Ένα γερμανικό σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη είχε παρουσιάσει στα τέλη Ιουλίου 2012 ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον τότε Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει ο ίδιος στο βιβλίο του «Stress Test» το οποίο μόλις κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ. «Βρήκα το επιχείρημα τρομακτικό» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γκάιτνερ.Ο Τίμοθι Γκάιτνερ καταγράφει ότι κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Ευρώπη συνάντησε τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ στο νησί Σιλτ στη Βόρεια Θάλασσα. Στη συζήτηση που είχαν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε ότι μια στρατηγική με βάση την εκδίωξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι «επιθυμητή από πολλούς στην Ευρώπη».
Το σχέδιο του Σόιμπλε, σύμφωνα με τον Γκάιτνερ, ήταν ότι αν η Ευρώπη προχωρούσε στη Grexit η Γερμανία θα μπορούσε να διαθέσει οικονομική στήριξη στην ευρωζώνη πράγμα για το οποίο πίστευε ότι θα πείθονταν ευκολότερα οι Γερμανοί πολίτες. Επιπλέον, πίστευε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα τρομοκρατούσε την Ευρώπη η οποία θα προχωρούσε στη δημιουργία ενός πολύ ισχυρού τείχους προστασίας.
«Βρήκα το επιχείρημα τρομακτικό» υπογραμμίζει ο Γκάιτνερ. Επιστρέφοντας ο πρώην υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ έκανε στάση στη Φρανκφούρτη για να συναντήσει τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι ο οποίος του μετέφερε ότι δεν έχουν ακόμη παρθεί αποφάσεις για τον τρόπο στήριξης του ευρώ. Ο Γκάιτνερ περιγράφει ότι όταν γύρισε στις ΗΠΑ μετέφερε τη «βαθιά του ανησυχία» για το σενάριο Grexit στον πρόεδρο Ομπάμα καθώς πίστευε ότι μια τέτοια κίνηση θα έφερνε εκ νέου ύφεση στις ΗΠΑ ή ακόμη και μια νέα χρηματοοικονομική κρίση.
Ο Τίμοθι Γκάιτνερ περιγράφει ακόμη ότι στη Σύνοδο της G7 τον Φεβρουάριο του 2010 οι Ευρωπαίοι παρουσιάσθηκαν επικριτικοί για την «ασυδοσία» των Ελλήνων. «Υπήρξαν εκκλήσεις για λιτότητα και δικαιοσύνη Παλαιάς Διαθήκης, καθώς και αποφασιστικές δεσμεύσεις να αποτραπεί ο ηθικός κίνδυνος που θα προκαλούσε μια στήριξη στην Ελλάδα» περιγράφει ο πρώην ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ.
Ο ίδιος αντέτεινε ότι αν είναι οι ευρωπαίοι «να κρατήσουν την μπότα τους στον λαιμό της Ελλάδας» θα πρέπει επίσης να διαβεβαιώσουν τις αγορές ότι δεν θα επιτρέψουν μια χρεοκοπία ή την κατάρρευση ολόκληρων τραπεζικών συστημάτων. Εκείνοι σύμφωνα με τον ίδιο υποστήριξαν ότι δεν θα έπαιρναν συμβουλές από «παράτολμους Αμερικανούς» για τους «παράτολμους Έλληνες» ενώ χρέωσαν στην Αμερική τις ευθύνες για τη χρηματοπιστωτική κρίση.
Ο Γκάιτνερ μεταξύ αναφέρεται σε ένα «παράλογα τσιγκούνικο» πακέτο διμερών δανείων 25 δισ. ευρώ, το οποίο θα χορηγούσαν σε συνδυασμό με σκληρά μέτρα οι εταίροι στην Ελλάδα. Αυτό ήταν το σχέδιο που κατατέθηκε τον Φεβρουάριο του 2010. Σύμφωνα με τον ίδιο και το τελικό πακέτο στήριξης των 110 δισ. ευρώ «υπονομεύθηκε από τις δρακόντειες περικοπές και τη ρητορική της Παλαιάς Διαθήκης». Τέλος υποστηρίζει ότι η αυστηρή λιτότητα ήταν αντιπαραγωγική καθώς πίεζε την οικονομία και τα φορολογικά έσοδα οδηγώντας τελικά στην αύξηση του ελλείμματος.
tvxs.gr
Του Καθηγητή Jeffrey Levett (Τζέφρεϋ Λέβετ)[*]. Στο πλαίσιο μιας διεθνούς συζήτησης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να…
Γράφει ο Ιωάννης Ντουντουλάκης* Τα Χριστούγεννα συναντάμε παντού στολίδια. Μακάρι, αν αντί να ανάβουμε τεχνητά…
Η ελληνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ SYN.KA, μέσα στο πνεύμα των γιορτών, ξαναφέρνει κοντά μας τον…
Στις 12 τα μεσάνυχτα της Δευτέρας θα αναχωρήσει τελικά το πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος” από το…
Τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα «καρτελοποιήθηκε» και έχει μετατραπεί σε «Κολομβία της Ευρώπης»,…
Με αφορμή την είδηση ότι τα πρωτεία των θανατηφόρων τροχαίων στην Ελλάδα έχει η Κρήτη…
This website uses cookies.