Δεν έχει τέλος η δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Βενιζέλειο νοσοκομείο ενώ γιατροί κι εργαζόμενοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μία ακόμη φορά.
Όπως επισημαίνει σε δήλωσή του το μέλος της Ένωσης Εργαζομένων του νοσοκομείου, κ. Δημήτρης Φλυτζανής:
“Μπορεί μια μάχη να κρίνει την έκβαση ενός πολέμου; Η ιστορία έχει δείξει πως μπορεί! Ο πόλεμος είναι η υπεράσπιση του Δημόσιου Χαρακτήρα του ΕΣΥ.
Η μάχη που πιθανόν κρίνει αυτόν τον πόλεμο είναι η κατάληξη που θα έχει ένα ιστορικό νοσοκομείο, όπως είναι το Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου «Βενιζέλειο – Πανάνειο».
Το Βενιζέλειο, το μεγαλύτερο ίσως Δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο της χώρας, διαχρονικά είναι παρόν, αποτελώντας πυλώνα δημόσιας υγείας στην Κρήτη και σε όλη τη νότια Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι είναι δραματικά υποστελεχωμένο.
Δεν είναι πολύ μακριά το 2019 όταν στους τότε δείκτες αποδοτικότητας που είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Υγείας, ήταν 2ο σε απόδοση μετά τον Ευαγγελισμό, με βάση το κλάσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών σε σχέση με το μέγεθος του.
Ωστόσο το ιστορικό αυτό νοσοκομείο έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του.
Υπάρχουν πάρα πολλές κενές θέσεις σε όλους τους κλάδους του προσωπικού (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, επιστημονικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό), ενώ η έλλειψη σε ιατρούς κρίσιμων ειδικοτήτων όπως είναι οι αναισθησιολόγοι και οι ακτινολόγοι έχουν περιορίσει τη λειτουργία του χειρουργείου και απειλούν την ασφαλή εφημέρευση του νοσοκομείου, σαν να πρόκειται για ένα μικρό περιφερειακό νοσοκομείο.
Οι εφημερίες δεν βγαίνουν πλέον σε πολλά τμήματα και εδώ και αρκετούς μήνες έχουν συρρικνωθεί οι δραστηριότητες μεγάλου αριθμών τμημάτων και κλινικών, εις βάρος του κόσμου που έχει ανάγκη για δωρεάν υπηρεσίες υγείας στα δημόσια νοσοκομεία.
Το νοσοκομείο βασίζει τη λειτουργία του σε συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, με ποσοστό που ανέρχεται περίπου στο 40%, όπως συμβαίνει σε όλη την επικράτεια, καθώς οι εξουθενωτικές συνθήκες εργασίας έχουν οδηγήσει σε ένα τσουνάμι παραιτήσεων σε όλο το ΕΣΥ.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά τα προβλήματα, που είναι κοινά σε όλες τις μονάδες υγείας πανελλαδικά, το Υπουργείο Υγείας με αποκλειστική του ευθύνη, έχει αφήσει το Βενιζέλειο νοσοκομείο από τον Φεβρουάριο χωρίς Διοικητικό Συμβούλιο! Ο νυν διοικητής του ΠΑΓΝΗ, ο οποίος εκτελεί «προσωρινά» καθήκοντα διοικητή στο Βενιζέλειο, δεν έχει δικαίωμα υπογραφής για προμήθειες άνω των 15.000 ευρώ.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη μπορεί να τρέξει κανένας διαγωνισμός προμηθειών για το έτος 2024, προμήθειες απαραίτητες για τη λειτουργία του νοσοκομείου όπως είναι π.χ. το υγειονομικό υλικό και όχι μόνο.
Τεράστιο ζήτημα υπάρχει πλέον με το προσωπικό καθαριότητας, εξαιτίας της πάγιας τακτικής οι εργαζόμενοι αυτοί να προσλαμβάνονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και να παραδίδονται όλο και περισσότερες υπηρεσίες εντός του νοσοκομείου (καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη κλπ) σε εργολάβους. Σαν να μην έφτανε λοιπόν η μέχρι τώρα κατάσταση, αυτή τη στιγμή έρχεται να προστεθεί η απουσία του Διοικητικού Συμβουλίου, που σημαίνει ότι ο προσωρινός διοικητής μπορεί να υπογράψει δαπάνη μέχρι 15.000€, η οποία επαρκεί μόνο για 10 μέρες για το επιπρόσθετο προσωπικό καθαριότητας που απαιτείται, ενώ ταυτόχρονα ο εργολάβος που δίνει τη μοναδική προσφορά κάτω αυτού του ποσού, αδυνατεί να φέρει το προσωπικό που αναφέρεται στη σύμβαση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν κοπεί σχεδόν όλες οι άδειες και τα ρεπό του προσωπικού ΣΟΧ, το οποίο εργάζεται με εξουθενωτικούς ρυθμούς, είναι καθημερινά προσωπικό ασφαλείας και απειλεί με παραίτηση.
