Categories: ΘΕΣΕΙΣ

Το «ζωτικό ψεύδος »

Με αυτόν τον τίτλο ο Αλέξανδρος Πολενάκης αναλύοντας το συγκεκριμένο έργο σε άρθρο του στην ΑΥΓΗ της 2-10-2015 παρεμβαίνει με τρόπο υπαινικτικό στην τρέχουσα πολιτική και κοινωνική συγκυρία , γράφοντας στην αρχή του άρθρου τα εξής:

Η «Αγριόπαπια » του ‘ Ιψεν θεωρείται συνήθως έργο συμβολικό, το μήνυμα του οποίου συνοψίζεται στα πιο κάτω: «Είναι πάντα προτιμότερη η συντήρηση ενός ζωτικού ψεύδους από τον άνθρωπο απέναντι στην αδυσώπητη αλήθεια της ζωής που μπορεί να τον συντρίψει ».

Καταλήγει με το ότι « ο κοινωνικά ρηξικελεύθος ‘ Ιψεν είναι ο τελευταίος που θα επικροτούσε την υιοθέτηση από τους ανθρώπους του «ζωτικού ψεύδους» . («‘Ετσι είναι τα πράγματα και δεν αλλάζουν» ). Αντίθετα για τον «΄Ιψεν το ζωτικό ψεύδος είναι χρήσιμο για τα άτομα και τις κοινωνίες που χωρίς να προσδοκούν ανάσταση καμία, δέχονται παθητικά και αδιαμαρτύρητα τα πλήγματα της μοίρας ».

Μεταφέροντας αυτές τις παρατηρήσεις στην πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα , ανάμεσα στον πρόλογο και στον επίλογο του άρθρου αυτού όπως παρατίθενται πιο πάνω ως κυρίως θέμα θα παρενέβαλα ένα μικρό απόσπασμα από το γράμμα της Έμμυς Χριστούλα * προς τον Αλέξη Τσίπρα συντηρητή του ζωτικού ψεύδους περί σωτηρίας της πατρίδος δια της υπογραφής του Τρίτου μνημονίου*.

Παραθέτω το απόσπασμα:

Ένα πράγμα δε θα σου συγχωρήσω Αλέξη

…Κληροδοτείς μια εμπειρία που δομεί το ιστορικό περιβάλλον του αναπόδραστου, μη επιτρέποντας ούτε ένα ανεξάρτητο, ένα ελεύθερο όνειρο, από αυτά που σήμερα εγγράφονται στη σφαίρα της ουτοπίας για να επιδιώξουν κάποτε την ιστορική τους επικύρωση.

Και αναλαμβάνεις εσύ πια να κουβαλήσεις στην κουβέρτα το σώμα του αντάρτη, να τον ενταφιάσεις, σπρώχνοντας με τα χέρια σου το χιόνι που βρίσκεται γύρω από το πτώμα. Το τελευταίο χιόνι πάνω στην πληγή…

Υ.Γ. Το γράμμα της ‘ Εμμυς Χριστούλα υπάρχει στο διαδίκτυο αναζητήστε το στην ιστοσελίδα ΕΟΣ

Η Εμυ Χρυσούλα είναι επικοινωνιολόγος κόρη του Καρδιτσιώτη φαρμακοποιού Δημήτρη Χριστούλα που αυτοκτόνησε στο Σύνταγμα τον Απρίλιο του 2012 αφήνοντας ιδιόχειρο σημείωμα όπου καταδίκαζε τα μνημόνια και μιλούσε για αξιοπρέπεια…
για την αντιγραφή και συρραφή.

Νίκος Τζάρας

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Τα συγκλονιστικά λόγια του Θανάση Παπακωνσταντίνου στην τελευταία του συναυλία: «Κρατήστε τα τραγούδια και ’μένα ξεχάστε με!»

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου έδωσε τη τελευταία του συναυλία εχθές (17/06) στο Θέατρο Βράχων και έστειλε…

2 hours ago

Εκδηλώσεις με πλούσιο πρόγραμμα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Δύο εκδηλώσεις έρχονται αυτή την εβδομάδα στo Πνευματικό Κέντρο Χανιών, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή…

3 hours ago

Το έργο “Ο Πατούχας” έρχεται στα Χανιά

Παρουσίαση από τον Σύλλογος Φίλων Θεάτρου Χανίων, του έργου του Ιωάννη Κονδυλάκη «Ο Πατούχας», την…

3 hours ago

Παράκτια αιολικά πάρκα: Η Σητεία στις περιοχές από τις οποίες θα ξεκινήσει το πρόγραμμα

Μέσα στο 2026 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι ανεμολογικές και ωκεανογραφικές μελέτες, προκειμένου μέσω των μετρήσεων…

3 hours ago

BBC: Το ελληνικό λιμενικό πετάει μετανάστες στη θάλασσα, οδηγώντας τους στον θάνατο

Ως υπεύθυνο για τον θάνατο δεκάδων μεταναστών στη Μεσόγειο σε διάστημα τριών ετών “δείχνει” το Λιμενικό Σώμα το BBC,…

4 hours ago

Η δημιουργία μέσου σταθερής τροχιάς της Κρήτης, επανέρχεται στη Βουλή από τον Χάρη Μαμουλάκη

Επαναφέρει στη Βουλή την ανάγκη εκπόνησης μελέτης σκοπιμότητας για τη βιωσιμότητα κατασκευής ενός μέσου σταθερής…

4 hours ago

This website uses cookies.