Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Το ΔΝΤ θέλει να κουρέψει το άδικο χρέος στην Ουκρανία…

του Νίκου Κωτσικόπολου | Όταν ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, τότε το 27% του εξωτερικού χρέους της Ουκρανίας μπορεί να διαγραφεί εύκολα, επειδή είναι χρέος που δημιούργησε ο Γιανουκόβιτς και οι διεφθαρμένες κυβερνήσεις που είχαν σχέσεις με τη Μόσχα και άρα δεν συντρέχει λόγος να βαραίνει τους Ουκρανούς πολίτες

Με αυτό δεν θα είχαν αντίρρηση οι Έλληνες πολίτες, αλλά θυμούνται, πως όταν πρόκειται για την Ελλάδα, τότε το χρέος πρέπει να πληρωθεί, το κούρεμα να εξυπηρετεί τους δανειστές κι όχι τους πολίτες και τα χρέη προς τη Siemens δεν διαγράφονται…

Ως εκ τούτου, η υπόθεση της διαγραφής χρέους που προωθείται από το ΔΝΤ για την Ουκρανία, ενδιαφέρει πολύ τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι θα ήθελαν να δουν να διαγράφεται το άδικο χρέος που συσσώρευσαν στους ώμους των Ελλήνων πολιτών, οι κυβερνώσες φατρίες στην Ελλάδα, για την προμήθεια άχρηστων ή υπεριμημένων προϊόντων και υπηρεσιών…

Πολύ περισσότερο, που αυτές τις ίδιες μέρες, όταν η Ελλάδα παλεύει να συνεννοηθεί με τους δανειστές και το ΔΝΤ, το τελευταίο προωθεί αυτό το πακέτο των περίπου 40 δις δολαρίων. Το μισό από αυτό, είναι διαγραφή και αναδιάρθρωση χρεών. Το θέμα έφερε στην επικαιρότητα ο Guardian τη Δευτέρα του Πάσχα, αλλά αυτά τα θέματα ποτέ δεν δημοσιεύονται στα μεγάλα ελληνικά μέσα, ακόμα κι αν έχουν προηγηθεί σχετικά δημοσιεύματα του Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, στις 11 Μαρτίου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ένα πακέτο 40 δις δολαρίων στο Κίεβο, που αποτελείται από 17,5 δις δολάρια σε νέα δάνεια και 15-20 δις δολάρια από διαγραφές των προηγούμενων χρεών.

Φυσικά στην Ελλάδα κουρεύτηκαν 100 δις χρέους κι όχι μόνον 20 δις. Αλλά δεν είναι αυτή η ουσία, αλλά ο τρόπος με τον οποίο δικαιολογείται το κούρεμα. Στην περίπτωση της Ουκρανίας, υπάρχει άδικο χρέος. Στην περίπτωση της Ελλάδας, δεν υπάρχει;

Ο προηγούμενος πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς κατέφυγε στη Μόσχα τον Φεβρουάριο του 2014. Το δημοσίευμα αναφέρει πως, «η χώρα ήταν γνωστή για διεφθαρμένη ηγεσία του. Ο Γιανουκόβιτς, φέρεται να έχει πάρει, μερίδιο από κάθε εθνικό νόμισμα που πέρασε μέσα από την οικονομία».

Σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές, αναφέρει, «η συνολική κλίμακα της διαφθοράς ανήλθε στο 14% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της του μισού της δεκαετίας του 2010» ή περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. «Ένα σημαντικό ποσοστό από αυτό κατέληξε στις τσέπες του προέδρου και της οικογένειάς του, ή στους λογαριασμούς των ολιγαρχών και άλλων στενών συνεργατών, των κυβερνώντων φατριών» τονίζεται.

Το εξωτερικό χρέος της χώρας υπολογίζεται σε 72,9 δις δολάρια και στο Κίεβο και το ΔΝΤ εκτιμούν πως, πως 20 δις δολάρια πρέπει να διαγραφούν. Έτσι μόνον το μισό του πακέτου είναι δάνεια. Τα άλλα είναι διαγραφές χρέους και αναδιαρθρώσεις…

Ας σημειωθεί πάντως ότι υπάρχουν προβλήματα. Πέρα από τις όποιες αντιρρήσεις του συγγραφέα του άρθρου στον Guardian, ένα μέρος του χρέους περί τα 3 δις είναι ευρωπαϊκά ομόλογα, όπως αναφέρουν ρεπορτάζ του Reuters και του RT. Επιπλέον ένα μέρος από τα 19 δις σε ομόλογα και τόκους που πρέπει να πληρωθούν στα επόμενα 4 χρόνια δεν ανήκουν μόνον στην Ρωσία, αλλά σύμφωνα με το Reuters και στη Deutsche Bank. Θα δεχθεί το κούρεμα;

Ως στόχος αυτών των λύσεων προβάλλεται η ανάγκη να πέσει το χρέος της Ουκρανίας στο 70% του ΑΕΠ και σύμφωνα με το Reuters, η Ρωσία μπορεί να μη δεχθεί κούρεμα αλλά δεν μπορεί να αποτρέψει την επιθυμία άλλων δανειστών να κουρευτούν. Προφανώς αφού πάρουν τα κατάλληλα ανταλλάγματα…

Η υπόθεση είναι σαφές ότι ενδιαφέρει πολύ τον Έλληνα πολίτη που έχει κάθε δικαίωμα να απαιτήσει ανάλογα ανταλλάγματα, έχοντας δεχθεί επί 5 χρόνια τις απαιτήσεις και περιποιήσεις των πιστωτών…

thepressproject.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Πέθανε ο δημοσιογράφος Νίκος Ψιλάκης

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 69 ετών, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας από το Ηράκλειο Νίκος Ψιλάκης.…

33 mins ago

Ο Σταϊνμάιερ αφού τσέπωσε 2,2 δις ευρώ από τα γερμανικά δάνεια του πρώτου μνημονίου, πήγε και ζήτησε συγχώρεση στην Κάντανο

Έχει και η υποκρισία τα όρια της. Ο Σταϊνμάιερ, ηρθε στο μαρτυρικό τόπο της Καντάνου…

4 hours ago

Όταν οι Γερμανικές Αποζημιώσεις δεν πληρώνονται από τη Γερμανία αλλά από τα λεφτά των Ευρωπαίων

Είναι αυτή η τραγική πραγματικότητα. Η Γερμανία βρίσκει διαρκώς τρόπους να υπεκφεύγει των ευθυνών της…

4 hours ago

Κινητοποίηση έξω από το συνέδριο για το Airbnb: H μαζική τουριστικοποίηση απομακρύνει τις πόλεις από τις ανάγκες των κατοίκων | Φωτός

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε το συνέδριο για τη βραχυχρόνια μίσθωση που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης…

7 hours ago

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκόπουλου ζητά «μία κρήνη για τον Μιχάλη»

40 ημέρες συμπληρώθηκαν από τον θάνατο του Μιχάλη Πατσουράκη, ενός ενεργού πολίτη των Χανίων, οικολόγου,…

7 hours ago

3 Νοέμβρη οι εκλογές συνέδρων του ΣΥΡΙΖΑ – Πώς θα ψηφίσετε στα Χανιά

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Χανίων, καλεί τα μέλη του στις Εκλογές Συνέδρων για το επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ,…

8 hours ago

This website uses cookies.