Αντιδράσεις στα social media προκαλεί εκτενές δημοσίευμα του αμερικανικού CNN σχετικά με το… μετατραυματικό στρες που αντιμετωπίζουν οι στρατιώτες του IDF που έχουν υπηρετήσει στη Γάζα.
Το άρθρο περιλαμβάνει τις προσωπικές μαρτυρίες εφέδρων που κλήθηκαν στη Γάζα μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις οποίες παραδέχονται ότι πολτοποιούσαν με μπουλντόζες «ζωντανούς και νεκρούς» Παλαιστίνιους, δηλώνοντας βέβαιοι ότι όλοι τους ήταν «τρομοκράτες της Χαμάς».
Το άρθρο ξεπλένει αριστοτεχνικά τους εφέδρους που «ζούσαν μια ήσυχη ζωή ως έποικοι στη Δυτική Όχθη» και τώρα παλεύουν με το μετατραυματικό στρες, σε μια πλήρη αντιστροφή των ρόλων, όπου ο θύτης παρουσιάζεται ως θύμα. Ωστόσο, ενδεικτικό είναι το γεγονός που αναφέρεται στο άρθρο, ότι οι περισσότεροι στρατιώτες επιχειρούν να εκλογικεύσουν τις φρικαλεότητες που διαπράττουν σκεπτόμενοι τα θύματα της 7ης Οκτωβρίου. Δεν μπορούν όμως όλοι να το κάνουν.
Παρά το PTSD ενός στρατιώτη, όπως λέει η οικογένειά του, εκείνος συμφώνησε να επιστρέψει στη Γάζα όταν κλήθηκε ξανά. Δύο μέρες πριν πάει εκ νέου, αυτοκτόνησε.
Ένας από αυτούς λέει ότι δεν μπορεί πλέον να τρώει κρέας, καθώς του θυμίζει τις φρικιαστικές σκηνές που είδε από την μπουλντόζα του στη Γάζα και αγωνίζεται να κοιμηθεί το βράδυ, με τον ήχο των εκρήξεων να ηχεί στο κεφάλι του.
«Όταν βλέπεις πολύ “κρέας” έξω και αίμα… τόσο δικό μας όσο και δικό τους (Χαμάς), τότε σε επηρεάζει πραγματικά όταν τρως», είπε στο CNN, αναφερόμενος στα πτώματα ως «κρέας».
Υποστηρίζει ότι η συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς που συνάντησε ήταν «τρομοκράτες».
«Τους πολίτες που είδαμε, σταματήσαμε και τους φέραμε νερό να πιουν και τους αφήσαμε να φάνε από το φαγητό μας», θυμάται, προσθέτοντας ότι ακόμη και σε τέτοιες περιπτώσεις, οι μαχητές της Χαμάς πυροβολούσαν εναντίον τους.
«Έτσι, δεν υπάρχει αυτό που λέμε πολίτες», είπε, αναφερόμενος στην ικανότητα των μαχητών της Χαμάς να αναμειγνύονται με πολίτες. «Αυτό είναι τρομοκρατία».
Ωστόσο, όταν οι στρατιώτες συναντούν πολίτες, πολλοί αντιμετωπίζουν ένα ηθικό δίλημμα, σύμφωνα με έναν γιατρό του IDF που μίλησε στο CNN ανώνυμα.
Υπήρχε μια «πολύ ισχυρή συλλογική στάση» δυσπιστίας μεταξύ των Ισραηλινών στρατιωτών προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, ειδικά στην αρχή του πολέμου, είπε ο γιατρός.
Υπήρχε η αντίληψη ότι οι κάτοικοι της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών, «είναι κακοί, ότι υποστηρίζουν τη Χαμάς, ότι βοηθούν τη Χαμάς, ότι έκρυβαν πυρομαχικά», είπε ο γιατρός.
Στο πεδίο, ωστόσο, ορισμένες από αυτές τις συμπεριφορές άλλαξαν «όταν βλέπεις πραγματικά πολίτες της Γάζας μπροστά στα μάτια σου», είπαν.
Ο IDF ισχυρίζεται ότι κάνει ό,τι μπορεί για να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων στη Γάζα, μεταξύ άλλων με την αποστολή μηνυμάτων, την πραγματοποίηση τηλεφωνημάτων και τη ρίψη φυλλαδίων εκκένωσης για να προειδοποιήσει τους αμάχους πριν από επιθέσεις, χωρίς όμως – όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος – να τα καταφέρνει και πολύ καλά.
Μέσα σε ένα μήνα, όταν ανέλαβαν την εξουσία ξανά, οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στα κορίτσια να…
Γκάφα “μεγατόνων” από την ΕΡΤ με “αποδέκτη” το ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς, στο…
Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.) ανακοινώνει ότι τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2024, ημέρα της εορτής…
Η καθιερωμένη τελετή του Αγιασμού των Υδάτων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου στις 11:00…
Με μία θετική εξέλιξη έκλεισε το 2024 για το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ), καθώς σε…
Εντατικοί τροχονομικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στην Περιφέρεια Κρήτης κατά την εορταστική περίοδο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, με…
This website uses cookies.