πάρα τις αντοχές που έδειξε ο κλάδος της αγροτικής παραγωγής στον τομέα της απασχόλησης, διότι δεν υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις στην Ελληνική ύπαιθρο και η μετανάστευση ήταν μια πολύ δύσκολη επιλογή για πολλούς λόγους βρίσκεται στα όρια της καταστροφής . Ο αγροτικός τομέας υπέστη τεράστιες απώλειες.
Τα μνημονιακα χρόνια του φαύλου κύκλου της ύφεσης αυξήθηκε το κόστος παραγωγής 15% περίπου, υπήρξε μια αύξηση της φορολογίας των αγροτών και υπήρχε μια μεταφορά στα δημόσια ταμεία 400 περίπου εκατομμυρίων.
Η συμμετοχή των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων στις συνολικές εξαγωγές της χώρας ανέρχεται στο 20 % περίπου. Ο Αγροτικός τομέας, η πρωτογενής παραγωγή είναι καθοριστικής σημασίας παράμετρος της κοινωνικής και εθνικής συνοχής για όλες τις χώρες αλλά ειδικά για μια χώρα όπως την Ελλάδα που είναι η κατ’ εξοχήν γεωργική χώρα της Ευρώπης των 28.
Οι κλάδοι της φυτικής παραγωγής, της κτηνοτροφίας, της αλιείας συμμετέχουν στην σχηματισμό της διατροφικής αλυσίδας , στην τροφοδοσία των πόλεων και ειδικά για μια χώρα όπως την Ελλάδα με υψηλό δείκτη συγκέντρωσης του πληθυσμού στις πόλεις και ειδικά στο Λεκανοπέδιο της Αττικής είναι στρατηγικής σημασίας ζήτημα και είναι τεράστιο λάθος να απουσιάζει από το επιχειρησιακό σχέδιο της Κυβέρνησης εάν υπάρχει και γίνεται περισσότερο επιτακτικό εάν χρειαστεί να μείνουν για μεγάλο διάστημα κλεισμένοι οι πολίτες στα σπίτια τους.
Στο τέλος αυτής της κρίσης όλα θα είναι διαφορετικά, ένας κόσμος διαφορετικός θα έχει προκύψει με μεγάλες ανακατατάξεις. Κανένας δεν μπορεί να στοιχηματίσει εάν υπάρχει η Ευρώπη, το ευρώ, αλλά και εάν υποθέσουμε ότι θα αντέξουν, όλα θα είναι διαφορετικά. Τα σύμφωνα σταθερότητας ήδη έχουν καταρρεύσει, οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοι, τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα ελλείμματα τα έχει ήδη καταπιεί ο ιός. Ο αγροτικός τομέας κινείται στα όρια της επιβίωσης και χωρίς το οξυγόνο των επιδοτήσεων της ΕΕ θα εξαφανιστεί. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η ΚΑΠ θα παραμείνει ως έχει, ακόμη και το ακραίο σενάριο της εξαφάνισης της είναι μέσα σε αυτά που μπορεί να συμβούν. Είναι άγνωστη , απροσδιόριστη η καταστροφή των οικονομιών της Ευρώπης και σίγουρα δεν θα συνεχιστεί το ίδιο καθεστώς. Κυβερνήσεις θα καταρρεύσουν, πολιτικές ευθύνες θα αναζητηθούν, η συναισθηματική φόρτιση θα επηρεάσει πολύ την πολιτική διάθεση των λαών, τα αεροπλάνα από την Κίνα με την υγειονομική βοήθεια την ώρα που η Γαλλία και η Γερμανία έκλειναν τα σύνορα στο υγειονομικό υλικό, η ιατρική βοήθεια από την Ρωσία, την Κίνα, και την Κούβα δεν είναι απλά γεγονότα που σβήνουν εύκολα από την μνήμη των λαών.
Αυτή την περίοδο που οι Έλληνες είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους και η πραγματική οικονομία υπολειτουργεί οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι της χώρας ανήκουν στα επαγγέλματα της πρώτης γραμμής για την τροφοδοσία με οπωροκηπευτικά, φρούτα, κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά τους έγκλειστους συμπατριώτες. Η ελαιοπαραγωγή δέχθηκε φέτος τεράστιο πλήγμα λόγω της ολιγωρίας και της ανοργανωσιάς του Ελληνικού κράτους, μεγάλες ποσότητες μένουν αδιάθετες στην διεθνή αγορά και λόγω της κρίσης στην Ιταλία που παραμένει ο μεγάλος μας πελάτης στο χύμα θα δημιουργηθούν νέα αδιέξοδα στις εξαγωγές και οι εταιρείες εξαγωγών μαζί με τις συνεταιριστικές ενώσεις θα υποστούν τεράστιες ζημιές. Οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες οπωροκηπευτικών θα υποστούν τεράστιους κραδασμούς καθώς και οι προγραμματισμένες καλλιέργειες για την κάλυψη των αναγκών των 30 εκατομμυρίων τουριστών που σε φυσιολογικές συνθήκες θα επισκεπτόταν φέτος την χώρα μας. Όσο για ορισμένους κλάδους που βρισκόταν σε οριακό επίπεδο όπως η ανθοκομία φυσιολογικά δεν θα αντέξουν και θα εξαφανιστούν.
