«Στροφή» στις τροπικές και υποτροπικές καλλιέργειες προτείνουν οι επιστήμονες. Την λήψη άμεσων μέτρων για την στήριξη των παραδοσιακών προϊόντων της Κρήτης αλλά και την ανάπτυξη εναλλακτικών-τροπικών και υποτροπικών καλλιεργειών με στόχο το κοινωνικό και οικονομικό ‘ζωντάνεμα’ της ενδοχώρας του νησιού ζήτησε μιλώντας σε εσπερίδα στο Ίνι του δήμου Μινώα Πεδιάδας ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης. «Θέλουμε την βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη με ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα και αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε με την συνεργασία όλων και τη σωστή οργάνωση» είπε απευθυνόμενος σε πολυπληθές ακροατήριο αγροτών και φορέων ο Περιφερειάρχης, ενώ παράλληλα επέκρινε το «αθηνοκεντρικό κράτος» στο οποίο καταλόγισε διαχρονικές ευθύνες, για γραφειοκρατία, αγκυλώσεις και για ατολμία γενναίων αναπτυξιακών μέτρων. Μάλιστα αναφερόμενος στην αμπελουργία, και στη μελέτη που εκπόνησε το ΤΕΙ επί της προηγούμενης Κυβέρνησης, είπε ότι «είναι απαράδεκτο να παραμένουν απλήρωτες και επί χρόνια ξεχασμένες στα συρτάρια αναπτυξιακές μελέτες επιστημονικών ιδρυμάτων», και ανακοίνωσε ότι εάν στο επόμενο χρονικό διάστημα δεν πληρωθεί η μελέτη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τότε θα την πληρώσει η Περιφέρεια.
«Η αμπελουργία με σωστή οργάνωση έχει μέλλον στην Κρήτη. Τα όποια προβλήματα υπάρχουν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο…» είπε από την πλευρά του ο ομιλητής στην εσπερίδα αλλά και συντάκτης της μελέτης για την Αμπελουργία Γιάννης Φυσαράκης καθηγητής Αμπελουργίας του ΤΕΙ Κρήτης.
Ο Δρ Σπύρος Λιονάκης καθηγητής Δενδροκομίας του ΤΕΙ είπε ότι η ενδοχώρα της Κρήτης προσφέρεται για την ανάπτυξη τροπικών και υποτροπικών καλλιεργειών όπως αβοκάντο, παπάγια, λίντσι, μάγκο, τσιριμόγια, πεκάν κ.α. Ο ίδιος παράλληλα έκρινε ως επικερδείς τις παραπάνω καλλιέργειες, ιδιαίτερα του αβοκάντου, όπως και τις καλλιέργειες σε ρόδια, λωτούς, ροδάκινα, δέσπολα, φραγκόσυκα κ.α. «Είναι ανάγκη να υπάρξει στροφή στις εναλλακτικές καλλιέργειες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λιονάκης, ο δε παριστάμενος βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου επαναδιατύπωσε αίτημα του πολιτιστικού συλλόγου στον ομιλητή αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, για την δημιουργία στο Ίνι ενός πρότυπου εκπαιδευτικού αγροκηπίου με τροπικές-υποτροπικές καλλιέργειες το οποίο μπορεί να λειτουργήσει πιλοτικά σε επίπεδο Κρήτης. Ο κ. Κουκιαδάκης που ανέπτυξε το θέμα «αναδασμός προοπτικές σήμερα», αναφέρθηκε στην ανάγκη της ποιοτικής βιώσιμης ανάπτυξης. Ο ίδιος είπε ότι εμπόδιο στην ανάπτυξη αποτελεί ο μικρός κατακερματισμένος κλήρος, επισημαίνοντας ότι ο αναδασμός αποτελεί αναγκαίο καλό. Παράλληλα ανέφερε ότι με δεδομένη την ύπαρξη στο Ίνι του μικρού και του μεγάλου φράγματος θα εξετάσει το αίτημα για τις δυνατότητες δημιουργίας του πρότυπου αγροκηπίου.
Ο Δήμαρχος Μινώα-Πεδιάδας Ζαχαρίας Καλογεράκης στον χαιρετισμό του επισήμανε την ανάγκη εκσυγχρονισμού του συστήματος υποδομών, παραγωγής, διαχείρισης και έρευνας. «Χρειάζεται εθνικό σχέδιο ανάπτυξης ανά περιοχή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογεράκης, ενώ ζήτησε οι γεωπόνοι των γραφείων της Διεύθυνσης αγροτικής ανάπτυξης να στελεχώσουν τα τοπικά γραφεία ανάπτυξης και να είναι στο χωράφι πλάι στον αγρότη.
Ομιλητές στην ημερίδα επίσης ήταν ο Νίκος Μπουνάκης σύμβουλος επιχειρήσεων, ο Σωτήρης Μπαμπαγιούρης- ΒSc τεχνολογίας, ο Ιπποκράτης Καινουργιάκης πρόεδρος ΤΟΕΒ, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ινίου Τίτος Κοκολάκης, ενώ παρεμβάσεις στην συζήτηση που ακολούθησε έκαναν οι βουλευτές Βασίλης Κεγκέρογλου, Μαρία Σκραφνάκη, ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης Βαγγέλης Καπετανάκης, ο π. αντιδήμαρχος Ηρακλείου Νώντας Σαρρής, ο π. πρόεδρος της κοινότητας Ινίου Γιάννης Φανδινάκης αλλά και αγρότες της περιοχής. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν εκπρόσωποι της Εκκλησίας, αλλά και ο βουλευτής Μανόλης Στρατάκης, ο Γραμματέας της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Παπαδάκης, εκπρόσωποι τοπικών φορέων αλλά και πλήθος κόσμου.