ΤΟΠΙΚΑ

Το εγκαταλειμμένο Μνημείο Τιμής για την Μάχη της Κρήτης

Σήμερα, 83 χρόνια μετά από τη Μάχη της Κρήτης, το μνημειακό συγκρότημα που αποφασίστηκε να ανεγερθεί για να τιμηθούν οι Κρητικοί μαζί με τους συμμάχους που πολέμησαν ενάντια στον φασίστα εισβολέα, στο λόφο του Γαλατά, ένα «σύμβολο Θάρρους Αυτοθυσίας και Αποφασιστικότητας προς επικράτηση των ιδεωδών της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας», δεν είναι πια παρά ένα Μνημείο Εγκατάλειψης και πλήρους Απαξίωσης της Ιστορικής Μνήμης.

Η δημιουργία μνημειακού συγκροτήματος για τη Μάχη της Κρήτης αποτελούσε χρόνιο αίτημα αρχών και φορέων του τόπου αλλά και βετεράνων του πολέμου. Θεωρούσαν (και είναι) αδιανόητο στον τόπο που χύθηκε τόσο αίμα, από απλούς πολίτες και στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων που αντιστάθηκαν στη ναζιστική εισβολή, να μην υπάρχει ένας χώρος τιμής και μνήμης.

Το μνημειακό συγκρότημα, μετά από αγώνες και μεγάλες κινητοποιήσεις των φορέων, σχεδιάστηκε το 1991. Ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έβαλε τον θεμέλιο λίθο. Στην 50η επέτειο της Μάχης της Κρήτης (Μάης 1991) ανακοινώθηκε πανηγυρικά η κατασκευή του.

Αρκετά χρόνια μετά, το 2004 εν μέσω προεκλογικής περιόδου, δόθηκε η πρώτη χρηματοδότηση. Διαμορφώθηκε κάπως ο χώρος ώστε να γίνουν οι πρώτες επετειακές εκδηλώσεις και ξεκίνησε η κατασκευή του σκελετού του κτιρίου. Μόλις ολοκληρώθηκε ο σκελετός, σταμάτησε η χρηματοδότηση και εγκαταλείφτηκε το έργο.

Στο σημείο που θα έπρεπε να υπάρχει το μνημείο δεν υπάρχουν παρά εγκαταλειμμένα συντρίμμια ανάμεσα σε ψηλά αγριόχορτα και γύρω – γύρω σκουπίδια.

Στο Διασυμμαχικό Μνημειακό Συγκρότημα για τη Μάχη της Κρήτης δεν γίνεται καμία εκδήλωση για να τιμηθούν αυτοί που θαρραλέα πολέμησαν ενάντια στον πάνοπλο και πανίσχυρο κατακτητή. Οι ιστοί των σημαιών έχουν κλαπεί, μαζί τους και η μπρούτζινη βάση όπου θα άναβε η ιερή φλόγα. Ο χώρος του παρεκκλησίου λειτουργεί ως στάνη προβάτων…

Οι πλάκες που τοποθετήθηκαν για να τιμήσουν τους συμμάχους που πολέμησαν μαζί με τους Κρητικούς είναι θρυμματισμένες και προκλητικά διασπαρμένες στο έδαφος.

“Γι’ αυτούς που έδωσαν τις ζωές τους στη Μάχη της Κρήτης” γράφει η σπασμένη πλάκα που βρίσκεται στο έδαφος στο χώρο του μνημείου.
"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Πώς τα social media γέννησαν μια γενιά εφήβων κοριτσιών με κρέμες αντιγύρανσης

Τα στοιχεία που παρουσιάζει το Sky News δείχνουν ότι μέσα σε δύο χρόνια σημειώθηκε αύξηση 21% στις…

8 hours ago

Εκατό χρόνια φυλακή σε ομόφυλο ζευγάρι από τη Τζόρτζια για τον βιασμό των υιοθετημένων παιδιών του

«Αυτοί οι δύο κατηγορούμενοι δημιούργησαν πραγματικά ένα σπίτι φρίκης και έθεσαν τις εξαιρετικά σκοτεινές επιθυμίες…

8 hours ago

Η χώρα που σχεδόν μηδένισε τις συναλλαγές με χρήμα

Σε όλο τον κόσμο το πλαστικό χρήμα κερδίζει έδαφος. Οι κάρτες και οι εφαρμογές στα κινητά…

9 hours ago

“Θαύμα” στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Χανίων: Οι γιατροί έσωσαν νέο άνθρωπο στο “παρά πέντε”

Ελπίδα για το πολύπαθο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δίνει το έμψυχο δυναμικό του, που…

11 hours ago

Στις 20 Γενάρη η δίκη για τη δολοφονία του Σήφη Βαλυράκη

Στις 20 Ιανουαρίου 2025 θα πραγματοποιηθεί η δίκη των δύο ψαράδων που κατηγορούνται για τη…

12 hours ago

Έσπασε το καγκουρόμετρο! 4 αυτοκίνητα γεμάτα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια και κέρατα ταράνδων σεργιανίζουν την πόλη των Χανίων | Βίντεο

Είπαμε, να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα, να περάσουμε καλά, να κάνουμε και χαβαλέ, αλλά κάποιοι το…

12 hours ago

This website uses cookies.