Η πρωτογενής παραγωγή και ο διατροφικός κλάδος στον νέο κόσμο θα παίξει σημαντικό ρόλο και θα αποτελέσει στρατηγικής σημασίας παράγοντα για την επιβίωση και την κατάταξη της κάθε χώρας στον παγκόσμιο καταμερισμό.
Τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα της Ελληνικής Γεωργίας είναι γνωστά, απλά το πολιτικό σύστημα δεν διέθετε την πολιτική βούληση, δεν είχε όραμα για να δώσει ζωή και προοπτική στην εγκαταλειμμένη Ελληνική περιφέρεια. Καμία Ελληνική Κυβέρνηση δεν τόλμησε να ακουμπήσει το πάγιο διαρθρωτικό πρόβλημα της Ελληνικής Γεωργίας, την άνιση σχέση ανάμεσα στην φυτική και τη ζωική παραγωγή που βρίσκεται στα επίπεδα που διαμορφώνεται στις υπανάπτυκτες χώρες του τρίτου κόσμου. Το 71 % της συνολικής αξίας της αγροτικής παραγωγής αφορά την φυτική παραγωγή και μόνο το 29% την ζωική. Αυτή η αρνητική σχέση έχει τεράστιες επιπτώσεις τόσο στο εμπορικό ισοζύγιο λόγω των μεγάλων εισαγωγών από τις χώρες της ΕΕ όσο και στην υγεία των πολιτών μια που η Ελλάδα μπορούσε να παράξει εκλεκτής ποιότητας κτηνοτροφικά προϊόντα.
Ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίηση θα είναι καθοριστικής σημασίας κλάδοι ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και της ευημερίας της κάθε χώρας στο νέο τοπίο που θα διαμορφωθούν οι παγκόσμιες ισορροπίες. Η περιφερειακή ανάπτυξη, η αποκέντρωση, η αποσυμφόρηση της Αττικής που θα δεχθεί τις μεγάλες πιέσεις της κρίσης θα είναι θέματα άμεσης προτεραιότητας όταν αποκατασταθεί η νέα κανονικότατα.
Για αυτό τον λόγο αποτελεί μεγάλη παράλειψη η παντελής απουσία μέτρων στήριξης του αγρότη που δοκιμάζεται στις αγροτικές περιοχές. Βρισκόμαστε σε μια φάση που η προγραμματισμένη παραγωγή οπωροκηπευτικών για το Πάσχα κινδυνεύει να πεταχτεί.
Το ίδιο συμβαίνει και με διαφορά φρούτα εποχής.
Ξεκίνησαν ήδη οι εργασίες για την σπορά δημητριακών, βαμβακιού, οι εργασίες στα αμπέλια, στις ελιές στα ροδάκινα κτλ χωρίς καμία πρόνοια για τους αγρότες.
Ο κλάδος της αγροτικής παραγωγής έχει ανάγκη άμεσα με μέτρα εμπροσθοβαρή για να επιβιώσει και να πρωταγωνιστεί μετά την κρίση.
Η δημιουργία αναπτυξιακής αγροτικής τράπεζας ειδικού σκοπού για την χρηματοδότηση της ανασυγκρότησης της αγροτικής παραγωγής και της μεταποίησης είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να αντιμετωπίσει το κενό που υπήρχε ήδη .
Η δημιουργία εργαλείων χρηματοδότησης της ανασυγκρότησης της υπαίθρου είναι εθνικής διάστασης ζήτημα.
Η αναβάθμιση και αναδιοργάνωση του ζωτικού χώρου της πρωτογενούς παραγωγής της Ελληνικής περιφέρειας είναι άμεσης προτεραιότητας ζήτημα και που δεν αναφέρεται σε κανένα από τα τέσσερα μνημόνια που έχουν αναστείλει κάθε αναπτυξιακή προοπτική στην Ελλάδα.