Πλήρες αδιέξοδο! Κινδυνεύει το νοσοκομείο να μείνει χωρίς προσωπικό καθαριότητας με ευθύνη του υπουργείου! Και βέβαια δικαίως προκύπτουν πολλά ερωτήματα. Καθαρίζεται το νοσοκομείο όπως θα έπρεπε;
Είναι πλέον ξεκάθαρη η κυνική στάση του υπουργείου και της κυβέρνησης απέναντι στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, που δημιουργούν τεχνηέντως προβλήματα, σαν να μην έφτανε η ήδη τραγική υποχρηματοδότηση του, προκαλώντας δυσλειτουργίες, οδηγώντας το στην απαξίωσή του, με στόχο την παράδοση των υπηρεσιών του στους ιδιώτες. Άλλωστε η τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες ιατρούς να ασκούν έργο στο ΕΣΥ, εμπορευματοποιώντας πλήρως τη δημόσια υγεία, ψηφίστηκε μόλις πρόσφατα από την κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση όπως δηλώνουν οι υπουργοί της δε μπορεί να υπερβεί τα δημοσιονομικά πλαίσια για κοινωνικές παροχές όπως είναι η δημόσια υγεία και παιδεία, μπορεί όμως για τις φοροαπαλλαγές και τις επιδοτήσεις των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των επιχειρηματικών ομίλων και των παρόχων ενέργειας ή για τους εξοπλισμούς.
Και έχει το θράσος να λέει κιόλας ότι δεν ευθύνεται εκείνη που δεν καλύπτονται οι θέσεις που προκηρύσσονται! Ευθύνεται το υγειονομικό προσωπικό που δεν ανταποκρίνεται σε τέτοιες αξιοζήλευτες θέσεις εργασίας(!). Βέβαια φρόντισε ώστε να καταργήσει την αποκλειστική απασχόληση στο ΕΣΥ και οι γιατροί μπορούν να απασχολούνται ιδιωτικά το απόγευμα, είτε εκτός είτε εντός νοσοκομείου, για να συμπληρώνουν το εισοδημα τους. Και για τους ασθενείς έχει προβλέψει η κυβέρνηση: δε χρειάζεται να περιμένουν στις ατέλειωτες λίστες και ουρές, θα εξυπηρετούνται ταχύτατα, «νόμιμα», με συγκεκριμένο αντίτιμο. Αν πάλι δεν διαθέτουν χρήματα, θα περιμένουν αιώνια στις λίστες και τις ουρές. Αν στο μεσοδιάστημα πεθάνουν περιμένοντας, είναι δική τους ευθύνη που δεν προέβλεψαν έγκαιρα.
Οι αγωνιζόμενοι υγειονομικοί καλούμε σε συμπόρευση όλη την κοινωνία για να βάλουμε φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία, για να επιβάλλουμε την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, για ένα σύγχρονο σύστημα Υγείας που θα ικανοποιεί τι ανάγκες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης, οι οποίες θα παρέχονται ΚΑΘΟΛΙΚΑ & ΔΩΡΕΑΝ με ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.
Καλούμε όλους του πολίτες στο πανηρακλειώτικο συλλαλητήριο στις 21 Μαΐου με συγκέντρωση στις 12:30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, ημέρα πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας. Την ίδια μέρα το ΕΚΗ θα προκηρύξει στάση εργασίας, ώστε να συμμετέχουν και εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στο συλλαλητήριο.
Δεν πάει άλλο! Πρέπει όλοι μαζί, λαός και υγειονομικοί να διεκδικήσουμε:
·Αύξηση κρατικής χρηματοδότησης υγείας και παιδείας
·Πλήρη στελέχωση δημόσιων νοσοκομείων και ΠΦΥ με μόνιμο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης
·Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων
·Ουσιαστικές αυξήσεις μισθών
·Κατάργηση απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων, κατάργηση πληρωμών ασθενών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
·Όχι σε συγχωνεύσεις τμημάτων και δομών υγείας
·Όχι στην ιδιωτικοοικονομική λειτουργία δημόσιων νοσοκομείων, σχολείων και πανεπιστημίων”.
Του Γιάννη Αγγελάκη Σε έρευνα της Pew Research σχετικά με την επιδημία του νεανικού άγχους,…
Η Ομάδα Στήριξης «Συνάνθρωπος» ανακοίνωσε τη διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Οι…
Για τη σχέση που είχε με τον παππού του, Αλέξη Μινωτή, μίλησε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, επισημαίνοντας…
Θέμα χρόνου χαρακτήρισε η Θεοδώρα Τζάκρη την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ένταξή…
Σε μια μεγάλη επιχείρηση διάσωσης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, το Λιμενικό Σώμα εντόπισε και περισέλεψε…
Ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλει τις…
This website uses cookies.