Ο Σύλλογος Φίλων Θεάτρου Χανίων και το Πνευματικό Κέντρο Χανίων οργανώνουν εκδήλωση με θέμα Το θέατρο στα Χανιά από το 1880 έως το 1930, κατά την οποία η Ειδ. Συνεργάτις των Γενικών Αρχείων του Κράτους κ. Ζαχαρένια Σημανδηράκη θα παρουσιάσει (με παράλληλη προβολή διαφανειών) τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνάς της. Στο β’ μέρος της εκδήλωσης θα γίνει η γνωριμία και παρουσίαση του Συλλόγου Φίλων Θεάτρου Χανίων, ως νεοσύστατη ομάδα της πόλης μας, με μουσικοχορευτικά δρώμενα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 7.00 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Λίγα λόγια για την έρευνα:
Το 1878, έτος υπογραφής της Συμβάσεως της Χαλέπας και τα αμέσως επόμενα χρόνια 1879 και 1880 σηματοδοτο μια αυξανόμενη πολιτιστική πορεία στα Χανιά. Στα τέλη του 1880 συγκροτείται στα Χανιά ο Ελληνικός Δραματικός Θίασος Χανίων η “Ευτέρπη”. Ο σκοπός του θιάσου είναι η παρουσίαση από σκηνής διαφόρων θεατρικών έργων και συγχρόνως η ενίσχυση με τα έσοδα των παραστάσεων, των εκπαιδευτηρίων των Χανίων. ΄Ολοι οι ρόλοι ανδρικοί και γυναικείοι ερμηνεύονται από άνδρες, νέους των καλυτέρων οικογενειών των Χανίων. Μέλος του θιάσου και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος ήταν μάλιστα ο πρωταγωνιστής στο έργο “Κοριολανός”, σε μια παράσταση που δόθηκε το 1886.
Αλλά και άλλοι, αρκετοί θίασοι, των οποίων μέλη ήταν εξέχοντα στελέχη της Χανιώτικης κοινωνίας, παρουσίασαν διάφορα θεατρικά έργα κατά τη διάρκεια της πεντηκονταετίας.
Οι θίασοι από την Ελλάδα αρχίζουν να έρχονται από το 1892. Είναι πολυμελείς, είτε μελοδραματικοί – αποδίδουν δηλαδή μουσικά έργα – είτε δραματικοί – τα έργα τους είναι Ελλήνων και ξένων συγγραφέων – αλλά συχνά υπάρχουν και μουσικά μέρη μέσα στο έργο, ενώ έρχονται και ξένοι θίασοι λόγω της παρουσίας των στρατευμάτων των Μεγάλων Δυνάμεων.
Καταγράφονται όμως και άλλου είδους παραστάσεις: Θέατρα ποικιλιών, μαθητικές παραστάσεις, κουκλοθέατρο, κλπ. Σαφώς τα θεατρικά πράγματα των Χανίων είχαν ύφεση κατά τη διάρκεια του πολέμου ή άλλων ταραγμένων περιόδων, αλλά μεγάλη έξαρση τα υπόλοιπα χρόνια.
Η έρευνα για το θέατρο στα Χανιά φθάνει ως το 1930, μετά από ένα μακρύ ταξίδι 50 χρόνων. Το υλικό είναι όχι μόνο ογκώδες αλλά και πραγματικά εντυπωσιακό. Γι αυτό, για κάθε μια ξεχωριστά και για όλες τις θεατρικές παραστάσεις της πεντηκονταετίας, ύστερα από επίπονη και μακροχρόνια έρευνα, έχει συνταχθεί λεπτομερές δελτίο, όπου καταγράφεται ο θίασος, το θέατρο, το ρεπερτόριο, η ημερομηνία της παράστασης, η τιμή του εισιτηρίου, οι ηθοποιοί και οι ρόλοι, το αν η παράσταση ήταν απογευματινή ή βραδινή, διάφορες παρατηρήσεις και φυσικά οι πηγές άντλησης των σχετικών στοιχείων. Τα δελτία έχουν ταξινομηθεί χρονολογικά, δίνοντάς μια πλήρη εικόνα της πορείας του θεάτρου στα Χανιά αυτά τα πενήντα χρόνια, που αποδεικνύει ότι η πόλη στηρίζει και εκτιμά κάθε καλλιτεχνική προσπάθεια που γίνεται από ανθρώπους που πράγματι αγωνιούν για το σωστό αποτέλεσμα και την ευπρόσωπη παρουσίαση της Τέχνης τους. Αν τα Χανιά δεν είχαν ενταχθεί στο Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων ως η πόλη της Αρχιτεκτονικής, σίγουρα θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως η πόλη του Θεάτρου.
Σοκάρει η καταγγελία της φωτορεπόρτερ Μαρίας Γαλάτη για αστυνομική βία, καθώς σύμφωνα με τα όσα αναφέρει…
Πλήθος Χριστιανών ξεχύθηκε στους δρόμους της Δαμασκού για να διαμαρτυρηθούν για το νέο σουνίτικο ισλαμιστικό καθεστώς…
Σοκάρει το βίντεο της επίθεσης που δέχτηκε μια 29χρονη στα Εξάρχεια από έναν 33χρονο Παλαιστίνιο,…
Δομές στήριξης παιδιών, νέων και ΑμεΑ στα Χανιά, επισκέφθηκε σήμερα η βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη.…
Έντονη αναταραχή επικρατεί στις φυλακές Χανίων, όπου οι κρατούμενοι αρνούνται να επιστρέψουν στα κελιά τους,…
Παρέμβαση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) πραγματοποίησαν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές της Δ.Α.Σ.…
This website uses cookies.