Να προχωρήσει η Κυβέρνηση στην άμεση και πλήρη απαλλαγή ΦΠΑ για όσο διαρκέσει η κρίση, των αγροτικών εφοδίων, για να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Άτοκα βραχυπρόθεσμα δάνεια για να μπορέσουν να καλύψουν τις δαπάνες για ανανέωση των καλλιεργειών. . Υπάρχει κίνδυνος να μειωθούν σημαντικά οι καλλιέργειες λόγω αδυναμίας χρηματοδότησης του κόστους της επένδυσης.
Οι Ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στην Ρωσία έχουν πληγεί μετά το εμπάργκο. Η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε συζητήσεις με την Ρωσική πλευρά ,χωρίς την άδεια των ΗΠΑ και του Βερολίνου για διακρατική συμφωνία.
Ήδη πολλές Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπροστά στα αδιέξοδα και στον κίνδυνο που διατρέχει η ζωή των πολιτών τους έχουν παραβιάσει τα σύμφωνα και τους κανόνες της ΕΕ. Έχουν καταρρεύσει στην πράξη και όλα θα μπουν στο τραπέζι την επόμενη μέρα. Ανάμεσα βέβαια σε αυτά και το θέμα του δημοσίου χρέους και σίγουρα τώρα δεν είμαστε μόνοι μας.
Πρέπει να ξεκινήσει άμεσα διαβούλευση με τους φορείς των αγροτών για να συζητηθούν τα επιμέρους ζητήματα του κάθε κλάδου χωριστά. Εδώ δεν πρόκειται για επιδότηση της κατανάλωσης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων αλλά για στήριξη μιας παραγωγικής δραστηριότητας που σχετίζεται με την διατροφή και την στήριξη του πληθυσμού των πόλεων που σχετίζεται με το μέλλον της χώρας.
Ο κίνδυνος μιας παρατεταμένης ανθρωπιστικής κρίσης δεν μπορεί να αποκλειστεί και για αυτό η επένδυση στον πρωτογενή τομέα μπορεί να αποδειχθεί χρυσή επιλογή. Το επικοινωνιακό ντελίριο για να δημιουργηθούν οι εντυπώσεις στην κοινή γνώμη και να ανέβει το τσαλακωμένο προφίλ του Πρωθυπουργού μετά το φιάσκο στα νησιά του Αιγαίου και τα γεγονότα στον Έβρο έχουν ήδη ξεχαστεί. Συνεχίζεται άκομψα ο ναρκισσισμός και η επανάληψη της διαφήμισης, για την επιτυχία της Κυβέρνησης, για τις γρήγορες αποφάσεις στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Δεν έχουν παράξει ακόμη τα αναμενόμενα αποτελέσματα και εάν είναι αρνητικά θα εισπράξει την οργή των πολιτών.
Η κρίση είναι μπροστά και απρόβλεπτη. Το σύστημα έχει περιορισμένες αντοχές γι αυτό όλοι στηρίζουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης να υπάρξει αποσυμφόρηση του συστήματος.
Όμως η μάχη είναι σε πολλά επίπεδα και αλίμονο εάν η Κυβέρνηση δεν παρακολουθεί, όπως φαίνεται, με σοβαρότητα αυτά που συμβαίνουν εκτός των συνόρων αυτή την στιγμή.
Είναι τραγικό το θέαμα του λαϊκισμού από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση που παρακολουθεί ο Ελληνικός λαός αυτές τις μέρες, την πλειοδοσία σε νεοφιλελεύθερης έμπνευσης επιδόματα από ένα ταμείο που σε λίγο θα είναι άδειο, δεν θα έχει ψιλά ούτε για καφέ.
Κάτοικοι των περιοχών Σταυρού και Χωραφακίων στο Ακρωτήρι Χανίων καταγγέλλουν την εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων Mareprotect…
Σαφές μήνυμα στην Αθήνα στέλνει η Μόσχα σχετικά με την παραχώρηση ρωσικών οπλικών συστημάτων σε…
Απαντήσεις για τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά αλλά και για την κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνηση έδωσε…
Τον τρόπο που έχουν επηρεάσει οι τελευταίες εξελίξεις το πολιτικό σκηνικό της χώρας αποτυπώνει η δημοσκόπηση της…
Του Μιχάλη Κατσανεβάκη * Αμέσως μετά την Συμφωνία της Βάρκιζας (12/2/1945) συνήλθε στην Κρήτη η…
«Στην τριετία 2023-2025 η Ελλάδα θα έχει σωρευτική ανάπτυξη 6,9% και η ευρωζώνη 2,5%». Τάδε…
This website uses cookies.