«H ευρωζώνη επανεξετάζει το αν η Ελλάδα χρειάζεται μια πρόσθετη μείωση χρέους» δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Reuters αποκαλύπτοντας ότι η μεγάλη λύση του ελληνικού προβλήματος καθυστερεί. Κυβερνητικοί παράγοντες μιλώντας στο ίδιο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο θύμισαν ότι υπάρχει δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους σε περίπτωση επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά το γεγονός είναι ότι οι θεσμικοί εταίροι και πιστωτές τα γυρίζουν.
Όπως όλα δείχνουν, έχει επικρατήσει η «γραμμή» του επικεφαλής του ΕΣΜ Κλ. Ρέγκλινγκ, ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, υπό την προϋπόθεση ότι εφαρμόζονται μεταρρυθμίσεις και τηρούνται οι κανόνες δημοσιονομικής εξυγίανσης. Η εξέλιξη αυτή δυσχεραίνει ιδιαίτερα τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την κατασκευή ενός εκλογικού διλήμματος που θα στηρίζεται σε μια συμφωνία με τους πιστωτές που θα περιλαμβάνει και την απομείωση του χρέους, γιατί χωρίς αυτή δεν θα αρθεί η αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Για την ώρα, αυτό που συζητείται στο πλαίσιο της ευρωζώνης είναι μια μερική συμφωνία που αφορά τη δέσμευση της χώρας σε ένα νέο πρόγραμμα μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος, τον Δεκέμβριο. Προωθείται η καθιέρωση μίας προληπτικής γραμμής πίστωσης, στην οποία θα αξιοποιηθούν τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ που δεν διατέθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η γραμμή αυτή θα ενεργοποιείται εφόσον η χώρα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές και υπό την προϋπόθεση ότι εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις που θα συμφωνηθούν και είναι ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός.
Ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης έκανε λόγο για ένα μεταβατικό διάστημα έως 12 μηνών, διαβεβαιώνοντας ότι “η Τρόικα θα περάσει από τη θέση του συνοδηγού στο πίσω κάθισμα”, επομένως δεν θα υπάρχει ο συνήθης τρόπος ελέγχου που προκαλεί μεγάλη πολιτική ένταση. Το ΔΝΤ παραμένει σε ρόλο τεχνικού συμβούλου και η ελληνική πλευρά προσπαθεί να πείσει ότι επιθυμεί την παρουσία του, άρα δεν ισχύει ότι δεν μπορεί να το αποφύγει.
Το ελληνικό πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί στο τέλος του χρόνου, αντί μνημονίου, θα αφορά τους εξής άξονες, σύμφωνα με την περιγραφή που έκανε ο υπουργός Οικονομικών:
Αυτό το πλαίσιο διαρθρωτικών αλλαγών είναι τόσο γενικό και αόριστο που δεν επιτρέπει εξαγωγή συμπερασμάτων για το ουσιαστικό περιεχόμενό του, αν δηλαδή η «βελτίωση αποδοτικότητας στο Δημόσιο» προβλέπει νέο κύμα διαθεσιμότητας και απολύσεων. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάποιο επεξεργασμένο σχέδιο, ενώ μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση που εκκρεμεί από την Τρόικα, δεν θα μπορεί να δει μπροστά. Σε κάθε περίπτωση, από τις Βρυξέλλες έχει ξεκαθαριστεί ότι επείγονται για συμφωνία που θα κλείσει στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου για να επικυρωθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 Δεκεμβρίου ώστε να μην υπάρχουν εκκρεμότητες που θα χαλάσουν τις χειμερινές διακοπές των κοινοτικών.
Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω στήριξη
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, δήλωσε την Πέμπτη από το Παρίσι ότι «η Ελλάδα έχει ακόμη ανάγκη από τη στήριξή μας», αναγνωρίζοντας, ωστόσο, «τις σημαντικές προσπάθειες που έχει κάνει η χώρα».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, προσερχόμενος σε μια σύσκεψη στη γαλλική πρωτεύουσα, ο Σαπέν είπε – μεταξύ άλλων: «Πράγματι, η Ελλάδα κάνει μεγάλες προσπάθειες και επιθυμεί να αναγνωριστούν οι προσπάθειες αυτές, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έκανε ο λαός της. Ωστόσο, θα πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός, όταν αποφασίζει να βγει ολομόναχος στις αγορές».
tvxs.gr
Προϊόν τεχνητής νοημοσύνης με σκοπό την παραπληροφόρηση είναι πολλές από τις φωτογραφίες που είδαν το…
Την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024, οι μαθητές και απόφοιτοι του 1ου Γενικού Λυκείου Χανίων και…
Το ζήτημα του “Καθορισμού προσωρινών χρήσεων εντός του πρώην Στρατοπέδου Μαρκοπούλου” αποτέλεσε το πρώτο θέμα…
Η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) Χανίων καταγγέλλει την πολιτική…
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Δήμου Χανίων για την κατεδάφιση ετοιμόρροπου κτηρίου επί της οδού Αλέκου…
Του Γιάννη Μυλόπουλου * Τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς θεωρούνται διεθνώς τα ασφαλέστερα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αν στην…
This website uses cookies.