Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης ομόφωνα ζητά να καταβληθούν οι «Γερμανικές αποζημιώσεις»

Θετικό ήταν το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης, στην εισήγηση που έφερε ο Αντιδήμαρχος Σωτήρης Παπαδημητρίου σχετικά με την αναγκαιότητα να καταβληθούν οι Γερμανικές αποζημιώσεις.

Αποφασίστηκε μάλιστα ότι θα υπάρξει ενημερωτική εκδήλωση για το θέμα αυτό καθώς και συγκέντρωση στοιχείων, καταγραφή και ό,τι άλλο χρειαστεί το επόμενο διάστημα στην περιοχή μας.

Tο δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να ορίσει μια επιτροπή με επικεφαλής τον S. Παπαδημητρίου για την συλλογή των πληροφοριών και την οργάνωση της εκδήλωσης.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση πήρε το λόγο ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Παπαχρόνης και τόνισε ότι θα πρέπει στο ψήφισμα μέσα να αναφέρονται και ιστορικά σημεία μαρτυρίου όπως η Βλαχέρνα η οποία αποτελεί και το μοναδικό μαρτυρικό χωριό του Δήμου μας, αλλά και οι εκτελεσθέντες της οδού Ταξιαρχών και άλλα. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση έγινε δεκτή από ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο και αποφασίστηκε να ενταχθεί στην απόφαση και στο ψήφισμα.

Αυτό που αποφασίστηκε είναι να γίνει εκ νέου συζήτηση, με κάποιες προσθήκες επιπλέον εισηγήσεων, κάτι που ζήτησαν οι Παπαχρόνης και Λάζαρης.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Όπως γνωρίζουμε, εδώ και αρκετά χρόνια, εκκρεμεί το κλείσιμο, όχι μόνο μιας μαύρης  σελίδας της ιστορίας της Ελλάδος, αλλά ενός ολόκληρου τόμου.  Μία από τις άσχημες περιόδους της χώρας μας, ήταν και αυτή της επέλασης των Γερμανικών Κατοχικών Δυνάμεων.

Μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, στην συνδιάσκεψη του Παρισιού το 1946, αποφασίστηκε η καταβολή αποζημίωσης στην Ελλάδα, για τις καταστροφές που υπέστη κατά τη διάρκεια της Κατοχής από τις Γερμανικές Δυνάμεις. Η αποζημίωση αυτή ανερχόταν στο ποσό των 7.100.000.000 δολαρίων Αμερικής, με αγοραστική αξία του 1938 και αφορούσε τις ολέθριες καταστροφές  των υποδομών, των εργοστασίων, του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, του Ισθμού της Κορίνθου, και άλλων δημοσίων υποδομών. Ενώ ουδείς ασχολήθηκε με ιδιωτικές απαιτήσεις.

Ανάλογα ποσά επιδικάστηκαν και για τις άλλες κατεχόμενες χώρες. Λόγω του ότι κάποια ποσά ήταν υπέρογκα ( όπως και της χώρας μας), η Γερμανία δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της με αποτέλεσμα το 1953 στο Λονδίνο, σε μια διάσκεψη συμμάχων, αποφασίστηκε η αναστολή της καταβολής  των  αποζημιώσεων από την Γερμανία, μέχρι την υπογραφή της συνθήκης ειρήνης και την επανένωση της Γερμανίας. Αυτή άργησε να έρθει. Πραγματοποιήθηκε το 1990 στη Μόσχα. Ένας από τους όρους όμως, προέβλεπε προθεσμία 5 ετών για την καταβολή των αποζημιώσεων.

Άξιο λόγου και αναφοράς είναι το γεγονός ότι εκτός των ζημιών που προαναφέρθηκαν, υπάρχουν ιστορικά στοιχεία και μαρτυρίες για παράλληλες, πολλαπλές ζημιές, με οικονομικές προεκτάσεις. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε το αναγκαστικό δάνειο που υποχρεώθηκε η Ελλάδα να δώσει στις κατέχουσες χώρες (Γερμανία και Ιταλία) το 1942 του ποσού των 45.000.000 χρυσών λιρών. Όπως επίσης η υποχρεωτική σίτιση των Κατοχικών Στρατευμάτων που βρίσκονταν στη χώρα μας της τάξεως των 810.000 στρατιωτών.

Από τότε μέχρι σήμερα, καμία κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε ολοκληρωμένα και θερμά, τα  ζητήματα αυτά. Ζητήματα, θέματα, που πρωτίστως αφορούν την Εθνική Υπερηφάνεια, την Αξιοπρέπεια, το Διεθνές Δίκαιο.

Σήμερα, το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης, αφού αναγνωρίζει και σέβεται την Ιστορία ΖΗΤΑ ΑΜΕΣΑ:

·                    Την εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν παρθεί από όλα τα Διεθνή Όργανα σχετικά με την καταβολή των αποζημιώσεων

·                    Την λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων από την Κυβέρνηση με χρονοδιάγραμμα και προγραμματισμό για την επίτευξη του στόχου.

·                    Την ενεργοποίηση άλλων παρόμοιων προσπαθειών  από Φορείς και Προσωπικότητες και την σύνθεσή τους σε ένα ενιαίο μέτωπο

Έχουμε χρέος απέναντι στους Προγόνους μας και την Ιστορία μας, να κινητοποιηθούμε όλοι για την Καταβολή των Γερμανικών Οφειλών.

Γιατί πάνω από όλους και από όλα είναι ο σεβασμός της Ιστορίας  και η αποκατάσταση της Εθνικής μας Αξιοπρέπειας που αφορά την λεηλασία του τόπου από τις Κατοχικές Δυνάμεις της Γερμανίας.

kalimera-arkadia.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

32 επιζώντες από τους 67 επιβαίνοντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν

Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…

3 hours ago

Χριστουγεννιάτικη μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα στους Αρμένους Αποκορώνου | Βίντεο

Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…

5 hours ago

Από όλους εμάς στον “Αγώνα της Κρήτης”, ευχές από καρδιάς για Καλά Χριστούγεννα!

Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…

6 hours ago

Χριστούγεννα στην Κρήτη με απρόβλεπτη χιονόπτωση

Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…

6 hours ago

Συνετρίβη αεροσκάφος στο Καζακστάν με 110 επιβάτες – Τουλάχιστον 6 επιζώντες

Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…

6 hours ago

Ραγδαία η μείωση της ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα – Στο 61% πλέον, κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – Στο 31% για τους νέους με τα ενοίκια στα ύψη

Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…

6 hours ago

This website uses cookies.