Μετά την ίδρυση του δικτύου και την έγκριση του από την Ελληνική Πολιτεία και τον Οργανισμό CERN, με την επίσημη έναρξη των εργασιών την 1η Ιουνίου 2012 στο CERN, το δίκτυο έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί εξαρχής και αφορούν την ενίσχυση της ανταποδοτικότητας, την κατάθεση καινοτόμων προτάσεων και την μεταφορά νέων τεχνολογιών στη χώρα μας. Στην όλη προσπάθεια μέχρι σήμερα ο Διευθυντής Ανάπτυξης του δικτύου και Περιφερειακός σύμβουλος Αλέξης Κοκολάκης έχει διαδραματίσει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο.
Μία από τις προτάσεις του για την προώθηση νέων τεχνολογιών στη χώρα μας ήταν η πρόταση του στο Περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης για την ίδρυση Κέντρου Αριστείας για την έρευνα, τη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου με πρωτόνια, που συνοδευόταν από γνωμοδοτήσεις των ειδικών της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας όπως ο Jean-PierreGerard, Καθηγητής Ογκολογίας, Γενικός Διευθυντής κέντρου θεραπείας πρωτονίων AntoineLacassagne, Νίκαια, Γαλλία, ο RobertMiller, Καθηγητής Ογκολογίας, Αντιπρόεδρος Ογκολογικής Κλινικής Mayo (Η.Π.Α), διευθυντής κλινικού ερευνητικού προγράμματος για τη θεραπεία με πρωτόνια, ο RobertoOrecchia, Καθηγητή Ογκολογίας, ειδικό σωματιδιακής θεραπείας, διευθυντή κέντρου θεραπείας πρωτονίων CNAO (Παβία, Ιταλία), διευθυντή του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ογκολογίας (ΙΕΟ) και συντονιστή του προγράμματος ULICE (UnionofLightIonCentresinEurope- Ένωση Ευρωπαϊκών Κέντρων Ελαφρών Ιόντων), Σωτήριο Χαρισόπουλο, Δρ ειδικό τεχνολογίας επιταχυντών, Διευθυντή Ινστιτούτου TANDEM (ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος) και μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ στη Βιέννη (Αυστρία). Επίσης, η επιστημονική κοινότητα της Κρήτης απέστειλε επίσημη γνωμοδότηση για την πρόταση που υπογραφόταν από τους Βασίλειο Γεωργούλια, Καθηγητή Παθ. Ογκολογίας και διευθυντή Ογκολογικής Κλινικής Παν/μίου Κρήτης, Ιωάννη Δαμηλάκη, Αν. Καθηγητή Ιατρικής Φυσικής, Διευθυντή Τμήματος Ιατρικής Φυσικής Παν/μίου Κρήτης, Χρήστο Λιονή, Καθηγητή Γεν. Ιατρικής, Διευθυντή Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής Παν/μίου Κρήτης, Δημήτρη Μαυρουδή, Καθηγητή Παθ. Ογκολογίας, Κλινικής Παν/μίου Κρήτης. Η πρόταση υπερψηφίστηκε από το Περιφερειακό συμβούλιο αποσπώντας θαυμασμό και εύσημα από τους παρευρισκόμενους και το έντονο ενδιαφέρον από τα ΜΜΕ.
Οι προτάσεις αυτές έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον και άλλων Περιφερειών οι οποίες προσπαθούν να τις υλοποιήσουν. Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι ο κύριος Κοκολάκης έχει καταθέσει κι άλλες προτάσεις όπως για παράδειγμα σχετικά με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση η οποία κατατέθηκε πέρυσι τον Απρίλιο στον τότε υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Από την κυρία Δημοβασίλη έχουν κατατεθεί διάφορες επιστημονικές προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενίσχυση του δικτύου.
Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών ΙΚΥ σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Πόρων παρατηρώντας την άψογη και αποτελεσματική λειτουργία του κυρίου Κοκολάκη στο δίκτυο και τον πολύ σημαντικό ρόλο που επιτελεί στην Ελλάδα με το δίκτυο CERN-HERMES και την προσπάθεια του να καταθέσει καινοτόμες προτάσεις και να μεταφέρει τεχνογνωσία που παράγεται στο CERN και σε άλλα ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, χωρίς μάλιστα να επιβαρύνει οικονομικά τη χώρα ούτε με ένα ευρώ, αποφάσισαν σε συνεργασία με τον Οργανισμό CERN στα πλαίσια των ανταποδοτικών οφελών από τον Οργανισμό προς την Ελλάδα να ικανοποιήσουν το αίτημα του κυρίου Κοκολάκη και να χρηματοδοτήσουν τις πρώτες υποτροφίες για διδακτορικούς φοιτητές. Οι υποτροφίες αυτές θα ενταχθούν στο προσεχές διδακτορικό πρόγραμμα του CERN (CERNDoctoralprogramme) με έναρξη τον Οκτώβρη του 2013 ενώ το συγκεκριμένο πρόγραμμα από το ΙΚΥ θα συνεχιστεί στο επόμενο κοινοτικό πλαίσιο.
Ο απώτερος στόχος των υποτροφιών είναι η γνώση και η τεχνογνωσία που θα αποκτήσουν οι σπουδαστές μετά την εκπόνηση των διατριβών τους, να μεταφερθεί και να διαχυθεί στην Ελλάδα, δεδομένου ότι οι υποτροφίες αυτές θα εκπονηθούν στην Γενεύη στις εγκαταστάσεις του CERN σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα της Ελλάδας που είναι μέλη του δικτύου CERN-HERMES.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΚΥΡΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΚΟΛΑΚΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ CERN–HERMES
‘Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους φίλους, τους συνεργάτες μου και τους πολίτες που παρακολουθούν και επικροτούν τις προσπάθειες μου και ιδιαίτερα την στενή συνεργάτιδα μου κυρία Δημοβασίλη, τεχνική συντονίστρια του δικτύου που είναι συνεχώς δίπλα μου και με υποστηρίζει όποτε παρουσιάζεται ανάγκη.
Θα ήθελα επίσης να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κυρία Έφη Μπάσδρα, Πρόεδρο του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών όπως και στον κύριο Βαγγέλη Ζαχαράκη, Ειδικό Γραμματέα Ευρωπαϊκών Πόρων του Υπουργείου Παιδείας οι οποίοι είναι δύο από τους πιο γρήγορους και ουσιαστικούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει και κατέχουν δημόσιο αξίωμα. Χρειάστηκαν λιγότερο από 5 λεπτά για να συνεννοηθούμε με αυτούς τους ανθρώπους. Νιώθω τυχερός που τους γνώρισα κι εύχομαι η Ελληνική Πολιτεία να βρει ανάλογους λειτουργούς σε θέσεις κλειδιά της δημόσιας διοίκησης.
Επίσης, ευχαριστώ θερμά τον Γενικό Διευθυντή του CERN καθηγητή κύριο RolfHeuer και τους συνεργάτες του για την αποδοχή της πρότασης του ΙΚΥ καθώς και για την υποστήριξη τους στο δίκτυο CERN-HERMES’.
Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…
Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…
Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…
Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…
Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…
Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…
This website uses cookies.